Telinevoimistelija Maisa Kuusikko: ”Haluan onnistua MM-kisoissa”

MM-kisoissa historiallisen suorituksen tehneen telinevoimistelija Maisa Kuusikon tavoitteena on paikka olympialaisissa. Se motivoi määrätietoiseen harjoitteluun.

Maisa Kuusikko on oikean jalkansa varassa kyykyssä puomilla, ja hän on ojentanut kätensä suoraan eteenpäin.

Maisa Kuusikko tavoittelee paikkaa Pariisin olympialaisiin, jotka järjestetään kesällä 2024.

Miten päädyit aloittamaan telinevoimistelun?

Aloitin jumpan 4-vuotiaana ja noin 6-vuotiaana siirryin kilpavoimisteluun. Äiti on telinevoimistelija, joten sitä kautta minäkin aloitin lajin. Lapsena harrastin muutakin, kuten jalkapalloa ja tanssia.

Minkä verran harjoittelet?

Harjoitusmäärä riippuu siitä, onko kisakausi vai harjoituskausi. Keskimäärin harjoitustunteja on 25–28 viikossa. Treeni on monipuolista, ja joka harjoituksissa en välttämättä harjoittele kaikilla neljällä telineellä eli puomilla, permannolla, nojapuilla ja hypyssä. Tällä hetkellä yritän saada suorituksiini puhtautta. Se on tärkeää, sillä telinevoimistelu on arvostelulaji.

Mikä telineistä on suosikkisi?

Permanto ja nojapuut. Permannolla tykkään siitä, että saan esittää, enkä kisoissa jännitä sitä niin paljon kuin muita telineitä. Nojapuista tykkään siksi, että niissä on kiva lentää. Lajissani parasta on monipuolisuus.

Maisa seisoo ja katsoo hymyillen kohti kameraa.

Maisa Kuusikon 13. sija MM-kisojen neliottelussa syksyllä 2022 on paras suomalaissuoritus koskaan.

Mitä ominaisuuksia telinevoimistelussa tarvitaan?

Kärsivällisyyttä, kehonhallintaa ja rohkeutta. Varsinkin uusissa liikkeissä voi aluksi pelottaa. Minun vahvuuksiani ovat räjähtävyys sekä se, että olen määrätietoinen ja harjoittelen paljon. Yleensä uusi liike vaatii noin tuhat toistoa, jotta sen tekeminen on kisoissa tarpeeksi varmaa.

Jännitätkö kilpailuissa?

Jännitän! Olen stressaajaluonne mutta kokemuksen kautta olen oppinut hallitsemaan jännitystä. Yleensä kisakauden eka kisa jännittää enemmän kuin viimeinen. Kisoissa olen omassa kuplassani enkä mieti mitään muuta kuin suoritustani. Esimerkiksi MM-kisoissa yleisössä oli 10 000 katsojaa, mutta en kiinnittänyt heihin mitään huomiota suoritukseni aikana.

Miltä tuntui, kun pääsit ensimmäisenä suomalaisena MM-kisojen neliottelun finaaliin?

Se on urani hienoin saavutus tähän mennessä. Finaalipaikka on ollut minulle pitkäaikainen tavoite, ja ajattelin, että voisin saavuttaa sen ”ehkä sitten joskus”. Itsellänikin on ollut sulateltavaa siinä, että finaalipaikka tuli jo nyt. Ennen kisoja harjoitukset olivat menneet hyvin ja tiesin, että sarjani ovat kunnossa.

Maisa Kuusikko istuu matolla ja venyttelee nojaten kohti suorana olevaa vasenta jalkaansa.

Telinevoimistelussa tarvitaan myös notkeutta.

Mitkä ovat seuraavat tavoitteesi?

Tämän vuoden EM- ja MM-kisat. MM-kisoissa jaetaan paikkoja olympialaisiin, joten haluaisin onnistua siellä. Jos pysyn terveenä ja kaikki menee hyvin, olympiapaikka on mahdollinen. Muutenkin haluan päästä edustamaan Suomea arvokisoissa mahdollisimman paljon.

Miten koulunkäynnin ja urheilun yhdistäminen sujuu?

Olen lukiossa urheilulinjalla, joten nykyään minun on helppo aika­tauluttaa koulu harjoitusohjelmaani. Silloin kun harjoituksia on enemmän, vähennän kursseja. Suosikkiaineitani ovat psykologia, biologia ja terveystieto, mutta matemaattisissa aineissa en ole kovin hyvä. Yläkouluikäisenä harjoituksia oli vähemmän, mutta jouduin silti olemaan välillä pois koulusta. Opettajani olivat kannustavia, ja sain olla pois, kunhan huolehdin, että tein kaiken mitä muutkin olivat tehneet.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Vietän aikaa perheeni ja kavereideni kanssa ja ulkoilen. Käyn paljon kävelemässä Romeo-villakoirani kanssa.

Maisa Kuusikko

  • Kuka: 17-vuotias telinevoimistelija Tampereelta.
  • Saavutukset: 13. sija MM-kisojen neliottelussa syksyllä 2022 on paras suomalaissijoitus kautta aikojen. Voittanut myös useita SM- ja World cup-mitaleita.
  • Instagram: @maisakuusikko

Juttu on julkaistu Koululainen 1/2023 -lehdessä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti