Opettele piirtämään digitaalisesti – lataa tästä Thorin mallikuva

Harjoittele digitaalisen piirtämisen alkeita seuraamalla ohjeita tai tulosta kuva paperille ja väritä sen omalla tavallasi.

Digitaalisen piirtämisen alkeet. Thorin valmis mallikuva.

Haluaisitko osata piirtää digitaalisesti? Kokeile ilmaisia tai halpoja ohjelmia ja ota digitaalisen piirtämisen alkeet haltuusi. Halutettassasi voit myös tulostaa Thorin kuvan ja värittää sen oman mielesi mukaan.

Digitaalisen piirtämisen alkeet: Vaihe 1

Tee uusi layer eli taso ääriviiva­layerin päälle. Täytä koko hahmo harmaan keskisävyllä. Sävy ei ole aivan tarkka, koska piirustusten valaistus vaihtelee. Vaaleampaan piirustukseen hieman vaaleampi sävy ja tummempaan tummempi.

Digitaalisen piirtämisen alkeet: Vaihe 2

Tee uusi taso ja muuta se asetuksista clipping maskiksi. Nyt tällä tasolla ei voi piirtää hahmon ulkopuolelle. Tämän layerin blending mode voi olla joko normal tai overlay. Tällä layerilla piirretään hahmolle vaaleammalla harmaan sävyllä valoa. Päätä valon suunta ja aloita valon lisääminen.

Digitaalisen piirtämisen alkeet: Vaihe 3

Tee uusi layer eli taso ja muuta se asetuksista clipping maskiksi. Tämän layerin blending mode on multiply. Tällä layerilla piirretään hahmolle tummemmalla harmaan sävyllä varjoja. Voit vaihdella halutessasi tämän ja edellisen normal- tai overlay-layerin välillä, kun etenet piirroksessa. Taustan ja hahmon välillä on hyvä olla riittävä kontrasti, jotta hahmo ei huku taustaan.

Vaihe 4

Jatka valojen ja varjojen lisäämistä, kunnes olet tyytyväinen. Voit luoda tarvittaessa uusia layereita yksityiskohtia kuten piirroksen salamoita varten.

Vaihe 5

Lopuksi lisää viimeiset yksityiskohdat uudella layerilla. Voit lisätä esimerkiksi kirkkaita valon heijastuksia maltilla ja syviä mustia varjoja ja hius- tai partakarvoja. Vinkki! Tähän mustavalkokuvaan on helppo kokeilla lisätä väriä gradient mapeilla.

Digitaalisen piirtämisen alkeet: ääriviivakuva Thorista jolla pääsee alkuun.

Voit ladata tämän ääriviivapiirroksen tästä ja kokeilla seurata ohjeita digitaalisessa ohjelmassa tai tulostaa kuvan paperille ja värittää sen väri- tai lyijy­kynillä.

Vinkki!

Hyviä ja halpoja tai ilmaisia ohjelmia digitaaliseen piirtämiseen ovat muun muassa Procreate, Krita ja Sketchbook.

Juttu on julkaistu Koululainen 7/2023 -lehdessä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti