Taasko jokin riita, joka täytyy selvittää? Näin ajatteli äänekoskelaisen Koiviston koulun rehtori ja kuudennen luokan opettaja Matti Kuusinen viime syksynä, kun hänen luokkansa oppilaat pyysivät hänet juttelemaan. Opettajan yllätykseksi kyseessä ei ollutkaan kärhämä, vaan oppilaat tulivat ehdottamaan osallistumista Koululaisen järjestämään Reilu luokka -kilpailuun, jonka olivat bonganneet.
– Viime vuonna luokkahenkemme oli huono, Anna-Sofia Wacklin muistelee.
Edellisenä lukuvuonna heidän 5.–6. luokassaan opiskelivat myös nykyiset seiskaluokkalaiset, eivätkä oppilaat olleet yhtenäinen porukka.
– Riitoja syntyi melkein kaikesta, Veeti Masalin harmittelee.
Syksyllä kuutoset ottivat yhteiseksi tavoitteekseen parantaa luokan tunnelmaa. Yksi keinoista oli Reilu luokka -kisan tehtävien tekeminen yhdessä.
– Tehtäviä tehdessä ei tullut erimielisyyksiä, Siiri Silvasti kehuu.
Odotetut vieraat
Talvisena tiistaina Koiviston koulun välituntia viettävien oppilaiden pihapelit keskeytyvät, kun pihaan kurvaa auto, jonka etupenkiltä vilkuttaa oppilaiden tunnistama tubettaja Santeri ”Santtu” Hänninen. Auton ratin takana puolestaan istuu Niko Meuronen, joka yhdessä Santun kanssa muodostaa supersuositun Niko ja Santtu –kaksikon.
Tubettajat ovat ajelleet kahden ja puolen tunnin matkan kotoaan Tampereelta tapaamaan koulun kuudetta luokkaa. Luokkahengen parantamiseksi ajateltu kilpailuosallistuminen päättyi lopulta koko kilpailun voittoon, ja nyt on pääpalkinnon eli tubettajien vierailun aika.
– Jännittää! oppilaat hihkuvat hetkeä ennen kuin vierailu alkaa.
Pian oveen koputetaan.
– Onko täällä reiluin luokka? videoilta tutut äänet kysyvät.
Fiilismittari nousi
Viime keväästä asti Niko ja Santtu ovat rakentaneet uutta Meemitaloa eli rakennusta, jossa he ja heidän tubettajaystävänsä voivat työskennellä ja viettää aikaa. Meemitalon yhteisö muodostuu 10 tubettajasta, joista jokaisen mielipide piti ottaa huomioon suunnittelussa ja rakentamisessa.
– Meillä on Meemitalon oma heimoneuvosto, jossa päätetään, miten asiat tehdään. Eriävien mielipiteiden kohdalla äänestämme, Niko ja Santtu kertovat.
Kaikille sopivien ratkaisujen löytämistä opettelivat myös Koiviston koulun kuutoset tehdessään Reilu luokka -tehtäviä. Vaikka luokassa on vain 12 oppilasta, joukkoon mahtui erilaisia mielipiteitä siitä, millainen voisi olla luokan maskotti tai mitä kaikkea luokan uutisissa kerrottaisiin.
– Jos olimme eri mieltä jostakin, äänestimme, kenen idea valitaan lopulliseen työhön, Hilda Saarimaa ja Silvia Pentinpuro kertovat.
Kilpailusta käteen jäi pääpalkinnon voittamisen lisäksi parantunut luokkahenki. Se näkyy esimerkiksi fiilismittarista, jolla he seuraavat luokan tunnelmaa viikoittain.
– Alimmillaan fiilismittarin lukema on ollut 7,38. Nyt se on 9,8 eli lähes täydellinen, oppilaat iloitsevat.
Niko ja Santtu saivat videoideoita
Heti vierailunsa alussa Niko ja Santtu saavat kiperän tehtävän, kun oppilaat pyytävät heitä yhdistämään kuvilla koristellut nimilaput oikeiden oppilaiden kohdalle.
– Silvia? Kuka teistä voisi olla Silvia? pojat pähkäilevät ja tutkailevat, voisiko oppilaiden ilmeistä päätellä, mikä kenenkin nimi on.
Vaikka tehtävä ei suju kovin menestyksekkäästi, esittelykierros saadaan tehtyä, ja on aika jutustella lisää.
– Kuka teistä on katsonut meidän videoita? Santeri kysyy ja lähes kaikki nostavat kätensä.
Oppilaat toivovat, että Niko ja Santtu tekisivät kanavalleen jatkoa tubettajien jääkiekko-otteluvideolle. Poikien vastaus ilahduttaa.
– Jatko-osa videolle on tulossa. Mutta tällä kertaa haluamme, että seuraajamme pääsevät katsomaan ottelua, pojat paljastavat.
Juttelutuokion jälkeen kännyköiden kamerat räpsyvät, kun on aika tallentaa vierailu myös selfieihin.
Keilat kumoon
Santeri asettelee kolmijalan varassa seisovan kameransa liikuntasalin seinän vierustalle. Luokkahuone on vierailun lopussa vaihtunut liikkasaliin, sillä oppilaat haluavat opettaa Nikon ja Santun pelaamaan Keilapeliä. Pelihetki, aivan kuten muukin vierailu, on tärkeää tallentaa myös poikien kameran muistikortille, sillä he kuvaavat päivästä vlogin Youtube-kanavalleen.
Keltaiset ja vihreät pallot viuhuvat, kun kaksi joukkuetta yrittää kaataa vastustajan keiloja. Oppilaiden reiluus paistaa myös pelin tiimellyksessä, kun kavereita kannustetaan.
– Huh, tuli ihan hiki, Niko sanoo ja kehuu pelin olleen hauska.
Niko ja Santtu muistojen pauloissa
Nikon ja Santun omista peruskouluvuosista on vierähtänyt jo liki kymmenen vuotta, mutta omat koulumuistot nousevat mieleen kouluvierailun aikana.
– Minun kouluaikoinani meillä oli avattavat pulpetit. Minun pulpettini oli aina kaatopaikka, Niko myöntää.
Hänen hämmästyksekseen ainakin Koiviston koululla perinteinen liitutaulu on korvattu älytaululla.
Santeri puolestaan muistelee, kuinka esitelmien pitäminen ja luokan edessä puhuminen jännittivät häntä lapsena kovasti.
– Pienenä haaveammattini oli olla lentäjä, joka saisi matkustaa paikasta toiseen ja yöpyä hotelleissa, Niko muistelee.
– Minä kirjoitin ystäväkirjoihin, että haluan olla isona supersankari, Santtu kertoo.
Poikien nykyisessä työssä tubettajana yhdistyvät monet heidän unelma-ammatteihinsa liittyvät piirteet.
– Onneksi minusta ei tullut lentäjää, sillä keskittymiseni ei olisi riittänyt siihen. Mutta tubettajanakin pääsen matkustamaan ja hotelleihin, Niko sanoo.
Koiviston koulun oppilaiden ilahtuneet ilmeet Nikon ja Santun tapaamisen aikana paljastavat, että poikien tekemät videot ovat odotettuja ja kaksikko tuottaa monille iloa. Ehkä Santunkin unelma on osittain toteutunut ja hän on yhdessä Nikon kanssa sosiaalisesta mediasta tuttu supersankari?
Lue lisää: Reilu luokka -kilpailun voittajat haastoivat Paqpan peliin.
Juttu on julkaistu Koululainen 1/2022 -numerossa.
Kommentit
Oma kommentti