Oletko itse ollut kiltti, Joulupukki?

Välillä on pukin vuoro olla piinapenkissä. Kysyimme kaiken mitä olet aina halunnut tietää!

Mistä tiedät, että lapset ovat olleet kiltisti?

– He kertovat sen yleensä itse, vaikka toki tontutkin pitävät minut ajan tasalla. Kaikki lapsethan ovat lähtökohtaisesti kilttejä, mutta välillä huono syöminen tai nukkuminen saattaa aiheuttaa kiukkupuuskia. Se ei ole vaarallista.

Ollessaan kerran pahalla tuulella eräs tyttö kysyi äidiltään, että miksi huudat minulle juuri silloin, kun olen muutenkin surullinen. Minusta se oli erittäin hyvä kysymys.

Oletko itse ollut kiltti tänä vuonna?

– Olen ollut aika kiltti. Lapsille en suutu koskaan, mutta aikuiset koettelevat välillä hermojani.

Mistä kaikki lahjat tulevat?

– Osa lahjoista tehdään tietysti Korvatunturin salaisissa pajoissa. Pukilla on myös paljon apulaisia, jotka ilmoittautuvat, kun haluavat hankkia jonkin tietyn lahjan tietylle lapselle. Itselleni lahjan arvoa tärkeämpää on ajatus. Kun saan lahjaksi itse tehtyä puolukkahilloa, tiedän, että purkkiin on sujautettu mukaan paljon rakkautta.

Lue myös: Joko tunnet Pakkasukon?

joulupukki-2

Unohdatko koskaan antaa lahjaa?

– Jos toivelista on kovin pitkä, minä tai tontut saatamme luulla, että se on tarkoitus jakaa useammalle vuodelle. On käynyt niinkin, että toivottu lahja sopii vanhemmalle lapselle kuin toivoja itse on. Silloin sitä ei näy ainakaan sen vuoden lahjasäkissä.

Mitä tonttujen tehtäviin kuuluu?

– Vanhimmat vastaavat esimerkiksi työkalujen korjaamisesta. Nuoremmat hoitavat poroja, huoltavat rekiä ja kulkevat keräämässä kirjeitä ja kurkkimassa ikkunoiden takana. Meillä on myös leluja valmistavia tonttuja sekä siivooja-, kirjuri-, sää- ja reitinsuunnittelijatonttuja!

Kuinka porot ovat oppineet lentämään?

– Petteri Punakuonon suosiollisella avustuksella. Joulun lähestymisen huomaa aina Petterin virkistyneestä käytöksestä.

Lue myös: Paketoi pukinkonttiin makeat herkut

Mikä on oman joulusi kohokohta?

– Muorin salaisella reseptillä haudutettu riisipuuro. Joulun tunnelman tuovat kynttilät, koristeet, piparien tuoksu sekä joulusauna.

Leikkaatko koskaan partaasi?

– Hyvin harvoin. Se on saanut kasvaa melko rauhassa nelisensataa vuotta. Tarvitsen sen tuomaa lämpöä Napapiirin talvessa!

Mikä on lempiruokasi?

– Kaikki mitä Lapin luonnon aarrearkku tarjoaa, erityisesti marjat. Hyvällä aterialla olisi puikulaperunoita, loimulohta, rieskaa ja jälkiruoaksi lakkoja tai karpaloita.

Mitä teet kesäisin?

– Kävelen luonnossa ja juttelen puiden ja metsäneläinten kanssa. Välillä saatan istua ongella, mutta en kalastamisen vaan tunnelman vuoksi.

Lue myös: Korttitemput tuovat jouluun taikaa

joulupukki-4

Puhutko kaikkia maailman kieliä?

– Tulen toimeen kaikkien kanssa, mutta kieli on vain yksi osa ymmärretyksi tulemista. Tuntemattomien ihmisten tapaaminen avaa ovia uusiin maailmoihin. Viime kesänä minua kävi tapaamassa yhden päivän aikana kansalaisia 49:stä eri maasta.

Mille nauroit viimeksi?

– Olimme ottamassa porojen kanssa kuvia Nenäpäivää varten, ja nauroin nähdessäni itseni ison, punaisen nenän kanssa kameran näytöltä.

Mokailetko koskaan?

– Pari kertaa olen etsinyt lukulasejani vaikka mistä. Ensimmäisellä kerralla ne löytyivät otsaltani ja toisella kertaa nenältäni.

Testaa myös: Oletko todellinen joulutietäjä?

Artikkeli on ilmestynyt ensimmäisen kerran Koululaisessa 12/2014.

Avainsanat

Kommentit

mitä tää kommentti juttu tässä joulupukki jutussa oikeen tarkottaa????????

Oma kommentti