Vuoden 2017 voittajaluokka. Ylärivissä vasemmalta oikealle Pihla Kuuva, Aino Huokonen, Emma Saari, Nilla Mansikka-aho, Matti Rodgers, opettaja Petra Kuuva ja alarivissä Kaisla Suominen, Emma Saari, Jalmari Mäenpää, Pietu Mattus, Justus Paadar, Antin kainalossa Jussa Koskinen ja hänen vieressään Mitja Saari.

Reilu luokka 2017: Tiervuođâh Anarist! eli terveiset Inarista!

”Luokkahenki on meille tosi tärkee, sitä ei ei saa kukaan särkee” on yksi vuoden 2017 Reiluimman luokan motoista. Antti Tuisku vieraili voittajaluokassa Inarissa.

Välitunti on juuri loppunut Inarin koulussa, mutta pihalla seisoo vielä 12 innokasta oppilasta ja heidän opettajansa. Pian pihalle kurvaa auto, josta astuu ulos laulaja ja supertähti Antti Tuisku. Hänen vierailunsa on palkinto vuoden 2017 reiluimmalle luokalle eli Inarin koulun inarinsaamen 3.–6.-luokkalaisille.

Tervetuloa-kyltti Antti Tuiskulle

Oppilaat olivat askarrelleet yhdessä hienon tervetuloa-pahvin idolilleen.

Alkukirkumisen jälkeen lapset esittävät Antille räpin, josta löytyy tärkeitä reilun luokan ominaisuuksia kuten sanat kiitos ja anteeks eli saameksi takkâ ja addâgâs.

Tervetuliaishalauksia Antti Tuiskulle

Tarjolla herkkuja

Räpin jälkeen oppilaat johdattavat juhlavieraan luokkaansa. Siellä tarjolla on mokkapaloja, joita luokan tytöt ovat leiponeet. Maistelemme herkullisia leivonnaisia ja kohotamme onnittelumaljan.

Luokka osallistui kisaan, kun Pihla Kuuva huomasi alkusyksyllä Koululaisesta ilmoituksen Reilu luokka -kisasta ja puhui asiasta opettajaäidilleen Petra Kuuvalle.

– Lupasin puhua ideasta muille oppilaille, ja jos hekin innostuisivat, ottaisimme osaa kisaan, kertoo opettaja Petra.

Ja luokkahan innostui. Pihlan luokka on aina arvostanut reilua meininkiä, eikä kiusaamista ole ollut. Oppilaat ovat tunteneet toisensa jo pienestä, sillä he ovat olleet samassa päiväkodissa. Tehtävät olivat luokan mielestä mukavia ja niitä oli kiva tehdä yhdessä.

Juhla-asut päälle

Voiton ja juhlan kunniaksi opettaja ja osa oppilaista on pukeutunut upeisiin inarinsaamelaisiin pukuihin, joita käytetään juhlissa. Melkein kaikilla on päällään talvipuku, mutta Emmi Kantolalla on yllään kauniinvärinen kesäpuku. Pukujen kauniina yksityiskohtina ovat kudottu niisivyö sekä perinnekoru eli risku.

Antti Tuisku saa lahjoja

Emmi Kantola ojentaa Antille lahjoja luokalta.

lapikkaat

Opettajan vuotakenkiä koristavat paulat ja tupsut.

Luokka esittää Antille myös esityksen saamelaisista kansallispuvuista. Lisäksi oppilaat kertovat saamelaiskielistä, joita on kaikkiaan 10 erilaista. Inarinsaamea, jota oppilaatkin puhuvat, käyttää vain noin 350 ihmistä, ja sitä puhutaan vain Inarinjärven läheisyydessä.

Antti Tuisku nostaa maljan reilulle luokalle

Juhlatarjoilun jälkeen oppilaat istuvat pulpetteihin ja kuuntelevat hiirenhiljaa, kun Antti kertoo itsestään ja siitä, kuinka häntä kiusattiin koulussa lapsena.

– Jos näette, että jotain kiusataan tai jätetään ulkopuolelle, niin kertokaa heti opettajalle, kehottaa Antti.

Käsiä nousee vilkkaasti ylös, kun Antti kysyy:

– Kuinka moni täällä seuraa Idols-ohjelmaa?

– Silloin kun itse osallistuin Idols-kisaan, tuomarit sanoivat minulle: ”Sie et osaa laulaa, olet kisan heikoin lenkki.”

– Silloin päätin, että minähän näytän, et kyl mie oikeastaan osaan, kertoo Antti, joka on nyt yksi Suomen tähtiartisteja.

Monia kysymyksiä

Oppilaat saavat esittää myös kysymyksiä juhlavieraalleen: Mikä on Antin lempiruokaa? Mikä on lemppariibiisi omilta levyiltä? Entä lempieläin?

– Tykkään tosi paljon aasialaisesta ruuasta niin kuin kotiruuastakin kuten lihapullista ja pottumuussista. Jos teen itse ruokaa mökillä, niin valmistan melkein aina poronkäristystä.

– Tällä hetkellä lempparibiisini on ”Tragedia” uusimmalta albumilta.

– Lempieläimeni on ilman muuta koira, koska minulla on viisivuotias espanjanvesikoira Viljo.

Oppilaat ja opettaja haluavat vielä muistaa Anttia lahjoilla, joita he ovat itse tehneet. Antin mukaan lähteekin hieno heijastinkoru ja avaimenperä sekä käsikoru ja tietenkin paikallisia karkkeja eli poronpapanoita, jotka ovat lakritsalla kuorrutettuja rusinoita.

Antti Tuisku saa lahjoja

Antti saa lahjaksi muun muassa poronpapanoita.

Lopuksi luokan eteen muodostuu jono, kun kukin oppilas saa oman kortin Antin nimikirjoituksella niin itselleen kuin kotona oleville sisaruksillekin.

Antti Tuisku kirjoittaa nimmareita

Jokainen oppilas ja opettaja saa vielä muistoksi selfien Antin kanssa. Sitten onkin aika sanoa kiitos ja näkemiin terveenä, kuten täällä on tapana sanoa eli takkâ ja pääcciđ tiervân!

Antti Tuisku ottaa selfien oppilaan kanssa Antti Tuisku ottaa selfien oppilaan kanssa Antti Tuisku ottaa selfien oppilaan kanssa Antti Tuisku ottaa selfien oppilaan kanssa Antti Tuisku ottaa selfien oppilaan kanssa

Antti Tuisku ottaa selfien open kanssa

Faktaa ja sanoja saamen kielestä

Saamen kieli on yksi Suomen kolmesta virallisesta kielestä. Inarissa puhutaan inarinsaamea, joka on yksi 10:stä saamelaiskielestä.

Tiervuođâh Anarist! = Terveiset Inarista!

Tiervâ! = Terve!

Mii kulloo? = Mitä kuuluu?

Lieggâsávt tiervâpuáttim! = Lämpimästi tervetuloa!

Takka ja addagas! = Kiitos ja anteeksi!

Moonnâđ tiervân! = Näkemiin (monelle henkilölle).

Pyeri oholoppâ! = Hyvää viikonloppua!

Pyereh juovlah! = Hyvää joulua!

Kunniamaininta Kokkolaan

Halkokarin koulun 4 A sai Reilu luokka -kisan finaalissa kunniamaininnan ja Koululaisen vuosikerran. Onnea! Kilpailun taso oli korkea. Kiitos osallistuneille.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti