UMK-selostaja Windows95manista: ”Emme ainakaan jää kenenkään varjoon”

Pian virittäydymme jo Euroviisujen tunnelmaan, mutta ennen sitä pääsemme vielä kerran palaamaan helmikuuhun ja Nokia Arenalle, jossa käytiin vuoden 2024 Uuden musiikin kilpailu.

Windows95man nousee farkkumunastaan UMK lavalla. Henri Piispanen seisoo munan takana mikki kädessään.

”Tervetuloa Tampereelle UMK24 ja viisufanit,” lukee violetein kirjaimin raitiovaunu­pysäkin mainos­taulussa. Näsinneula Särkän­niemen huvipuiston keskellä loistaa Uuden musiikin kilpailun eli UMK:n henkeen purppuran värisenä.

Tampere on nimennyt itsensä tänä vuonna ”wannabe Euro­vision host” -kaupungiksi. Isäntäkaupunkitoive juontaa juurensa viime kevääseen, Ison-Britannian Liverpooliin. Siellä kisojen voiton vei kuitenkin Ruotsin Loreen asiantuntija­raadin äänien vuoksi. Suomen Käärijä tuli toiseksi ja oli maa­ilman kotiyleisöjen ehdoton ykkös­suosikki. Tämän kunniaksi UMK on tänä vuonna isompi kuin koskaan aikaisemmin.

Siksi mekin Koululaisessa päätimme tulla paikan päälle seuraamaan UMK-huumaa. Halusimme myös kurkistaa kulisseihin, jonne tv-katsojat eivät näe.

WC-tilan hulppeat näkymät

Kello käy yhtä lauantai-iltapäivällä, kun ihmisiä virtaa Nokia Arenan ovista illan kilpailun kenraaliin. Se vedetään läpi kuin kisa konsanaan, joten sinne on myyty omat lippunsa. Vellovaa yleisöä pääsee katsomaan erikoisesta paikasta lehdistö­keskuksessa. WC-tilan ikkunasta on nimittäin hulppeat näkymät areenan sisäänkäynnille.

Myös toimittajat pääsevät kenraali­näytöksen yleisöön, vieläpä eturiviin. Kun siirrymme lehdistö­keskuksesta paikoillemme, kuljemme pitkiä ja pimeitä käytäviä pitkin. Tuotanto todellakin haluaa pitää shown yllätyksenä. Jännittää, sillä kenelläkään ei ole käsitystä siitä, millainen spektaakkeli on luvassa.

Kun astumme permannolle, areenan kirkkaat strobovalot ja sen massiivinen koko häikäisevät. Nokia Arenalle mahtuu vajaat 15 000 katsojaa, mutta UMK:n yleisö ei yllä ihan tuohon lukemaan. Tv-tuotantoa varten katsojien määrää on täytynyt rajata.

Kuva Nokia Arenasta. Taustalla UMK lava ja ympärillä tyhjät katsomot. Areenaa valaisevat violetit strobovalot.

Jättikokoinen Nokia Arena on ensimmäinen kaupungin keskustassa sijaitseva areena Euroopassa.

Illan livelähetys on loppuunmyyty, mutta kenraaliin olisi mahtunut jokunen vielä lisääkin. Sitä emme kuitenkaan huomaa, kun katsomme ympärillemme katsomoihin. Ne ovat tupaten täynnä kaikenikäisiä.
Istumme paikoillemme, ja hetken odottelun jälkeen alkaa UMK:n preshow. Tanssihaasteen Moves like summeri voittaneet tanssijat valtaavat lavan, ja tunnelma katsomoissa nousee hetkessä kattoon. Pian areenalla kaikuu tuttu ääni ja odotetut taikasanat.

– Matka laulavaan Eurooppaan voi alkaa, lausuu selostaja Mikko Silvennoinen. Show on alkanut.

UMK preshowssa esiintyvät Moves like summeri -tanssihaasteet voittaneet tanssijat. Heillä on päällään siniset housut ja kirjavat paidat.

Moves like summeri -tanssihaaste käytiin tällä kertaa Tiktokin kautta. Voittajat pääsivät esiintymään UMK-lavalle.

Lue lisää: Benjamin Koululaisen pistokokeessa

UMK: Pilvi esiintyy ja Benjamin tsemppaa

Katsojat nauttivat, mutta suuren tapahtuman tuotannossa on kiirettä kuin muurahaispesässä. UMK:n työntekijöitä kiitää vauhdilla edes takaisin ohitsemme esitysten ajan.

Yksi yllättävimmistä esityksistä on juontaja Pilvi Hämäläisen hieno välinumero, joka kohahduttaa myös tv:n äärellä. Itse esiintyjä ei ehdi pohtia esitystään kenraalin aikana sen enempää, sillä heti sen jälkeen hän kiitää ohitsemme kiireisen ja vähän stressaantuneenkin näköisenä.

Pilvin meno katkeaa, kun vastaan tulee toinen illan juontajista, laulaja Benjamin Peltonen. Hän pysäyttää kollegansa hetkeksi.

– Hyvä Pilvi! Benjamin kehuu ja heittää tälle ylävitosen.

Pilvi hymyilee leveästi ja jatkaa matkaansa. Kiireen syy selviää myöhemmin. Pilvin piti ehtiä ajoissa haastattelemaan artisteja areenan keskellä sijaitsevaan lämpiöön. Sekuntiakaan ei hukata tarkoin suunnitellussa mahtavassa tapahtumassa.

Kun kenraali on ohi, tuhannet katsojat vyöryvät massana ulos areenan ovista. Heidän osaltaan elämys on ohi, mutta kilpailijoilla kovin puristus on vielä edessä. Ennen sitä he tapaavat vielä meidät median edustajat lehdistökeskuksessa.

Artistit saapuvat paikalle yksi kerrallaan. Jotkut ovat etu­ajassa, joten he odottelevat vuoroaan lehdistökeskuksen ovenpielessä, ja seuraavat muiden artistien vastauksia. Jokainen artisti näyttää käsittämättömän rauhalliselta, joskin vähän väsyneeltä. Kaikki jaksavat silti vastata reippaasti toimittajien lukuisiin kysymyksiin.

Jesse Markin hymyilee meille leveästi, Nublu antaa nyrkki­tervehdyksen ja yllätysvieras Käärijä ottaa ilomielin yhteiskuvia halukkaiden kanssa.

Lehdistötilaisuuden tiukin kysymys tulee ulkomaalaiselta toimittajalta, kun hän kysyy tamperelaiselta Jesse Markinilta, kannattaako tämä Tapparaa vai Ilvestä. Molemmat ovat tamperelaisia jääkiekko­joukkueita. Jesse naurahtaa ja vetää syvään henkeä.

– Tämä on vaikea. Lapsena kannatin Ilvestä Raipen eli Raimo Helmisen takia. Pidetään siis Ilves, Jesse päättää.

Päätä koristelevat kimaltavat yksisarviset.

Tämän vuoden UMK-lähetystä katsoi tele­visiosta lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

UMK:ssa parasta ovat biisit

Kello on puoli seitsemän illalla, kun areenan ovet aukeavat jälleen yleisölle. Me lähdemme jututtamaan paikalle saapuvia perheitä. Pyörähdämme ensin katsomossa, josko innokkaimmat viisufanit ovat löytäneet jo paikkansa. Ja ovathan he.

Tarmo, 7, Alvar, 7, ja Elias, 9, ovat jo odottamassa esityksen alkua perheidensä kanssa. Alvar ja Elias ovat velljekset, ja Tarmo on heidän ystävänsä sekä naapuri. Elias kertoo, että häntä jännittää aika paljon tuleva ilta. Tarmo ja Alvar komppaavat häntä.

– UMK:ssa aivan parasta ovat biisit, varsinkin Windows95manin esitys. Sen mukana pystyy hyvin tanssimaan, ja sen melodia on oivallettu hyvin, Elias kertoo.

– Minusta Vox Populi on paras, Tarmo sanoo.

– Mutta me veikataan, että Sara Siipola tai Cyan Kicks voittaa, pojat lisäävät yhdessä.

Kaikki kolme aikovat katsoa touko­kuussa myös Euroviisut.

– En jaksa lähteä Ruotsiin, joten aion katsoa telkkarista, Tarmo huokaisee, ja Alvar ja Elias kertovat myös katsovansa viisut telkkarista.

Viime vuoden voittokappaleesta Tattoosta kolmikko ei pitänyt.

– Loreen saisi leikata vähän kynsiä.

Kuvassa UMK-yleisöstä Tarmo (vas.) mustassa paidassa, Alvar (kesk.) oranssissa paidassa ja Elias vaaleanpunaisessa paidassa ja punaisessa liivissä. Kaikki kolme katsovat kameraan.

Tarmo (vas.), Alvar ja Elias (oik.) eivät pidä viime vuoden viisuvoittaja Loreenin Tattoo-kappaleesta.

Jätämme iloisen kolmikon katsomoon ja poistumme takaisin yleisökäytävälle, joka on yhtä täynnä kuin Särkänniemen huvipuisto kesäisenä hellepäivänä. Ravintoloiden istumapaikat eivät riitä kaikille ruokailijoille, joten osa nauttii hampurilaiset käytävän nurkissa istuskellen.

Jatkamme ensimmäiseen kerrokseen, josta löydämme porilaiset sisarukset Aliisan, 8, ja Hilman, 11, tamperelaisten serkkujensa Lovisan, 10, ja Linnean, 12, kanssa. Tytöt seisoskelevat permannon oven vieressä käsissään kyltti, josta käy ilmi oma suosikki. Tämä porukka toivoo Sara Siipolan voittoa.

– Viime vuoden viisuvoittajakin oli aika hyvä, mutta olemme myös Käärijän faneja, tytöt kertovat.

Paras UMK-artisti ikinä on heidän mielestänsä kuitenkin Bess. Tärkeintä illassa ei porukalle ole voittajan selviäminen, vaan koko UMK-kisa, jonka he saavat kokea paikan päällä. Serkuksia ei haittaa edes se, että ilta tulee venymään myöhään. He uskovat pysyvänsä varmasti hereillä.

Kuvassa serkut Aliisa, Linnea, Lovisa ja Hilma. Heillä on käsissä Hyvä Sara -kyltti ja he seisovat Nokia Arenan katsomon ovella.

Hilma (vas.), Lovisa, Linnea (oik.) ja Aliisa (edessä) pitävät peukkuja Sara Siipolalle.

Musta Käärijä-paita ja vihreät säärystimet

Palaamme permannolta takaisin yläkertaan. Rullaportaissa on tungosta, joten kävelemme portaat. Puhelimen askelmittari näyttää, että askelia on kertynyt jo lähes 10 000, eikä itse kisa ole vielä edes alkanut.

Bongaamme kaiteen vierestä kaksi neonvihreään huppariin pukeutunutta poikaa. He ovat Roni, 8, ja Robin, 11, vastikään Lontoosta Tampereelle muuttaneet veljekset. Neonvihreät hupparit ovat saaneet inspiraationsa tietenkin Käärijästä, jonka veljekset ovat päässeet nyt kisapäivänä jo tapaamaan. Poikien isä näyttää ylpeänä yhteiskuvan puhelimestaan.

Pojat ovat itse asiassa tavanneet Käärijän kerran aikaisemminkin, sillä perhe oli viime vuonna Liverpoolissa paikan päällä katsomassa Euro­viisuja.

– Me odotetaan tänään eniten sitä, että voittaja selviää, Roni kertoo, ja lisää: Veikkaamme Max Senea eli Sexmanea voittajaksi.

Vihreähuppariset Roni ja Robin seisovat UMK-katsomossa, yläkerrassa kaiteen vieressä ja hymyilevät kameralle.

Roni (vas.) ja Robin ovat tavanneet Käärijän jo kaksi kertaa.

Pian toisen kerroksen käytävällä meitä kohti astelee kaksi iloista Käärijä-paitaan pukeutunutta nuorta. Pysäytämme heidät ja kysymme tunnelmat. Klaara, 10, ja Saara, 12, ovat siskokset Kuopion kupeesta Siilinjärveltä.

– Olemme eniten innoissamme siitä, että olemme ylipäänsä täällä.

Siskot kannattavat tänään Sexmanea, koska hänkin on kotoisin Siilinjärveltä. Lisäksi he pitävät Vox Populista.

Viime vuonna Klaara nukahti sohvalle kesken viisujen, mutta nyt pitkään iltaan on varauduttu. He nukkuivat aamulla pitkään.

Käärijäpaitansa tytöt ostivat äsken areenan alakerrasta. Klaaralla on päällä vihreä paita ja Saaralla musta.

– Vihreä on liian räikeä minulle, Saara kertoo.

Mustaan paitaan tuovat tänään kontrastia käsivarsia koristavat vihreät säärystimet, jotka myös muistuttavat Käärijästä. Klaaran keltaiset säärystimet taas vievät ajatukset Häärijään, siskot kertovat tyylistään.

– Puetaan, mikä tuntuu hyvältä, kaksikko kuvailee tyyli­-inspiraa­tioidensa lähdettä.

Vihreäpaitainen Klaara ja mustapaitainen Saara poseeraavat selät vastakkain Nokia Arenan käytävällä kameralle.

Klaara (vas.) ja Saara ostivat areenan alakerrasta Käärijän fanipaidat.

UMK-fani Eemeli: ”Bolerossa tulee tosi kuuma”

Puoli yhdeksältä on aika siirtyä takaisin lehdistötilaan, josta media seuraa itse kilpailun. Vielä ennen kisan alkua bongaamme herkku­jonosta 11-vuotiaan Eemelin, joka on pukeutunut upeaan neon­vihreään boleroon. Nurmijärveltä kotoisin oleva Eemeli fanittaa Käärijää 101 prosenttia. Tämän illan kilpailijoista hänen äänensä saa Windows95man.

– Tässä bolerossa tulee tosi kuuma, Eemeli kertoo, ja selittää, että on juuri sen takia ostamassa vettä.

Makean boleronsa hän on saanut joululahjaksi. Sen alla komeilee lisäksi Käärijän fanipaita. Myös Eemelin tukka on leikattu Käärijän pottamalliseksi ja värjätty mustaksi.

– Äiti vielä tänä aamuna siisti tukkani.

Asun kruunaavat Eemelin itse lakkaamat vihreät kynnet. Emmekä ole ainoita, joiden huomion nuori fani on kiinnittänyt. Aiemmin Käärijän tausta­­joukot ottivat Eemelistä kuvan ja pyysivät lupaa mahdolliseen Insta­gram-julkaisuun idolin somessa.

Vihreään boleroon pukeutunut Eemeli on ottamassa kylmiöstä vesipulloa ja katsoo samalla kameraan.

Nurmijärveläinen Eemeli sai Käärijä-boleronsa lahjaksi jouluna.

Lue lisää: Marcus & Martinus tunnustavat Koululaiselle: Haluaisimme tehdä kappaleen Käärijän kanssa

Suosikki voittaa UMK:n

Suuren seikkailumme päätteeksi alkaa kilpailijoiden seikkailu UMK-voitosta. Sitä saamme onneksi seurata mukavasti lehdistökeskuksen tuoleista.

Toimittajien suosikki on kenraalin perusteella Windows95man. Kun esitys saa 12 pistettä Ison-Britannian raadilta, lehdistöhuoneessa raikuvat aplodit. Ja niinhän siinä lopulta käy, että suosikista tulee myös voittaja. Windows95man eli Teemu Keisteri edustaa Suomea Malmössä yhdessä Henri Piispasen kanssa.

Myös viisujuontaja, Mikko Silvennoinen on voitosta innoissaan, kun kohtaamme hänet vielä illan päätteeksi pressikeskuksessa. Hän uskoo, että Henri Piispasen laulu saa asiantuntijaraadilta arvostusta. No rules -kappaleesta kokonaisuutena ei kuitenkaan tiedä, sillä raati voi olla myös tiukka arvioissaan. Sen sijaan yleisöön vauhdikas show uppoaa varmasti.

– Kyllä tämä erottuu. Emme ainakaan jää kenenkään varjoon, viisukonkari Mikko huomauttaa.

UMK:n voittaneet Windows95man ja Henri Piispanen lehdistötilassa pinkillä taustalla ottamassa kuvaa voittopokaalin kanssa.

Illan aikana annettiin 224 477 ääntä. Ylen mukaan voittaja Windows95man sai selkeästi muita enemmän ääniä.

Testi: Löydä oma euroviisumaasi

Juttu on julkaistu Koululainen 3/24 -lehdessä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti