Blind Channel teki biisin kiusaajilleen: ”Mitään oikeaa syytä ei kiusaamiselle ollut”

Blind Channelin kitaristi Joonas Porko oli alakoulussa ujo ja itki paljon. Laulaja Niko Moilanen uskoo, että bändin jäseniä kiusattiin juuri heidän herkkyytensä takia.

Blind Channel -muusikot Joonas (vasemmalla) ja Niko istuvat mustan pöydän ääressä ja askartelevat kortteja. Joonaksella on kädessään sakset ja hän esittää leikkaavansa Nikon hiuksia ja katsoo samalla kameraan. Niko katsoo korttiaan pöydällä.

Blind Channel -bändin laulaja Niko Moilanen ja kitaristi Joonas Porko katsovat edessään pöydällä lepäävää ystäväkirjaa mietteliään näköisinä. He pohtivat parhaillaan, mikä heidän lempiaineensa koulussa oli.

– Laitoimme viimeksi musiikin, ja kaikki laittavat aina musiikin, Joonas selittää ja päätyy laittamaan paperiin fysiikan, koska häntä kiinnostaa avaruus.

Edellisen kerran Blind Channel tähditti Koululaisen kantta vuonna 2021. Silloin haastattelussa oli koko bändi ja ystävä­kirja täytettiin yhteisesti. Tällä kertaa paikalla ovat Niko ja Joonas, joten heidän täytyy vastata kysymyksiin vain omasta puolestaan.

Haaveiden supervoimiaan Niko ja Joonas pohtivat lempiaineen tapaan pitkään. Sitten Joonas keksii, että teleporttaus olisi hyvä, koska heidän ei tarvitsisi enää ikinä lentää. Se on kiertue-elämän raskain puoli.

Niko tykkää ideasta ja haluaa laittaa saman. Sopivasti Joonas kirjoittaa teleporttaus-sanan väärin, kolmella t:llä.

– Voinko minä laittaa sitten teleporttaus yhdellä tai edes oikein kahdella t:llä, Niko kysyy ja nauraa.

Seuraavaksi vielä pidemmän mietintäajan vaatii unohtumattomien mokien keksiminen.

– Miksi nämä ovat näin vaikeita, Joonas kysyy turhautuneena ja heittää muiston Nikolle: – Sinähän laitoit saippuaa naamaan ennen keikkaa, kun luulit sitä kasvorasvaksi.

Niko muistaa tapahtuman hyvin. Saippuassa luki isolla kosteuttava, ja juuri kosteutta laulajan kuiva naama tarvitsi.

– Siinä luki pienellä sitten rikkihappo ja tällaista, Niko vitsailee.

Blind Channelin äideillä on yhteinen Whatsapp-ryhmä

Ystäväkirjassa on onneksi myös helppoja kysymyksiä. Nikon lempieläin on tietenkin Rommi-kissa, joka on 4-vuotias maatiais­kissa.

– Se on nimetty äänimiksaajamme Roopen ja rumpalimme Tommin mukaan, Joonas tietää.

Toukokuussa vietetään äitienpäivää. Sen kunniaksi Niko ja Joonas askartelevat Koululaisen kanssa kortit.

– Äiti tykkää Blind Channelista ja kissoista. Teen punaisella bändin logon ja laitan sinne Rommi-kissan, Niko kertoo suunnitelmastaan.

Blind Channelin jäsenten äidit ovat keskenään hyviä ystäviä.

– Äideillä on yhteinen Whatsapp-ryhmä, Joonas paljastaa.

– Blind Channelin mammat vai mikä se olikaan, Niko arvelee.

Niko kertoo, että äitien ryhmässä puhutaan ainakin kuumimmista juoruista.

– Aina välillä äiti kysyy minulta, mikä tämä juttu onkaan. Kun kysyn, mistä hän sen tietää, hän vastaa, että Joonas kertoi äidilleen ja Joonaksen äiti laittoi sen ryhmälle.

Vaikka viestittely vähän ihmetyttää Nikoa, on se hänestä sympaattista. Äidit ovat tukeneet bändin taivalta alusta asti.

– Kyllä heillä on täytynyt olla luotto tekemiseen, kun meidät on päästetty teini-ikäisenä Helsinkiin vetämään rokki­keikkoja.

Niko piirtää mustaan korttiinsa Rommi-kissaa valkoisella tussilla. Kuvassa myös Nikon kädet ja kynsissä on mustaa kynsilakkaa.

Niko kortisteli korttinsa Rommi-kissalla ja punaisella Blind Channelin logolla. Rommi-kissa on Nikon paras kaveri, jonka kanssa on kotona kiva leikkiä.

Kiusaaminen teki koulusta vaikean paikan

Läheisten tuki on ollut erityisen merkittävä Nikolle ja Joonakselle alakoulussa. Joonas koki nuorena rajua kiusaamista.

– Jossain vaiheessa aloin kuitenkin tykätä koulusta, kun ei enää niin paljon tarvinnut pelätä kiusaajia.

Kiusaaminen alkoi, kun Joonaksen perhe muutti uudelle paikkakunnalle.

– Mitään oikeaa syytä ei kiusaamiselle ollut. Olin hirveän ujo ja herkkä ja kaikki itketti.

Kun Joonas vihdoin pääsi luokalle, jolla opiskeli hyviä tyyppejä, kiusaaminen loppui. Lisäksi hän löysi samaan aikaan intohimonsa musiikkiin ja pääsi esiintymään koulun tapahtumiin.

– Yhtäkkiä ihmiset arvostivatkin minua, mikä oli vähän tekopyhää, mutta näin se tuppaa menemään tässä maailmassa.

Yhtäkkiä ihmiset arvostivatkin minua, mikä oli vähän tekopyhää, mutta näin se tuppaa menemään tässä maailmassa.

Myös Niko on kokenut kiusaamista. Hän kuvailee it­seään herkäksi taiteilija­pojaksi ja arvelee, että tämä piirre on altistanut Blind Channelin jäsenet nuorena kiusaamiselle.

Joonas kertoo, että lapsena jatkuva itkeminen näkyy nykyään siinä, ettei häntä helposti itketä.

– Olen märissyt lapsena niin paljon, etten ole itkenyt kolmeen vuoteen.

– Katso Titanic, Niko ehdottaa ja kertoo samalla, että hänellä on pakkomielle elokuvaan.

Nikon koko toinen käsi on täynnä Titanic-aiheisia tatuointeja. Hän oli 7-vuotias, kun elokuva tuli telkkarista. Äiti antoi luvan valvoa, ja nuori Niko sai katsoa elokuvan yhdessä äitinsä kanssa.

– Se on ihan älytön elokuva, koska siitä voi aina löytää uusia puolia, joista kiinnostua. Osaan sen sanasta sanaan ulkoa ja minulla on kau­heasti Titanic-krääsää kotona.

Blind Channel -muusikkojen valmiit kortit äideilleen. Joonaksen kortti on vaaleanvihreä ja siinä on punainen sydän. Kortissa lukee "Hyvää äitienpäivää parhaalle Muumimammalle. Kiitos kun huolehdit! Rakkaudella, Joonas." Nikon kortti on musta ja siinä on BC-logo sekä Rommi-kissa. Kortissa lukee "Hyvää äitienpäivää!"

Niko ja Joonas matkustivat haastattelu­viikolla Ouluun vanhempiensa luokse. Myös askarrellut kortit pääsivät näin näppärästi perille.

Blind Channel: Kiusaajat ovat olleet yhteydessä

Blind Channelin tuorein levy Exit emotions julkaistiin maaliskuun ensimmäisenä päivänä. Levyllä on myös biisi entisille kiusaajille.

Niko kertoo, että bändin suosion kasvaessa useat heitä kouluaikana kiusanneet ottivat yhteyttä. Bändiltä pyydettiin nimmareita lapsille, siskoille ja kaikille siltä väliltä.

– Toki hekin ovat kasvaneet aikuisiksi, mutta itselle tuli vain mieleen, että sinä kiusasit minua.

Viesteissä bändin jäseniä kutsutaan usein tuttavallisesti ”broksi”.

– Niin tehtiin kiusaajille semmoinen biisi kuin Not your bro, Niko toteaa.

Tuoreimmalla levyllä julkaistussa biisissä bändi laulaa kostosta ja siitä, miten ”anteeksipyynnöt vain satuttavat korvia”.

Blind Channel -jäsenet ovat lapsuuden­ystäviä keskenään. Joonas, Olli ja Tommi kävivät saman ala-asteen. Nikoon ja Joeliin he tutustuivat lukiossa.

– En tykkää siitä, kun sanotaan ”älä ikinä perusta bändiä kavereidesi kanssa”, koska kenen kanssa se sitten pitäisi perustaa? Mielestäni se on suuri voimavara ja meidän kohdallamme voi puhua jopa veljeydestä, koska näen näitä enemmän kuin omia sisaruksiani, Niko toteaa.

En tykkää siitä, kun sanotaan ”älä ikinä perusta bändiä kavereidesi kanssa”, koska kenen kanssa se sitten pitäisi perustaa?

Joonas kertoo, että bändiltä joskus kysellään, mikä on heidän yhdessä pysymisensä salaisuus.

– Olemme tunteneet niin pitkään, että olemme nähneet toisemme hyvinä ja huonoina hetkinä. Voimme olla varmoja, että tämä on kaikille enemmän kuin työtä.

Molemmat pitävät tärkeimpänä intohimoa tekemiseen. Tämä mitataan sillä, kun joutuu jäämään paitsi juhannuksista, jouluista ja muista merkkipäivistä keikkojen takia.

– Jos intohimon menettää, tässä ei ole mitään järkeä.

Lue lisää: Blind Channel rentoutuu kiertueella: ”Siihen jää koukkuun, miten jännitys vapautuu lavalla”

Juttu on julkaistu Koululainen 5/2024 -lehdessä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti