Apua, huono todistus!

Odotettua huonommat arvosanat eivät ole maailmanloppu. Pohdi, mitä olisit voinut tehdä paremmin ja keskity sen jälkeen asioihin, joissa onnistuit.

Aina todistus ei ole sellainen kuin olisit toivonut. Arvosanojen lasku voi johtua monista eri syistä. Taustalla saattaa olla esimerkiksi riitely kotona tai kaveripiirissä, jolloin keskittyminen tunneilla ja kokeisiin lukeminen vaikeutuvat. Joskus syy voi piillä siinä, ettei ymmärrä tai muista opettajan selittämiä asioita.

– Totta kai saa olla pettynyt, jos odotti parempia arvosanoja, kun sitten saikaan, sanoo suunnittelija Satu Tallgren Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

– Älä kuitenkaan jää märehtimään asiaa, vaan mieti, että teit parhaasi ja suuntaa ajatukset pian eteenpäin.

Lue myös: Kaipaatko aikuista juttuseuraa?

Puhu todistuksesta

Arvosanoista on aina hyvä jutella vanhempien kanssa, mutta erityisesti silloin, jos todistuksessa on ikäviä yllätyksiä. Vanhempien tehtävä ei ole lytätä, vaan kannustaa ja auttaa.

– Kerro, mihin petyit ja missä koit onnistuneesi. Pohtikaa yhdessä, miten asioita voisi parantaa, Satu neuvoo.

– Opettajaltakin voi kysyä, miksi olet saanut mistäkin aineesta tietyn arvion. Hän voi kertoa, mitä tulisi tehdä paremman arvosanan eteen.

Jos tietää, että huono arvosana johtui omasta löysäilystä, asia on helppo korjata kuuntelemalla tunnilla ja tekemällä läksyt.

– Jos et yrityksestä huolimatta ymmärrä jotakin asiaa, pyydä rohkeasti apua opettajalta. Hänen tehtävänsä on selvittää se sinulle.

– Neuvoja voi kysyä myös vanhemmilta tai kaverilta, joka voi olla haka juuri siinä aineessa, joka ei ole sinulle helppo.

Lue myös: Robin, Diandra ja presidentti Niinistö – täältä tulee #kannustusryhmä

Keskity hyviin puoliin

Jos koulunkäynti tuntuu erityisen takkuiselta, kannattaa tarkistaa tapasi tehdä läksyt. Osalle riittää lukeminen, joillekin asiat jäävät parhaiten mieleen, kun alleviivaa pääkohdat tekstistä, ja toisia auttaa muistiinpanojen kirjoittaminen.

Se, että joku loistaa matematiikassa, mutta englanti ei suju, voi johtua ihmisten erilaisista taipumuksista, mutta myös harjoittelun määrästä. Siksi on hyvä miettiä, miksi onnistuit tietyssä aineessa. Teitkö tehtävät huolellisemmin tai luitko kokeeseen paremmin?

– Älä vaadi itseltäsi liikaa, vaan keskity niihin asioihin, joissa olet hyvä, kehottaa Satu Tallgren.

– Tärkeintä on oppia hyödyllisiä taitoja elämää varten. Todistus ei kerro koko totuutta.

Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Koululaisessa 5/2014.

Lue myös: Musiikki auttaa ilossa ja surussa

Kun haluat puhua

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen, kirjepalveluun ja chattiin voit ottaa yhteyttä nimettömänä.

www.mll.fi/nuortennetti/mista_apua/

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti