Ege Zulu antaa neuvon: ”Älä ikinä epäröi omaa juttuasi”

Roihuvuorelainen Ege Zulu eli Eugene Mokulu on suomalaisen afrotrapin sanansaattaja, joka rakastaa jalkapalloa.

Sinitakkinen Ege Zulu kuvattuna kerrostalon edessä.

Ege Zulu, julkaisit viime vuonna toisen albumisi ja voitit YleX Läpimurto -palkinnon. Miten päädyit tekemään musiikkia?

Ensimmäisen kerran kuuntelin räppilevyn vuonna 2006. Silloin en vielä päättänyt, että haluan tehdä räppiä työkseni, mutta myöhemmin muistaakseni serkkuni oli jossain biisissä mukana. Se oli niin ihme juttu, ja silloin ajattelin, että olisi siistiä, jos ikinä pääsisin studiolle.

Vanhempasi ovat Kongosta. Onko toisen polven maahanmuuttajuus vaikuttanut musiikkiuraasi?

Musiikki oli perheessäni tosi isossa roolissa. Perheeni kuuluu helluntaikirkkoon, josta ovat lähteneet monet musiikkityylit, kuten rock ja blues. Olen ottanut eri piirteitä sieltä sun täältä musiikkiini.

Ketä esikuvia sinulla on ja on ollut?

Varmaan suurin osa idoleistani tulee Suomesta ja Ranskasta. Kun 1990-luvun lopussa kunnon suomirap tuotiin tänne, soundi tuli alun perin Ranskasta, sillä maan hip hop oli tosi suosittua Euroopassa. Roihuvuorelaisen rap-artistin Avaimen eli Asankin tyyli on otettu Ranskasta. Muita suosikkejani ovat juuri Asa ja Ruudolf.

Onko musiikillasi jokin sanoma?

Yritän tosi paljon tehdä sellaista tarina­maista musiikkia. Viime levyni oli Oi maamme Helsinki, joka oli suurimmaksi osaksi sitä, että kerron kaikesta siitä, mitä stadissa tapahtuu.

Roihikassa ei saanut pelata illalla jalkapalloa

Olet ollut mukana järjestämässä futis­turnauksia ja pelaat viime vuonna perustetussa Gilla FC:ssä. Sinulla on myös kappale ”Valmiina futaa”. Miksi jalkapallo on sinulle niin tärkeää?

Meille sanottiin Roihikassa, että iltayhdeksän jälkeen ei voinut enää pelata jalka­palloa, koska kentän vieressä oli vanhainkoti. Heti 21 jälkeen vartijat hääsivät kaikki pois, mikä tarkoitti sitä, että siirryimme ostarille. Ostarilla muiden siellä hengailevien kanssa tuli kinaa, mistä seurasi tyhmiä ideoita ja tappeluita. Siksi haluan edistää junnujen harrastusmahdollisuuksia, koska muuten monen potentiaali täällä Suomessa menee hukkaan. Sama juttu on meidän Gilla FC -joukkueessamme. Pelaamme kutos­divarissa, mutta silti meillä on semmoinen fiilis, että pelaamme jalkapalloa ammatiksemme.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Musiikin ulkopuolella harrastan tosi paljon jalkapalloa, pelaan sitä ihan sikana. Ja jääkiekkoa myös.

Minkä neuvon antaisit nuoremmalle itsellesi?

Sanoisin, että älä ikinä epäröi omaa juttuasi tai on normaalia epäröidä, mutta tee sen eteen silti kaikkesi. Epäonnistu tuhat kertaa, ihan sama – ei sillä ole mitään väliä.

Kerro joku hauska koulumuisto.

Minulla oli koulussa yksi frendi, joka aina esitti, että löi päänsä tolppaan. Hän oli sellainen näyttelijätyyppi. Hän käveli jonkun opettajan kanssa ja esitti kysyvänsä jotakin. Sitten hän törmäsi siihen tolppaan ja pääsi terkkarin kautta pois koulusta. Me nauroimme tälle aina kovasti, mutta toisen kerran se ei enää toiminut, koska kaikki rupesivat tajuamaan, että hän tekee sen tahallaan.

Mitä teet, kun kukaan muu ei näe?

Laulan tai mietin asioita itsekseni.

Lue lisää: Oliver Antman takoo maaleja maajoukkueessa: Huuhkajissa pelaaminen on ollut aivan täydellistä

Ege Zulu

Kuka: 23-vuotias rap-artisti, laulaja ja lauluntekijä

Mistä: Helsingin Roihuvuoresta.

Harrastukset: Jalkapallo, jääkiekko.

Instagram: @egezulu

Juttu on julkaistu Koululainen 9/2023 -lehdessä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti