Suunnittele ja tee itse lautapeli

Lautapelien tekeminen itse tai yhdessä ystävän kanssa on hauskaa puuhaa – niin kuin on itse tehdyn pelin pelaaminenkin! Näin suunnittelet oman pelin, joka varmasti toimii.

Itse tehty Eläinten saari -lautapeli

Eläinten saari -pelissä pelaajan pitää kerätä kaikkie omien eläinkorttiensa eläimet pelilaudalta.

1. Keksi lautapelillesi aihe. Pelin aihe voi olla aivan mitä haluat. Jos olet innostunut kauhusta, mikset miehittäisi pelilautaa vampyyreilla, kummituksilla ja zombeilla? Jos tykkäät eläimistä, luontopeli voisi olla sinun juttusi.

Kurkistus omaan askartelumateriaalivarastoon auttaa myös ideoinnissa. Jos olet heittämässä paperinkeräykseen vanhoja Koululaisia, voit miettiä, syntyisikö niiden sivuja leikkelemällä ennennäkemätön musa-Monopoli tai Peräsmiehen pojan seikkailupeli? Tai voisivatko vanhat legopakkaukset olla hyödyksi?

Tämän jutun kuvissa näkyvässä esimerkkipelissä käytettiin kierrätykseen menossa olevaa vanhaa eläinkirjaa sekä muovieläimiä.

2. Päätä, mitä pelaajat yrittävät tehdä pelissä. Mieti sinulle jo tuttuja pelejä: Monopoli toimii eri lailla kuin Afrikan tähti. Toisessa kerätään rahaa ja toisessa etsitään ainutlaatuista jalokiveä.

Pohdi, miten sinun pelissäsi voitetaan? Yksinkertaisimmissa peleissä voittaja on se, joka ehtii maaliin ensimmäisenä. Käytä tuttuja pelejä ideasi lähteenä.

3. Päätä, miten pelissä toimitaan. Heitetäänkö siinä noppaa, nostetaanko kortteja vai pyöritetäänkö nuolta? Teetkö valmiin reitin, joka kuljetaan alusta loppuun, vai voiko pelilaudalla harhailla tai voiko sitä kiertää ympäri?

4. Suunnittele ja tee pelilauta. Jos haluat, että peli on helppo siivota pois esimerkiksi rasiaan, kannattaa tehdä useasta kartonginpalasta taiteltava tai koottava pelilauta. Jos sen sijaan pieneen tilaan mahtuminen ei ole vaatimus, voit harkita myös kolmiulotteisen pelilaudan rakentamista. Millainen lauta syntyisi legoista tai luonnonmateriaaleista kuten oksista ja kivistä?

Luonnostele pelilauta ensin paperille, niin tiedät, mitä kaikkea haluat pelilautasi sisältävän. Mieti myös, mitä materiaaleja haluat käyttää.

Esimerkkipelissä käytettiin kartonkia, väripapereita ja vanhasta kirjasta leikeltyjä kuvia. Laudan voi myös piirtää tai maalata. Laudan suojaaminen kontaktimuovilla on hyvä idea, niin se kestää paremmin.

Värilliset kopiopaperit sopivat hyvin lautapelin askarteluun.

Lautapeliin sopivaa kuvitusta voi etsiä esimerkiksi lehdistä tai kierrätykseen matkalla olevista kirjoista.

5. Askartele myös oheistarvikkeet. Mieti, mitä muuta pelissä tarvitaan: rahaa, kortteja, noppa tai muita oheistarvikkeita. Myös pelinappulat ovat tärkeät. Nämä osat pitää joko askarrella tai lainata muista peleistä.

Voisiko pelinappuloina käyttää jotain kaapeista löytyviä leluja? Esimerkkipelissä seikkailevat muovieläimet. Saatat keksiä käyttöä myös vanhoille pullonkorkeille tai vaikkapa karkeille.

Muovieläimiä itse tehdyllä pelilaudalla

Eläinten saari -pelissä muovieläimet toimivat pelinappuloina.

6. Kirjoita pelin säännöt ylös.

7. Askartele halutessasi pelille myös rasia. Etenkin jos annat pelin lahjaksi, laatikko on kiva lisä.

Ideoinnissa apuna: www.lautapelikauppa.fi/teeomalautapeli

Juttu on julkaistu Koululaisessa 2/2017.

Lisää askarteluvinkkejä:
Tee itse heppakynäkoriste
Tee virikeleluja lemmikille

Vinkki

Itse tehty lautapeli on myös hyvä lahjaidea. Keksi pelille aihe, joka kiinnostaa lahjan saajaa. Itse tehty laatikko viimeistelee lahjan.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti