Paketoi pukinkonttiin makeat jouluherkut

Itsetehdyt makeiset ovat mieleen niin lahjan saajalle kuin tekijällekin, joka pääsee maistelemaan herkkuja jo ennen joulua.

Joulutoffeet

Noin 20 kpl
Valmistusaika noin 50 minuuttia

Tarvitset:
2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
0,5 dl vaaleaa siirappia
2–3 rkl voita tai margariinia
1 dl kaakojauhetta, jos haluat
1 dl rusinoita, jos haluat

Tee näin:
1. Laita kaikki ainekset kattilaan. Jos haluat valmista nopeasti, sulata sokeri ensimmäiseksi, lisää sitten voi ja muut ainekset.

2. Keitä seosta koko ajan pohjaa myöten 20–40 minuuttia, tai kunnes seos muuttuu paksuksi, toffeemaiseksi massaksi.

3. Kaada kuuma ja jähmettynyt seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan tai uunipellille ja jäähdytä.

4. Leikkaa veitsellä seoksesta haluamasi kokoisia palasia.

Ohje: Anna Muurinen

Katso myös: Ohje piparkakkutalotaikinaan!

Pehmeät nekut

joulu-nekut

Noin 20 nekkua
Valmistusaika noin 45 minuuttia

Tarvitset:
2 dl kuohukermaa
2 dl siirappia
2 dl sokeria
1 dl mantelirouhetta
½ dl korppujauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl voita

Tee näin:
1. Taittele leivinpaperista noin 10 x 10 cm:n kokoisia arkkeja. Rullaa ne tötteröiksi ja kiinnitä nuppineulalla. Aseta tötteröt astiaan, joka on täytetty karkealla suolalla, sokerilla tai lumella.

2. Mittaa sokeri, siirappi ja kerma kattilaan ja keitä seosta hiljalleen koko ajan puukauhalla hämmentäen. Kun seos sakenee ja saavuttaa riittävän lämpötilan (120º C) ja makeismassa alkaa vaikuttaa paksulta ja sitkeältä, tee kuulakoe: tipauta kauhasta muutama pisara massaa kylmään veteen. Nekkuseos on valmista, jos pisarat voi muovailla kuulamaisiksi pallosiksi.

3. Lisää makeismassaan mantelirouhe ja korppujauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Lisää lopuksi voi.

4. Kaada massa tötteröihin tai pieniin paperimuotteihin. Jos teet nekkutikkareita, aseta jokaisen tötterön keskelle tikku. Nekut jäähtyvät nopeasti lumessa. Nekut säilyvät vain pari päivää, huoneenlämmössä ne pehmenevät nopeasti.

Ohje: Marja Malinen

Testaa myös: Hyvä kuorrute muffineille

Banaanisuklaafudge

banaani-suklaa-fudge-jouluk

Noin 24 kpl
Valmistusaika noin 20 minuuttia

Tarvitset:
100 g banaanivaahtokarkkeja
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa
200 g maitosuklaata

Tee näin:
1. Saksi vaahtokarkit pieniksi paloiksi. Nosta kattilaan kondensoitu maito ja saksitut vaahtokarkit. Keitä aineksia noin 5–8 minuuttia, kunnes ne ovat täysin sulaneet tasaiseksi massaksi.

2. Nosta kattila syrjään ja lisää joukkoon paloiteltu maitosuklaa. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut.

3. Kaada sulanut seos leivinpaperilla vuoratulle pienelle uunipellille, joka on kooltaan noin 13 x 20 cm. Anna jäähtyä viileässä. Paloittele annospaloiksi.

Ohje: Katri Schröder

Vadelmamarmeladit

joulukarkit-vadelma-marmela

14–16 kpl
Valmistusaika noin 45 minuuttia + jähmettyminen

Tarvitset:
2 rkl agar agar -hiutaleita
1 ½ dl vettä
500 g pakastemarjoja, kuten vadelmia tai punaherukoita
3 dl sokeria
erikoishienoa kidesokeria koristeluun

Tee näin:
1. Nosta agar agar -hiutaleet likoamaan desiin vettä 10 minuutiksi. Nosta marjat ja puoli desiä vettä kattilaan ja keitä, kunnes marjat hieman hajoavat. Painele ja valuta marjaseos siivilän läpi niin, että saat paksuhkoa mehua. Mehua pitäisi olla noin 5 dl. Lisää tarvittaessa hieman vettä.

2. Mittaa mehu ja sokeri kattilaan, ja kiehauta. Valuta agarliemi kiehuvaan nesteeseen samalla sekoittaen. Keitä 30 minuuttia. Kuori pinnalta vaahto.

3. Vuoraa noin 16 x 16 cm:n kokoinen astia kelmulla. Kaada marmeladiliemi astiaan ja hyydytä huoneenlämmössä.

4. Leikkaa hyytynyt marmeladilevy kuutioiksi ja anna palojen kuivahtaa hetki. Pyörittele palat sokerissa.

Ohje: Katri Schröder

Toffeiset popparitikkarit

joulukarkit-toffeiset-poppa

Noin 18 kpl
Valmistusaika noin 20 minuuttia

Tarvitset:
20 Omar-kermakaramellia
1 dl kondensoitua maitoa
¾ dl vaaleaa siirappia
3 rkl tummaa muscovadosokeria
1 dl suolapähkinöitä
1 litra popcorneja

Tee näin:
1. Saksi karamellit pieniksi paloiksi.

2. Nosta kattilaan kondensoitu maito, vaalea siirappi, muscovadosokeri ja kermakaramellit. Keitä 5–8 minuuttia, kunnes ainekset ovat täysin sulaneet tasaiseksi massaksi.

3. Rouhi suolapähkinät karkeammiksi ja sekoita kulhossa popcornien kanssa. Valuta joukkoon toffeeliemi.

4. Sekoita kunnolla. Anna jäähtyä hetki. Muotoile seoksesta jäätelökauhan ja lusikan avulla pieniä palloja leivinpaperoidulle uunipellille.

5. Nosta viileään jähmettymään. Pistä palloihin tikkaritikut tai lyhennetyt puiset grillitikut.

Ohje: Katri Schröder

 Muista myös karvakamuja: Tee itse helpot herkut eläimille

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti