Idols-kilpailijoiden viesti nuorille: Uskaltakaa olla erilaisia!

Monet tämän syksyn Idols-kilpailijoista ovat kertoneet tulleensa koulukiusatuiksi lapsuudessaan ja nuoruudessaan. Näin he selvisivät kouluvuosien vaikeista kokemuksista.

Idols-ohjelman Leevi Salonen, Julia Rautio ja Antti Tuisku

Idols-kilpailijat Leevi Salonen ja Julia Rautio kilpailun päätuomari Antti Tuiskun kainalossa.

Monia Idols-kilpailun semifinalisteista on kiusattu kouluvuosina. Myös kisan päätuomari, laulaja Antti Tuisku, on kertonut avoimesti kokemuksistaan koulukiusattuna.

Koululainen tapasi kilpailijat semifinaaleiden kynnyksellä ja jututti laulajia koulukiusaamisesta. Lue millaisia vinkkejä kisan nuorin kilpailija Leevi Salonen, 16, ja Julia Rautio, 22, antoivat kiusaamisesta selviämiseen.

Millaisia tunteita koulukiusaaminen herättää sinussa nyt?

Leevi: ”Olen aina halunnut erottua joukosta. Meillä oli 3. ja 4. luokalla koulussamme Converse-kenkien buumi. Kaikki ostivat samanlaiset kengät, mutta itse en halunnut mennä siihen juttuun mukaan. Säästin viisi kuukautta pystyäkseni ostamaan Björn Borgin nahkakengät, koska en halunnut olla samanlainen kuin muut. Olen aina arvostanut erilaisuutta. Inhoan ajatusta siitä, että on olemassa joku muotti, johon pitäisi mukautua ja olla tietynlainen. Haluni olla esillä oli muille liikaa ja sai heidät käymään kimppuuni.”

Julia: ”Halusin jo koulussa olla esillä ja toivoin, että minut huomattaisiin. Minua ei kuitenkaan hyväksytty joukkoon, joten yritin päästä mukaan tuomalla itseäni jatkuvasti esille. Koen, että ala-asteella kokemani kiusaaminen on tehnyt minusta vahvemman. Jos en olisi käynyt niitä kokemuksia läpi, en olisi se sama ihminen, joka tänä päivänä olen.”

Miten olet selvinnyt kiusaamisesta?

Leevi: ”Kesti kauan ennen kuin pystyin käsittelemään kiusatuksi tulemista muiden kanssa. En kertonut kiusaamisesta perheelleni, vaan kävin asioita läpi yksin pääni sisällä. Mietin, mikä minussa on vikana ja mitä olen oikein tehnyt väärin. Lopulta onneksi tajusin, että olen hyvä juuri sellaisena kuin olen, eikä minun tarvitse olla mitään muuta. Myöhemmin olen käsitellyt kiusatuksi tulemista musiikin ja biisien kirjoittamisen avulla. Kirjoitin laulun lapsuudessa kohtaamastani yksinäisyydestä, jonka esitin Idolsin esikarsinnoissa.”

Julia: ”Selvisin musiikin ja biisien kirjoittamisen avulla. Kirjoitin ylös kaiken kokemani. Kukaan muu ei tiennyt, että kirjoitin kokemukseni kappaleiden sanoituksiksi – ainoastaan minä ja biisikirjani tiesimme.”

Mitä haluaisit sanoa kiusatuksi tulleille tai heille, joita kenties kiusataan parasta aikaa?

Leevi: ”Uskalla olla erilainen. Meidät on luotu näyttämään erilaisilta ja meillä on erilaiset äänet. Meidän on tarkoitus olla erilaisia, joten miksi ihmeessä yritämme olla samanlaisia kuin muut? Usko omaan juttuusi ja siihen, mitä rakastat – vaikka erottuisitkin sen vuoksi joukosta.”

Julia: ”Ihan kaikesta voi selvitä! Kannattaa yrittää löytää joku oma juttu, jonka avulla voi keskittyä muihin asioihin kuin kiusaamiseen. Se voi olla vaikkapa piirtäminen, biisien kirjoittaminen tai jokin muu tapa käsitellä kiusaamisen herättämiä tunteita.”

Idols-kilpailun semifinalistit

Idols-kilpailun semifinalistijoukko: Leevi Salonen, Tiia Laakso, Anniina Timonen, Kevin Sarinko, Julia Rautio, Samuli Pesonen ja Lotta-Maria Heinonen.

Idolsin livelähetykset alkavat perjantaina 10.10.2017.

Lue myös:
Koululaisen pistokokeessa Antti Tuisku
Helppis-palstalla puhutaan kiusaamisesta

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti