Kello viiden tee ja muropikkuleivät
(n. 25 kpl)
Tarvitset:
125 g voita, pehmeänä
½ dl hienoa sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
1. Vatkaa voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
2. Lisää joukkoon vehnäjauho ja sekoita puukauhalla tai nuolijalla. Seos on valmiina kuivahko, kiinteä massa, jota voi kaulia.
3. Kauli taikina sentin paksuiseksi levyksi jauhotetulla pinnalla ja leikkaa haluamaasi muotoon. Sirottele sokeria palojen pinnalle. Laita palat jääkaappiin viilentymään 20 minuutin ajaksi.
4. Paista 190 asteessa noin 15–20 minuutin ajan tai kunnes pikkuleivät ovat vaalean kullanruskeita.
5. Anna jäähtyä leivinpaperin tai ritilän päällä. Älä jätä kuumalle pellille tai keksit kuivuvat.
Skonssit
(n. 12 kpl)
Tarvitset:
- 5 dl vehnäjauhoja
- 4 tl leivinjauhetta
- ½ dl sokeria
- 90 g voita, pehmeänä
- 2 dl maitoa
1 kananmuna
Tee näin:
1. Mittaa kulhoon tai blenderiin vehnäjauhot, leivinjauhe, sokeri ja voi. Sekoita aineksia sähkövatkaimella tai surauta blenderillä, kunnes seos on ”hiekkaisen” murumaista.
2. Sekoita toisessa, pienemmässä kulhossa maito ja kananmuna. Kaada nesteseos muruseoksen joukkoon, mutta säästä sitä noin 2 ruokalusikallista voitelua varten.
VINKKI! Jos haluat suolaisia skonsseja, vähennä sokerin määrää ja lisää vastaavasti juustoraastetta taikinaan.
3. Pyöräytä taikina huolella sekaisin ja kaada sitten jauhotetulle pöydälle. Vaivaa taikinasta pallo ja kaulitse noin 2 cm paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikinalevystä ympyröitä ja nosta pellille. Voit muodostaa ylijäämäpaloista vielä kerran toisen levyn ja leikata lisää paloja. Kolmannella kerralla taikinapalat voivat olla jo liian sitkeitä.
4. Voitele skonssit ja paista 200 asteisessa uunissa noin 15–25 minuuttia uunin tehosta riippuen. Valmiit skonssit ovat kohonneita ja kauniin kullanruskeita.
5. Tarjoile skonssit eri marmeladien ja kermavaahdon kera. Voit myös syödä skonssit tuorejuuston tai voin kanssa tai sellaisenaan.
Kurkkuteeleivät
(10–12 kpl)
Tarvitset:
- 200 g eli 1 pkt maustamatonta tai valkosipuli- tai yrttituorejuustoa
- ½ kurkku, raastettuna ja valutettuna
- mausteita oman maun mukaan (suola, pippuri, paprika)
- + 10–12 palaa paahtoleipää
Tee näin:
1. Valmista kurkkutäyte sekoittamalla kaikki täytteen aineet yhteen kulhossa lusikalla. Mausta ja maista välissä.
2. Jaa täyte tasaisesti 5–6 paahtoleipäpalalle. Levitä täyte ja paina sitten leiville kannet. Laita rasiassa jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään.
3. Leikkaa veitsellä tai piparimuoteilla kurkkuleivät haluamaasi muotoon. Kasaa kaikki herkut tarjottimelle.
Kello viiden tee & DR. Sugar
Koululaisen herkullisia ruokaohjeita tekevät Jinna ja Jonna, jotka pitävät houkuttelevaa Dr. Sugar -blogia netissä. Voit käydä tutustumassa blogiin osoitteessa blogit.meillakotona.fi/drsugar/
Juttu on julkaistu Koululainen 1/2023 -lehdessä.
Kommentit
Oma kommentti