Helmikudonta on luovaa puuhaa – katso ohje ja ideoita erilaisiin kuvioihin

Helmikudonnalla saat aikaan upeita, persoonallisia koruja itselle ja ystäville. Sommittele erivärisistä helmistä hauskoja kuvioita.

Helmikudonta on luovaa puuhaa.

Erilaisia koruja voi tehdä itse käyttämällä apuna helmikudontakehystä ja eri värisiä helmiä. Helmikudonta aloitetaan loimen luomisella ja sen jälkeen päästetään luovuus valloilleen suunnittelemalla erilaisia kuvioita.

Helmikudontatarvikkeet

  • helmikudontakehyksen
  • helmilankaa
  • helmineulan
  • helmiä
  • yhden hieman isomman helmen

 

Ohje helmikudontaloimen luomiseen

Helmikudonta aloitetaan loimen luomisella.

1. Aloita kudonta luomalla loimilangat kudontakehykseen. Solmi langan päähän silmukka ja pujota se kudontakehyksen tappiin.

2. Vedä helmilanka sille tarkoitettuun uraan. Vedä lanka vastapäiseen uraan ja kierrä kudontakehyksen poikkipuun takaa. Tee loimen reunimmaiset langat kaksinkertaisena, joten palaa takaisin samoja uria pitkin.

Huom! Helmien tulee mahtua loimilankojen väliin. Jos käytät paksumpia helmiä, laita loimilangat joka toiseen uraan.

3. Kierrä aina kudontakehyksen toisessa päässä tapin ympäri ja toisessa päässä poikkipuun ympäri. Pidä lanka kireällä. Loimilankoja tulee yksi enemmän kuin mitä helmiä on rivissä. Jos siis teet korun, jossa on 5 helmeä rivissä, tulee loimilankoja olla 6. Muista tehdä toinenkin reuna kaksinkertaisena. Solmi lopuksi lanka tappiin kiinni.

Helmikudonta: näin kudot korut

1. Ota noin metrin mittainen helmilanka ja pujota se helmineulaan. Solmi langan häntä loimilankojen vasemmanpuoleiseen lankaan umpisolmulla.

2. Pujota lankaan niin monta helmeä kuin loimessasi on välejä. Pujota lanka helmineen loimilankojen alapuolelle.

3. Paina vasemmalla kädellä helmet alapuolelta loimilankojen väliin. Työnnä neula takaisin päin helmistä läpi oikealta vasemmalle niin, että loimilangat jäävät neulan alle. Muista pitää lanka kireällä.

4. Toista kohtia 2 ja 3, kunnes työ on riittävän pitkä. Irrota kudontakehyksen päästä tapit ja leikkaa lankalenkit auki.

5. Letitä langat. Pujota lopuksi isompi helmi lettiin ja tee päähän solmu.

Vinkki! Jos neulalanka loppuu kesken, pujota neula helmien läpi työn keskelle ja nurjalle. Tee langalla solmu yhteen loimilankaan ja pujottele loppulanka helmistä läpi. Katkaise langan häntä.

6. Letitä sitten toisen pään langat, pujota sama helmi toisesta suunnasta ja tee päähän solmu. Näin koru kiristyy ja löystyy helmen ympärillä olevia lankoja vetämällä.

Helmikudonta on siksi hauskaa, koska erilaisilla helmillä leikittelemällä voi luoda erilaisia kuvioita.

Erilaisia helmiä käyttämällä voi leikitellä kuvioilla.

Kokeile savitöitä kotona. Näin teet puhelinpidikkeen ja kynätelineen.

Tiedustelut: sinelli.fi

Juttu on julkaistu Koululainen 1/2022-lehdessä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti