Elina Patrakka näyttelee Susikoira Roi -elokuvassa: ”Koiran kanssa on luontevaa näytellä, kun ei ole vaaraa, että ylinäyttelee”

Elina Patrakka ja Tipi-koira viettivät kesänsä Raahessa Susikoira Roi -elokuvan kuvauksissa. – Tipi on aika iso koira, joten olin aivan että oho, pitääkö mun alkaa näytellä tuon kanssa!

– Tipi on rauhallinen ja utelias koira, joka haluaa esimerkiksi lenkillä näyttää sinulle kaikkea kiinnostavaa löytämäänsä, kuvaa joulukuussa ensi-iltaan tulevan Susikoira Roi -elokuvan päätähteä sen vastanäyttelijä Elina Patrakka.

Elina tapasi ensimmäisen kerran Tipi-koiran elokuvan koekuvauksissa.

– Tipi on aika iso koira, joten olin aivan että oho, pitääkö mun alkaa näytellä tuon kanssa! Elina muistelee ensikohtaamistaan tulevan työparinsa kanssa.

Onnistuneiden koekuvausten jälkeen Elina sai toisen pääosan eli Valon roolin ja pääsi tutustumaan Susikoira Roin maailmaan.

– Tipi on aika iso koira, joten olin aivan että oho, pitääkö mun alkaa näytellä tuon kanssa!

Elokuvassa Valo on muuttanut Helsingistä Raaheen. Hänen kaikki kaverinsa ovat jääneet pääkaupunkiseudulle, mutta sitten hän löytääkin uuden parhaan kaverin, Roin.

– En ole vielä nähnyt valmista elokuvaa, mutta siinä on paljon hauskuutta ja seikkailua, Espoossa asuva Elina lupaa.

Lue lisää: Testaa, mitä leffahahmoa muistutat!

Susikoira Roi ja Elina Patrakka ovat kiviaidan päällä.

Kesän tiiviiden kuvausten jälkeen Elina ja Tipi eivät ole tavanneet. Elina kuitenkin haaveilee matkustavansa Kuopioon sukulaisten luo ja näkevänsä Tipin taas uudestaan.

Elina Patrakka näyttelee eläinten ehdoilla

Vaikka Elina on vasta 12, hän on ehtinyt näytellä jo 15 elokuvassa ja televisiosarjassa. Ennen Valon roolia hänet on voinut bongata esimerkiksi huonosti käyttäytyvänä keijuna Sihja – kapinaa ilmassa -elokuvasta.

– Aiemminkin minun roolihahmoillani on ollut lemmikkinä eläin, mutta sitä suhdetta ei ole näkynyt sen kummemmin. Olen saattanut vain rapsutella eläintä kameran edessä, Elina kertoo.

– Susikoira Roi oli erilainen kokemus. Elokuvassa oikeasti koetaan ja näytetään ihmisen ja eläimen välistä suhdetta. Harjoittelimme tosi paljon sitä, miten voin olla koiran kanssa.

Harjoittelu alkoi jo ennen kuvauksia, kun Elina matkusti Tipin kouluttajan Harri Kataisen luo Kuopioon. He kävivät luonnossa, puhuivat eläimistä ja siitä, kuinka niiden parissa tulee käyttäytyä. Elina ja Harri puhuivat myös siitä, kuinka eläimelle ei voi feikata tunteitaan. Jos pelottaa, sisälle pitää loihtia rauha, muuten eläin aistii pelon.

Kuopiossa asuva 5-vuotias Tipi-koira tekee elokuvassa ensimmäisen roolinsa. Temppujen oppiminen on Tipille kuitenkin tuttua jo pennusta lähtien. Se aloitti Harrin opastamana agility-harrastuksen puolivuotiaana.

– Tipi on hyvä ystävä, viisas ja luotettava.

Vaikkei agility yleensä ole saksanpaimenkoirille tyypillinen harrastus, Tipi oli nopea oppimaan. Sittemmin Tipi on edustanut Suomea saksanpaimenkoirien agilitymaajoukkueessa.

– Tipi on hyvä ystävä, viisas ja luotettava, Harri kuvailee koiraa.

Lue lisää: Sihja – Kapinaa ilmassa -elokuvan tähti Justus Hentula rakastaa tehdä temppuja ilmassa.

Elina Patrakka ja Susikoira Roi eli Tipi kävelevät patsaspuistossa.

Tipiä koulutettiin kuvauksissa nameilla.

Nameja palkkioksi

Elokuvan kuvauksissa Harri toimi Tipin opastajana. Hän näytti aina, mitä Tipin kuului kuvauksissa seuraavaksi tehdä. Aluksi Tipi tukeutuikin kuvauksissa Harriin, mutta kun aikaa kului, Elinan ja Tipin välille muodostui ainutlaatuinen suhde, joka saatiin talletettua myös kameran muistikortille.

– Annoin aina kohtauksen jälkeen Tipille sellaisen pikkunamin ja kehuin sitä, Elina kertoo.

Kerran Tipi oli syönyt nameja ihan liikaa, ja sillä tuli kauhea ripuli kuvausten jälkeen. Myös kuvauksissa hotkitut hampurilaiset meinasivat saada Tipin mahan sekaisin.

– Koiran kanssa on luontevaa näytellä, kun ei ole vaaraa, että ylinäyttelee. Silloin näyttelen parhaiten, kun en oikeasti näyttele.

Lue lisää: Testaa, mikä elokuva sinun pitäisi katsoa seuraavaksi.

Kuvassa näkyy vaiheittain, kuinka Hulda hyppää laiturilta alas.

Elokuvassa vaativat hyppykohtaukset olivat Huldan, Tipin stuntin, vastuulla.

Kaksi Roi-koiraa

Kotona Elinalla on lemmikkinä Muska-kissa, jolla on tapana vallata hänen sänkynsä. Saman tempun Tipi keksi kuvauksissa. Vaikkei se kotona saakaan nukkua sängyssä, valtasi se eräänä yönä kouluttajan pedin ilman, että Harri heräsi siihen. Lopulta kävi niin, että samassa kapeassa sängyssä nukkui Tipin ja Harrin lisäksi myös Tipin stunt-näyttelijä Hulda-koira.

Tipiä ulkoisesti muistuttava Hulda-koira jakoi Susikoira Roin pääroolin. Koska Tipillä on matala lonkkamalja, se ei ole lahjakas hyppääjä. Hurjempiin kohtiin tarvittiin fyysisempi koira, ja Mäntsälästä kotoisin oleva Hulda valittiin Tipin stuntiksi.

Esimerkiksi kun eräässä elokuvan kohtauksessa Roin piti hypätä korkealta laiturilta veneeseen pahiksen päälle ja tipahtaa sitten veteen roiston kanssa, tarvittiin kuvauksissa Huldan hyppytaitoja.

– Hulda on sellainen sekopää ja sählääjä, mutta kyllä senkin kanssa tulee toimeen. Tipi on rauhallisempi tapaus, Elina kuvailee eroja karvaisten näyttelijöiden välillä.

– Tämän elokuvan myötä aloin huomata, kuinka erilaisia luonteita eläimillä on. Yleensä olen vain ajatellut, että ne ovat vain sellaisia karvapalloja, Elina pohdiskelee.

Eräässä toisessa ikimuistoisessa kohtauksessa Roi ja Valo vierailivat kauneussalongissa, jossa koiran päätä hierottiin päähierontalaitteella ja sille tehtiin upeat glitterkynnet. Elina Patrakka paljastaa Tipin nauttineen kauneushoidosta.

– Kohta Muska-kissallanikin on glitterkynnet, Elina lupaa velmu ilme kasvoillaan.

Juttu on julkaistu Koululainen 10/2022 -lehdessä.

Kommentit

Oma kommentti