Uima-altaita, paraateja, mutta myös ikävä Suomea – millaista on koulunkäynti ulkomailla?

Koulunkäynti on erilaista eri puolilla maailmaa. Enni, Maija, Matias ja Samuel kertovat, minkälaista oppiminen on Thaimaassa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa.

Koulussa Yhdysvalloissa – Samuel Sjöblom, 8, ”Ennen kiitospäivää tein hienon Soturikissat-pallon”

”Olen asunut Yhdysvaltojen Pohjois-Carolinassa vauvasta asti. Aloitin esikoulun 5-vuotiaana ja koulun 6-vuotiaana. Käyn Holly Ridge -alakoulua, siellä on yli 800 oppilasta, ja minun luokallani on 19 oppilasta. Olen nyt kolmannella luokalla. Äiti tai isä vie minut aina kouluun. Puhun kotona suomea ja koulussa englantia ja koulussa olen ainoa suomalainen.

Minulla on koulussa paljon kavereita. Tykkään käydä koulussa silloin, kun siellä tehdään kivoja projekteja. Teimme esimerkiksi ennen kiitospäivää hienot ilmapallot, jotka olivat mukana paraatissa. Minun ilmapalloni esitti Soturikissojen Tulitähteä.

Koulussa opetetaan matematiikkaa, englantia, social studiesia ja sciencea, johon kuuluu esimerkiksi maantiedettä ja biologiaa. Lisäksi koulussa on neljän päivän välein vaihtuvia erityisaineita: urheilua, musiikkia, taidetta ja guidancea eli oppilaanohjausta. Kun koulussa tehdään tehtäviä paperille, se on tylsää, mutta tietokoneet ovat hauskoja.

Syön koulussa lounasta, jonka tuon mukana kotoa. Haluaisin syödä koulusta ostettavaa ruokaa, mutta äidin mielestä se on moskaa. Koulussa on tyypillisesti pitsaa, mutta myös aina hedelmiä.

Haluaisin syödä koulusta ostettavaa ruokaa, mutta äidin mielestä se on moskaa.

Koulupäivä on yleensä kello 9.15–15.45. Koulusta tulee välillä läksyksi lukemista ja matematiikkaa. Joskus teen koko viikon matikkaläksyt heti maanantaina! Rakastan matematiikkaa ja urheilua. Olen kiinnostunut anatomiasta ja isona haluan ehkä kirurgiksi.

Vapaa-ajalla leikin kavereideni kanssa ja pelaan koripalloa. Tykkään myös surffata ja uida.

Minulla on neljä aikuista veljeä: Milo asuu Skotlannissa, Aleksi ja Jesse opiskelevat Suomessa ja 18-vuotias Arttu valmistuu kohta high schoolista eli lukiosta. Sitten on vähän tyhjä olo, kun Arttukin lähtee Suomeen.”

Koulussa Espanjassa – Maija, 14, ja Matias Laiho, 13: ”Suomessa opettajat selittävät asiat paremmin”

Maija, 14, ja Matias Laiho, 13, asuvat Valenciassa, Espanjan neljänneksi suurimmassa kaupungissa. Maija ja Matias aloittivat paikallisessa koulussa, kun perhe muutti Espanjaan yli neljä vuotta sitten. Kumpikaan ei silloin osannut espanjaa.

– Kesti pari kuukautta oppia puhumaan. Vaikka puhun nyt tosi hyvää espanjaa, koulu on täällä paljon vaikeampaa kuin Suomessa, Matias sanoo.

– Minulla ei ollut hyviä opettajia, ja opin espanjan kavereideni avulla. Espanjalaisessa koulussa ollaan paljon tiukempia arvostelussa, Maija kertoo.

Espanjassa ala-astetta käydään 6–12-vuotiaana ja yläastetta 12–16-vuotiaana. Alle 12-vuotiaat eivät yleensä saa mennä yksin kouluun, vaan jonkun pitää viedä ja hakea heidät.

Koulu alkaa aamuyhdeksältä ja loppuu kello 15 tai 16.30. Välitunnit ovat lyhyitä, mutta ruokatauko kestää noin kaksi tuntia. Monet lapset käyvät kotona syömässä lounasta.

– Ala-asteella söimme joskus koulussa, mutta nykyään syömme aina kotona. Lounas syödään Espanjassa myöhään, joten koulussa syödään päivällä välipalaa, sisarukset kertovat.

Lue lisää: 10 kikkaa koulunkäyntiin.

Kopiointia kirjasta

Matias käy toista vuotta yläastetta eli institutoa. Koulupäivät ovat pitkiä, mutta läksyjä tulee vähän.

– Suomessa läksyjä tulee enemmän. Täällä ehdin tehdä opettajan antamat tehtävät jo tunnilla. Espanjassa koulussa kirjoitetaan tosi paljon: pitää kopioida taululta, mitä opettaja kirjoittaa. Välillä myös kopioidaan tekstiä suoraan kirjasta, mikä on hölmöä, Matias kertoo.

Matiaksen lempiaineita ovat englanti ja musiikki, ja parasta koulussa ovat kaverit. Hänen kaikki kaverinsa Valenciassa ovat espanjalaisia. Suomeen on kuitenkin ikävä.

– Suomessa koulussa on helpompaa, parhaat kaverit asuvat siellä ja tykkään enemmän Suomen säästä, koska siellä on lunta, Matias listaa.

Etäkoulussa Espanjassa

Maija aloitti tänä syksynä opiskelun Etäkoulu Kulkurissa. Se on verkkokoulu, jossa ulkomailla asuvat suomalaiset lapset voivat opiskella Suomen peruskoulussa.

– Haluan mennä kahden vuoden päästä lukioon Suomeen, ja siksi vaihdoin suomalaiseen kouluun. Välillä on yksinäistä opiskella kotona, mutta olen tyytyväinen päätökseen, Maija kertoo.

Maija ja Matias sanovat, että Suomessa opettajat selittävät asiat paremmin ja taso ei ole niin vaativa. Perheen suunnitelmissa on palata asumaan Suomeen tulevaisuudessa.

– Täällä Espanjassa on mahtava asua ja nähdä toista kulttuuria, mutta haluan käydä koulua Suomessa, Maija sanoo.

Juttu on julkaistu Koululainen 1/2023 -lehdessä.

 

Bangkokissa moni kulkee kansainväliseen kouluun golfautolla. Enni ja hänen veljensä Jooa menivät kouluun myös pyörällä.

Koulussa Thaimaassa – Enni Kainusalmi, 8, ”Äiti vei minut kouluun golfautolla”

”Muutimme Thaimaahan, kun olin 5-vuotias. Aloitin Thaimaassa englanninkielisessä päiväkodissa, ja aluksi oli vähän vaikeaa, koska en osannut vielä puhua englantia. Opin kuitenkin nopeasti ja sitten sain enemmän kavereita.

Ensimmäisen luokan aloitin 6-vuotiaana. Kävin Bangkokin kansainvälistä ISB-koulua, jossa oli paljon oppilaita, noin 1 700. Koulussa oli lapsia kaikkialta maailmasta, minulla oli kavereita Japanista ja Ruotsista.

Koulussa opiskeltiin matematiikkaa, lukemista ja kirjoittamista, taidetta, musiikkia, liikuntaa ja social studiesia eli yhteiskuntaoppia. Matematiikka oli minun lempparini, koska se oli helppoa.

Olin Thaimaassa paljon myös etäkoulussa, koska kouluun ei saanut mennä koronan takia. Silloin oli kivaa, koska sai leikkiä paljon eikä tarvinnut herätä aamulla aikaisin kouluun. Tylsää oli se, ettei nähnyt kavereita tai opettajia.

Ensimmäisellä luokalla äiti vei minut kouluun golfautolla. Koulumme oli saman alueen sisällä kuin kotimme. Toisella luokalla sain mennä kouluun pyörällä veljeni kanssa. Koulu alkoi aamulla puoli kahdeksalta ja loppui yleensä puoli kolmelta. Kouluruokana oli erilaisia vaihtoehtoja ja paljon hedelmiä.

Koulu oli tosi iso: sen kampuksella oli esimerkiksi kaksi uima-allasta, leikkipaikkoja ja kiipeilyseinä. Aina kun menin luokkaani, näin ikkunasta kilpikonnalammen.

Koulussa oli paljon erilaisia harrastuksia. Minä kävin voimistelussa, muovailuvahakurssilla, tanssissa ja ukuleletunneilla. Voimistelua harrastan vieläkin.

Muutimme takaisin Suomeen viime kesänä, ja menin kouluun Vantaan Veromäen ala-asteelle. Tykkään käydä koulua Suomessa, on kivaa kun on enemmän kavereita. Nyt on hassua, että englantia on vain perjantaisin, mutta käyn englanninkielisessä iltapäiväkerhossa.”

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti