Martin Widmark on ruotsalainen kirjailija, joka tunnetaan Suomessa parhaiten Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjasarjasta. Ruotsissa tuottoisalta kirjailijalta on julkaistu yli sata kirjaa. Lisäksi hän kiertää kouluissa tapaamassa lukijoita ja puhumassa lukemisen tärkeydestä.
Koululainen tapasi kirjailijan Vuosaaren alakoulussa.
– Lukutaito on avain kaikkiin mahdollisiin oviin. Se on paras lahja, jonka voit antaa itsellesi, kirjailija muistuttaa koululaisia.
Ennen kirjailijan uraansa Martin ehti toimia opettajana lähes 20 vuotta. Siksi onkin hienoa, että monet ruotsalaislapset oppivat lukemaan juuri Martinin kirjojen avulla.
Kaikille lukeminen ei ole yhtä vaivatonta, mutta Martin kehottaa hakeutumaan tarinoiden pariin esimerkiksi äänikirjojen avulla – lukea voi myös korvilla.
Miten sinusta tuli kirjailija?
”Ensimmäinen kirja syntyi kuin vahingossa. Kerroin pojalleni tarhamatkalla tarinaa siitä, miten tiikeri vangitaan. Poika ihastui tarinaan, joten seuraavana päivänä vangittiin kameli ja sitä seuraavana mustekala.
Tarinoiden innoittamana poika kysyi kysymyksen, joka muutti elämäni täysin: ”Miksi et ala kirjailijaksi?”
Lähetin käsikirjoituksen kustantamoon ja vain viikon päästä sain ilokseni kuulla myönteisen julkaisemispäätöksen! Näin syntyi esikoisteokseni Att fånga en tiger (Kuinka vangita tiikeri).”
Haaveilitko kirjailijan urasta jo koulussa?
”En ole luonteeltani haaveilija. Jos haluan jotain oikein kovasti, pyrin saavuttamaan sen. Jos ajatus taas tuntuu mahdottomalta, luovun siitä.
Lapsena halusin monien muiden tapaan lentäjäksi. Kaikkien onneksi tajusin nopeasti, että minun paikkani ei ole lentokoneen ohjaamossa.
Lentäjältä vaaditaan täydellistä keskittymiskykyä, minä taas olen luonteeltani hajamielinen.
Kirjailijan ura ei käynyt mielessäni, vaikka pidin tarinoiden keksimisestä. Tarinoiden kertominen omille lapsilleni oli siis luontevaa. Onneksi kustantajani piti kertomuksistani yhtä paljon kuin lapseni.”
Olet kirjoittanut yli 100 kirjaa. Mistä saat kaikki ideasi?
”Uskon, että kaikilla ihmisillä on yhtä paljon luovuutta, mutta kirjailijat käyttävät sitä omalla tavallaan. Kirjailija pitää silmänsä, korvansa ja mielensä aina avoinna.
Olen aina valmis kirjoittamaan hauskan tilanteen, mukavan nimen tai vaikkapa bussissa kuulemani keskustelunpätkän muistikirjaan tai puhelimeen ylös.”
Miten omat lapsesi ovat vaikuttaneet kirjoihisi?
”Lapseni ovat opettaneet minua kirjoittamaan. Jos lapset nukahtivat kertoessani tarinaa, en ollut onnistunut työssäni. Jos he puolestaan piiloutuivat oven taakse, tarina oli liian jännittävä.
Lasteni avulla olen löytänyt kirjoihini oikean tasapainon. Täytyy kyllä myöntää, että jossain 40. ja 50. kirjan välillä he alkoivat kyllästyä kertomuksiini.”
Miten päädyit kirjoittamaan Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjoja?
”Kustannustoimittajani huomasi, että nykyään ei kirjoiteta salapoliisikirjoja lapsille. Päätimme yhdessä täyttää tämän aukon kirjakaupoissa.
Halusin kirjoittaa Lassen ja Maijan tasavertaisiksi sankareiksi. Molemmat ovat yhtä nokkelia, nopeita ja vahvoja. Yhden tytön ja yhden pojan isänä tiedän, että kenenkään taidot eivät ole sukupuolesta kiinni.
Nimensä Lasse ja Maija saivat kuuluisan ruotsalaisen varkaan mukaan. 1800-luvulla Ruotsia piinasi pahamaineinen varas Lars, joka sai lempinimen Lasse-Maja, sillä hänellä oli tapana pukeutua rötöskeikoillaan naiseksi.”
Mikä on lukemisessa tärkeintä?
”Nykyään hetket, jolloin saa olla aivan rauhassa, ovat harvinaisia. Kirjaa lukiessa on kuitenkin sallittua sulkeutua omaan maailmaan ja olla aivan kaksin tarinan kanssa. Lukemisen hetkellä ei kurkistella puhelinta tai tietokonetta, joten se tarjoaa todellisen lepohetken.
Kannattaa muistaa, että kirja on myös paras syy kieltäytyä kotitöistä, sillä vanhemmat kunnioittavat lukemista.”
Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Koululaisessa 7/17.
Lue myös:
Tiesitkö tämän Harry Potter -kirjoista?
Kommentit
Oma kommentti