Karkkitoffee
noin 30 kpl
Tarvitset:
500 g valkosuklaata
1 prk kondensoitua maitoa (ei kinuskiksi keitettyä)
+ karamelleja
+ elintarvikeväriä
Tee näin:
1. Vuoraa noin 20×20 cm kokoinen purkki tai uunivuoka leivinpaperilla, aseta sivuun.
2. Mittaa valkosuklaa ja kondensoitu maito lämmönkestävään kulhoon ja sulata niitä mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita aina välillä, kunnes seos on sulanut. Lisää joukkoon pisara elintarvikeväriä, sekoita ja kaada vuokaan.
3. Tasoita massa lusikalla ja ripottele pintaan haluamasi karkit. Laita tekeytymään jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi.
Mustikkapiiras
kananmunaton, noin 12 hengelle
Tarvitset:
4 dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2½ tl leivinjauhetta
3/4 dl rypsiöljyä
2½ dl maitoa
noin 4 dl mustikkaa
Muruseos:
50 g voita
½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
Tee näin:
1. Esilämmitä uuni 200 asteeseen ja valmistele piirasvuoka voitelemalla se. Jos käytät irtopohjavuokaa, vuoraa se leivinpaperilla.
2. Mittaa kaikki kaikki kuivat aineet kulhoon ja sekoita nuolijalla. Mittaa sitten joukkoon maito ja öljy. Sekoita kunnes taikina on tasainen, älä ylisekoita.
3. Kaavi taikina nuolijalla vuokaan ja ripottele pinnalle mustikat.
4. Mittaa taikinassa käytettyyn kulhoon vehnäjauhot, sokeri, voi ja kaurahiutaleet. Nypi käsin murumaiseksi ja ripottele sitten mustikoiden päälle.
5. Paista piirasta uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25–30 minuuttia uunin tehosta riippuen. Piiras on valmis, kun se on kullanruskea. Voit kokeilla kypsyyttä hammastikulla.
6. Tarjoile lämpimänä jäätelön tai vaniljakastikkeen kera!
Nonparellikeksit
noin 15 kpl
Tarvitset:
150 g pehmeää voita
2 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
4–4½ dl vehnäjauhoja
noin ½ dl nonparelleja tai strösseleitä
Tee näin:
1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Mittaa kulhoon jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Laita sivuun.
2. Mittaa toiseen kulhoon voi ja sokeri. Vatkaa ne pehmeäksi vaahdoksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella.
3. Lisää voi-sokeriseokseen kananmuna koko ajan sekoittaen.
4. Lisää nyt joukkoon jauhot kolmessa osassa edelleen vatkaimella sekoittaen.
5. Kääntele lopuksi nonparellit taikinan sekaan nuolijalla.
6. Pyörittele taikinasta pieniä palloja pellille ja paista noin 8–10 minuuttia. Taikinasta tulee kaksi pellillistä. Älä anna ruskistua liikaa!
7. Paiston jälkeen jäähdytä ritilällä.
Dr Sugarin ruokaohjeet on julkaistu Koululaisessa 9/2019.
Testasin karamelli toffeeta,ja oli niin hyvää! Suosittelen, mutta joudut ostamaan aika paljon valkosuklaata ja hankala ostaa kondensoitua maitoa..