Kapybara on sydänten sika

Sosiaalinen media pursuaa kapybaravideoita. Vaikka eläimen voi kesyttää, se ei välttämättä kuulu kenenkään kotiin asumaan.

Kapybara, jonka suussa on lehti ja päässä on lehti.

”Kapybara (kakibara) kapybara-kapybara-kapybara-kapy­bara,” alkaa Capybara-kappale, joka meni sosiaalisessa mediassa viraaliksi. Sen on tehnyt Sto-Lichnyj Ona-Nas vuonna 2023. Capybara-kappaleen myötä kapybaran eli vesisian suosio kasvoi entisestään, kun tiktokkaajat ottivat hauskan kappaleen haltuun.

Nykyisin kapybaravideoita katsotaan yhtä innolla kuin vielä vähän aikaa sitten kissavideoita. Somen pätkissä veikeitä vesisikoja nähdään vapaina luonnossa mutta myös kaiken­laisten eläinten selässä ja jopa lemmikki­eläiminä erilaisiin asuihin puettuna.

Näistä videoista herää kysymyksiä kuten, miksi kapybarat tulevat niin hyvin toimeen muiden eläinten kanssa ja voiko niitä oikeasti ottaa lemmikiksi?

Kapybara on maailman suurin jyrsijä

Kapybara (Hydrochoerus hydrochaeris) eli vesisika on maailman suurin jyrsijä. Tavallinen yksilö on noin metrin mittainen ja painaa noin 50 kiloa. Se on noin kahden majavan kokoinen.

Laji on kotoisin Etelä-Amerikasta, jossa se asustelee vesistöjen läheisyydessä trooppisissa metsiköissä ja savanneilla sekä soilla ja muilla kosteikoilla.

Kapybaran nimi tulee Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen tupi-kielen sanasta ka’apiûara. Sen tavut ovat kaá, joka tarkoittaa lehteä, píi, joka tarkoittaa hoikkaa ja ú, joka tarkoittaa syödä. Ara-tavu on sanan pääte. Kapybara tarkoittaa siis kirjaimellisesti eläintä, joka syö hoikkia lehtiä.

Ruoka­valioltaan se onkin herbivori eli kasvissyöjä. Kapybara syö pääsääntöisesti ruohoja ja vesikasveja.

Kasvisruuan lisäksi vesisiat syövät aamuisin omia jätöksiään. Se on tietyn­laista märehtimistä. Kapybaran ruokavalio sisältää paljon vaikeasti sulavaa ruohoa, ja niiden tapa syödä omaa kakkaa auttaa työläässä ruuan­sulatusprosessissa, jotta ruuasta saadaan kaikki hyödyt parhaiten irti.

Lue lisää: Kapybara, aksolotli ja kenkänokka – tulosta tästä hauska värityskuva lempieläimestäsi

Kaikkien kaveri

Ruumiinrakenteensa vuoksi vesisika on taitava uimari. Se pystyy pidättelemään hengitystään jopa viisi minuuttia veden alla, jonne se piiloutuu saalistajilta. Sen karva on pitkä, mutta ohut, jolloin se kuivuu uinnin jälkeen mahdollisimman nopeasti.

Pienet silmät ja karvattomat korvat lähellä päälakea pysyvät pinnalla, vaikka muu ruumis olisi kokonaan veden alla. Lisäksi jalkojen varpaiden välissä on räpylät, jotka helpottavat kosteilla alueilla liikkumista.

Luonteeltaan vesisika on rauhallinen ja luottavainen. Se tulee toimeen kaikenlaisten eläinten, myös ihmisen, kanssa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että muut lajit olisivat sille kavereita, jos se saa elää luontaista elämäänsä luonnossa.

Miljoonia tykkäyksiä keränneellä Tiktok-videolla kapybara kulkee jopa alligaattorin selässä ja keskellä peto­laumaa. Nämä videot saattavat kuitenkin olla huijausta, sillä vaikka alligaattorit eivät pidä kapybaroja suurena herkkuna, ne kuitenkin syövät niitä.

Kapybara ei sovi lemmikiksi

Kapybara on laumaeläin, mutta joskus se viihtyy yksinkin. Lauman koko vaihtelee, mutta useimmiten siinä elää noin 15 yksilöä, mutta joskus jopa 100 yksilöä. Kuivakausina yksittäiset vesisiat myös kerääntyvät yhdessä kosteille alueil­le isompiin laumoihin.

Kapybarojen lisääntymisajankohta riippuu niiden asuinpaikasta ja laumasta, sillä ne ovat todella sopeutuvaisia ympäristöön. Yleensä naaras saa vuodessa yhden poikueen, jonka koko on 4–5 poikasta. Lauman kaikki naaraat pitävät huolta toistensa poikasista. Vedessä naaras kuljettaa aluksi poika­siaan selässään.

Ainakin yksi maa on ollut vesisikojen fanittamisessa edelläkävijä. Japanissa julkaistiin vuonna 2020 anime Kapibarasan, jonka pääroolissa on tietysti kapybara. Maassa on myös ainakin yksi kapybarakahvila, jossa voi paijata ihmisiin tottuneita eläimiä.

Vesisika on kuitenkin villieläin. Kuten muidenkin villieläinten kohdalla, myös kapybarojen kanssa on syytä harkita erittäin tarkkaan niiden kesyttämistä. Vaikka se onnistuisi, on kapybaran elämä kesytettynä poikkeava sen luonnonmukaisesta elämästä.

Kesytetyt villieläimet voivat menehtyä ennenaikaisesti huonon ruokavalion tai stressin vuoksi. Ihminen ei voi myöskään aina taata villieläimelle oikeanlaista terveydenhoitoa villieläinlääkärillä.

Suomen ilmastossa kapybara ei selviäisi kylmän talven vuoksi. Eläin on kotoisin trooppiselta alueelta, jossa ilmasto on käytännössä Suomen ilmaston vastakohta. Suomessa ei siis ainakaan voi pitää kapybaraa lemmikkinä.

Kolme kuuluisaa

  1. Caplin Rous
    Maailman kuuluisin kapybara Caplin syntyi Yhdisvaltain Texasissa. Omistaja Melanie hankki Caplinin, kun se oli vain 11 päivää vanha. Caplinille oli omistettu sekä blogi että Facebook- ja Twitter-sivut. Caplin menehtyi vuonna 2011.
  2. Kapibara-san
    Japanilainen Kapibara-san seikkailee vuonna 2020 julkaistussa animessa kavereidensa kanssa. Kapibara-san pitää kuumista lähteistä ja ruohon syönnistä. Aika kuluu myös tyhjyyteen tuijottaen ja nukkuen.
  3. Capybara Roblox
    Capybara Roblox -kanavalla You­tubessa on yli satatuhatta tilaajaa. Videoilla poliisiliiviin pukeutunut kapybara seikkailee Robloxin pelimaailmassa ja aiheuttaa kaikennäköistä hämminkiä. Tiktokissa seikkailuja seuraa jo yli miljoona ihmistä.

Lähteet: nationalgeographic.com, vice.com, euronews.com, discovermagazine.com, animalia.bio, Mashable, hs.fi.

Juttu on julkaistu Koululainen 3/2024 -lehdessä.

Kommentit

Oma kommentti