Nelli Matulan koira Papu rakastaa uimista ja mustikoita

Nelli Matulan pitkäaikainen haave omasta koirasta toteutui. Vaikka laulaja oli valmistautunut pennun saapumiseen, pentuarjen haastavuus yllätti.

Nelli Matula hymyilee ja pitää oikealla kädellään kiinni koirastaan, joka istuu hänen olkapäällään.

Nelli Matulan koira on rodultaan tanskalais-ruotsalainen pihakoira.

Kaksivuotias tanskalais-ruotsalainen pihakoira Papu ei pidä aikaisista aamuherätyksistä. Tänään se on siitä huolimatta joutunut kömpimään pedistään jo ennen kahdeksaa, sillä Koululaisen kansikuvaukset on sovittu heti aamuksi.

– Kun heräsimme, se kysyi minulta katseellaan, onko vielä pakko nousta, Papun omistaja, laulaja Nelli Matula kertoo.

Unihiekat ovat karisseet pienen tyttökoiran silmistä aamun aikana, ja kun hissin ovi avautuu, toimitukseen astelee reipas nelijalkainen, joka haluaa päästä nuuskimaan kaikkia toimituksen nurkkia.

– Otin kuvauksia varteen mukaan kalkkunaleikettä, Nelli paljastaa.

Minigrip-pussiin pakatulle spesiaaliherkulle on tarvetta heti, sillä koira on ehtinyt jo livahtaa studiotilan verhon alta omille teilleen.

– Papu! Nelli kutsuu ja saa houkuteltua leikkelettä himoitsevan lemmikkinsä syliin rauhoittumaan meikkaamisen ajaksi.

– Papu viihtyy mielellään sylissä, eikä se yleensä kaipaa omaa aikaa.

Nelli Matula istuu lattialla Papu-koira sylissään.

Nelli Matulan nimesi koiransa Papuksi, sillä pentuna yksi koiran tassuanturoista oli musta ja muistutti kahvipapua.

Nelli Matulan haave omasta koirasta eli vuosikausia

Papu on Nellin ensimmäinen koira. Ennen sen hankkimista haave omasta koirasta eli yli 15 vuotta.

– Veljeni halusi kanin. Vanhemmat päättivät, että otamme ensin kanin ja sen jälkeen koiran. Kani eli 13-vuotiaaksi, joten emme koskaan ehtineet hankkia koiraa. Vaikka siitäkin tuli rakas, olin katkera, että en saanut koiraa.

Omasta lemmikistä sitkeästi haaveillut Nelli etsi alakouluikäisenä ahkerasti tietoa koirista ja kokosi omatoimisesti monisivuisen tutkielman siitä, mitä pennun saapuminen vaatii. Kun Papu saapui syyskuussa 2020, Nelli kaivoi kansionsa esiin.

– Olin tehnyt kalenteriaikataulun siitä, miten totutan pennun uusiin tilanteisiin, kuten yksinoloon tai metrossa ja bussissa matkustamiseen. Suunnitelmasta oli paljon hyötyä, sillä korona-aikana olisi voinut muuten helposti unohtua, että en tule aina olemaan koiran kanssa koko ajan kotona.

Nelli Matula seisoo ja pitää ylhäällä olevassa kädessään herkkua. Papu-koira on hypännyt ilmaan ja katsoo herkkua.

Papu osaa monenlaisia temppuja, joita Nelli Matula on sille opettanut.

Koiranpennun saapuminen ei ollut pelkkää iloa

Vaikka oma koiranpentu oli unelmien täyttymys, kunnon koirakansalaisen kasvattaminen ei ole ollut niin helppoa kuin Nelli oletti.

– Pyrin välttämään torumista ja kouluttamaan sitä kannustuksen kautta, mutta se oli vaikeaa esimerkiksi silloin, kun Papu jyrsi juuri remontoidun lattialistan. Välillä jopa kaduin koiran ottamista.

Tanskalais-ruotsalaisia pihakoiria on entisaikana käytetty esimerkiksi rottien pyydystämiseen ja vahtikoirina, minkä vuoksi ne vaativat virikkeitä ja ovat energisiä.

– Kasvattaja kertoi, että Papu oli vilkkaampi kuin muut pentueen koirat. Se oli mennyt hyppimään toisten pentujen päälle, kun ne olivat olleet nukkumassa, Nelli sanoo.

Alun vaikeudet ovat pennun kasvaessa jääneet taakse, ja lattialistatkin säästyvät nykyään hampaanjäljiltä.

– Kotona Papu rakastaa makoilla parketilla selällään plänteissä, joihin paistaa aurinko. Välillä se tekee itselleen saunan menemällä viideksi minuutiksi parvekkeen mustille sohvatyynyille. Sen jälkeen se käy juomassa vettä ja vilvoittelemassa kylmällä parketilla ja palaa sitten taas parvekkeelle.

Papu nojaa kameraan katsovan Nelli Matulan vasempaan olkapäähän.

Toisin kuin Nelli aiemmin uhosi, Papu saa tulla sänkyyn – mutta vain päiväunien ajaksi.

Mustikat maistuvat koiralle ja omistajalle

Keväällä Nelli julkaisi toisen albuminsa, josta löytyvät muun muassa supersuositut kappaleet ”Kiltti tyttö”, ”Tulevaisuuteen” ja ”Lelu”. Itse kirjoittamissaan kappaleissa Nelli pohtii sitä, millaisia odotuksia tytöille yhteiskunnassa asetetaan.

Tänä kesänä yleisö pääsee tanssimaan mukaansa tempaavien biisien tahtiin livenä, sillä kahden koronakesän jälkeen Nellin keikkakalenteri on jälleen täynnä.

– Olisi kiva, jos joskus voisin ottaa Papun mukaan keikoille. Kaikki täytyy tehdä koiran ehdoilla, enkä halua, että tilanne on sille stressaava. Jotta Papu voisi tulla mukaan, keikkapaikan pitäisi olla lähellä kotia, sillä en halua jättää sitä yksin hotelliin.

Keikkailun lisäksi Nelli viettää kesäpäiviä mielellään merimaisemissa sukunsa mökillä Kotkan saaristossa.

– Olemme Papun kanssa molemmat vesipetoja! Kun Papu menee uimaan, se ei malta tulla sieltä itse pois vaan se pitää hakea vedestä.

Kaksikko tykkää myös seikkailla yhdessä luonnossa. Papun myötä Nellikin viettää ulkona aikaa enemmän.

– Mökillä ihan parasta on käydä keräämässä mukin pohjalle mustikoita ja tehdä niistä mustikkamaitoa.

Kondiittoriksi valmistuneen laulajan käsissä mustikoista syntyy myös muffineja ja piirakoita.

– Papu ei ole vielä tainnut tajuta, että mustikoita voi syödä suoraan puskasta. Se tykkää mustikoista, ja erityisesti kotiin ostamani pensasmustikat ovat sen herkkua.

Koululaisen kuvauksissa tarjolla ei ole mustikoita, mutta kalkkunaleike kannustaa Papua ensin poseeraamaan ja sitten esittelemään toimittajalle ja kuvaajalle, miten hienosti se osaa antaa tassua, seistä kahdella jalalla ja hypätä.

Juttu on julkaistu Koululainen 7/2022-lehdessä.

Millainen Nelli Matula oli lapsena koulussa? Lue täältä!

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti