TeamGym, mitä se on?
Teamgymistä tuli virallinen laji 1980-luvun alkupuolella Tanskassa, josta laji levisi nopeasti myös Suomeen. Maailmalla teamgym on toistaiseksi melko tuntematon laji, ja Pohjoismaat ovat hallinneet kansainvälisiä kilpailuja alusta asti.
Suomessa teamgymiä voi harrastaa ainakin Helsingissä, Espoossa, Joensuussa, Tampereella, Kuopiossa, Lahdessa ja Rovaniemellä. Helsingistä löytyy useita teamgymiä tarjoavia voimisteluseuroja Yksi niistä on Fliku-82, jutun kirjoittajan kotiseura. Flikusta löytyy neljä kilpajoukkuetta, yksi esikilpajoukkue ja kolme harrastejoukkuetta.
Aiemmin näytösvoimistelu-nimellä tunnettu teamgym on laji, johon pätee sanonta: ”Joukkue on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki”. Lajissa suoritukset tehdään osin yksin, mutta pisteet lasketaan koko joukkueelle. Teamgym-kisoissa tehdään tanssillinen vapaaohjelma, korkeita voltteja trampetilta ja vauhdikkaita volttisarjoja volttiradalta.
Joka telineellä on keskeistä joukkueen jäsenten voima, samankaltaisuus ja esitysten yhtenäinen kokonaisuus. Lajia harrastaakseen ei ole kuitenkaan pakko kilpailla, sitä pystyy harjoittelemaan ihan harrasteryhmissäkin. Teamgymin erikoispiirteisiin kuuluu myös se, että siinä kilpaillaan naisten ja miesten joukkueiden lisäksi sekajoukkueissa.
Lue myös: Kurkistus teatteriharrastuksen kulisseihin
Monen ikäisten laji
Teamgymissä löytyy telinevoimistelusta tuttuja piirteitä, mutta ikäjakauma on telinevoimisteluun nähden paljon laajempi. Kilpailla voi lapsesta aikuisikään saakka. Joukkueen voimistelijoiden ikä ei myöskään vaikuta siihen, mihin kilpailuluokkaan voimistelija kuuluu, vaan sen ratkaisee taito ja osaaminen.
Euroopan-mestaruuskilpailut järjestetään parillisina vuosina ja Pohjoismaiden-mestaruuskilpailu parittomina vuosina. Kilpajoukkueen harjoitukset kestävät noin 2–4 tuntia kerrallaan. Harjoitus koostuu lämmittelystä, vapaaohjelman hiomisesta ja harjoittelusta, trampetin ja volttiradan harjoittelusta, voimaharjoittelusta sekä venyttelystä.
Lue myös: Liikunnan pitää olla hauskaa – Tanssi, pyrähtele ja ryömi
Kolme eri telinettä
Kilpailuissa on kolme telinettä: volttirata, trampetti ja permanto. Permannolla suoritetaan vapaaohjelma, jossa voimistelijat tekevät samanaikaisesti liikkeitä musiikin tahtiin. Ohjelmasta pitää löytyä tietyt pakolliset osiot, akrobaattinen liike ja rytmisarja.
Trampetti suoritetaan pienellä vinossa olevalla trampoliinilla ja juoksuradalla. Voimistelija ottaa kovan vauhdin, juoksee kohti trampettia ja tekee esimerkiksi korkean voltin. Jokaisessa kilpailuluokassa on omat pakolliset liikkeet trampetilla.
Volttirata on pitkä, kimmoisa rata, johon kuuluu lisäksi lähes samanpituinen juoksurata. Volttiradalla tehdään pääosin 2–4 liikkeen mittaisia volttisarjoja. Volttiradalla sekä trampetilla liikkeet tehdään toinen toisensa jälkeen nopeassa rytmissä eli virrassa.
Kaverit ja uuden oppiminen innostavat 14-vuotiasta Ada Partasta, joka aloitti teamgymin viisi vuotta sitten. Silloin hän oli 9-vuotias. Ennen teamgymiä Ada harrasti telinevoimistelua. Ada vaihtoi teamgymiin, koska se on joukkuelaji, jossa saa harjoitella ja kisata yhdessä ryhmän kanssa. – Treeneihin on tosi kiva lähteä, koska siellä on kavereita. On innostavaa, jos oppii uuden liikkeen ja sen pääsee näyttämään. Onnistuminen innostaa oppimaan lisää ja tulemaan entistä paremmaksi.Miksi harrastan?
Katso video: Mikael Gabrielin vinkit aloittelevalle räppärille
Kommentit
Oma kommentti