Fretti on leikkisä lemmikki: ”Ihmisille tulee hyvä fiilis, kun he katsovat, kuinka fretit leikkivät”

Fretit ovat söpöjä, hurmaavia ja ketteriä vilistäjiä, mutta niillä on myös terävät hampaat. Tian kotona frettipoikia asuu neljä.

Tian sylissä on fretti nimeltään Rambo.

Sillä on neljä jalkaa, pitkä selkä, pörröinen turkki ja terävät hampaat. Mikä se on? Oikea vastaus on fretti, joka on ollut ihmisen lemmikkinä useampia tuhansia vuosia. Hilleristä jalostettu näätäeläin on suosittu lemmikkieläin maailmalla, mutta Suomessa söpöjä frettejä on lemmikkinä vain muutama tuhat.

Neljä frettiä löytyy oululaisen Tia Suutari-Jääskön, 23, ja hänen miehensä kotoa. Kolmevuotias Jumi ja kaksivuotiaat Jasu, Rambo ja Nova muodostavat porukan, jota Tia kutsuu pojiksi.

– Minulla oli Nova, kun tapasin mieheni opiskelujen kautta. Hänellä oli Jumi ja Jasu, joten yhdistimme lauman, Tia kertoo.

Jasun täysveli Rambo täydensi lauman viime vuoden keväällä. Se ei tosin kahden yksin vietetyn vuoden jälkeen tottunut enää muiden seuraan, joten Rambo asuu muiden vieressä omassa pienessä yksiössään.

– Hillerit ovat luonnossa yksineläjiä, joten ne eivät totu toisiinsa niin helposti. Mutta lemmikkinä fretit yleensä tykkäävät seurasta, Tia sanoo ja nostaa yhden freteistä syliinsä ja alkaa rapsutella sitä.

Lohitahna on frettien suosikkiherkkua. Sen avulla Tia esimerkiksi leikkaa eläinten kynnet. Tahna toimii myös oivana palkintona eläimiä koulutettaessa.

Ei häkkielämälle

Maailmalla fretit ovat yleisiä lemmikkejä erityisesti Aasiassa ja Yhdysvalloissa. Siellä eläimiä pidetään usein häkissä ja niille syötetään nappuloita. Suomessa eläintenpito on tarkempaa ja freteille pyritään luomaan hyvät olosuhteet.

– Meillä ei ikinä ole ollut freteille häkkiä. Pienenä Novalla oli koiranpentuaitaus, jossa se oleskeli silloin, kun olin koulussa tai nukuin, mutta se turhautui ja puri aitauksen metallia, kunnes siltä lohkesi hampaasta palanen. Sen jälkeen se sai olla vapaana asunnossa.

Nykyisin Tian kotona freteillä on oma huoneensa, joka on rajattu aidoilla: isompi aitauksista on Jumille, Jasulle ja Novalle, pienempi Rambolle. Aitauksessa on paljon peitteitä, suuri juoksupyörä ja kissan kiipeilypuita. Rambon yksiössä on kaappi, johon sillä on tapana mennä nauttimaan omasta rauhastaan.

– Ylähyllyt ovat meidän käytössämme, mutta alakaappi on Rambon. Sillä on siellä koiranpeti, Tia sanoo.

Jumi on pojista itsenäisin. Se viihtyy mainiosti itsekseen.

Tiktok-tähtiä

Tian ja poikien elämää pääsee seuraamaan Tiktokissa. Hän perusti @frettielamaa-tilin jakaakseen ihmisille tietoa freteistä, sillä monet fretinomistajat saavat paljon ihmettelyä osakseen.

Nyt tilillä on jo yli 31 000 seuraajaa.

– Tykkään hirveästi siitä, että ihmisille tulee hyvä fiilis, kun he katsovat, kuinka fretit leikkivät, Tia kertoo tilistään.

Fretit ovatkin hyvin leikkisiä. Ne painivat keskenään ja tykkäävät peuhata ihmisten kanssa. Niillä on terävät hampaat, joilla ne iskevät kiinni toistensa tiheään ja paksuun niskanahkaan, joten toisiaan ne harvoin satuttavat. Sen sijaan ihmisille hampaista voi aiheutua vahinkoa. Hyvin koulutettu fretti osaa varoa hampaitaan leikkiessään.

– Jasu ja Nova ovat aina olleet helppoja ja ihmisrakkaita, mutta vanhin freteistä, Jumi, on itsenäinen ja hieman arka. Se puri minua alkuvaiheessa pari kertaa ihan kunnolla, kun tein sen käsittelyssä virheitä, Tia muistelee.

Frettien geenipooli eli niiden geenien monimuotoisuus on aika kapeaa. Siksi Suomessa frettien jalostuksessa käytetään myös hillereitä eli frettien villejä sukulaisia. Lähes kaikissa suomalaisissa freteissä onkin pieni prosentti hilleriä. Hillerigeenit tekevät freteistä tietysti villimpiä, mutta Tia vakuuttaa, että frettien omistajat eivät paljosta hätkähdä.

– Jos meillä käy vieraita, annamme heidän pitää frettejä sylissä vain silloin, kun itse valvomme.

Fretit nukkuvat vuorokaudessa 18–20 tuntia, joten ne voi hyvin jättää päiväksi kotiin keskenään. Jos pojat joutuvat olemaan yksin kotona pidempään kuin yhden päivän, Tia pyytää tutun hoitajan pitämään pojista huolta.

– Frettejä ei voi antaa hoitoon sellaisille, joilla ei ole frettikokemusta. Fretin kehonkieli ja luonteenpiirteet pitää ensin oppia tuntemaan kokeneen harrastajan kanssa. Arempien yksilöiden kanssa pitää olla todella tarkkana, ettei joudu sellaiseen tilanteeseen, jossa eläin säikähtää ja puree.

Fretti kurkkaa kaveriaan.

Frettien aitauksessa on kiipeilypuita, juoksupyörä ja erilaisia pehmeitä vilttejä. Jumi (ylh.) tervehtii Novaa, joka oli Tian freteistä ensimmäinen.

Fretti on koiramainen lemmikki

Jos harkitsee fretin ottamista lemmikiksi, olisi hyvä olla kokemusta esimerkiksi koirista tai kissoista.

Tialla oli lapsena hamstereita, ja hän on myös harrastanut ratsastamista. Kokemusta oli myös tuttujen lemmikkien hoitamisesta.

– Novan kanssa olin aluksi aika pulassa purukoulutuksen kanssa. Vaikka kuinka yritin, tuntui etteivät opit menneet millään perille. Jatkoin kuitenkin määrätietoisesti koulutusta, ja lopulta pentu oppi tavoille. Jos minulla ei olisi ollut minkäänlaista eläinkokemusta, olisin ollut hukassa, Tia varoittaa.

Tia oli pitkään harkinnut koiran hankintaa, mutta hän päätyi lopulta frettiin.

– Vaikka koira olisikin ihana, niin sitä pitää käyttää 3–4 kertaa päivässä lenkillä, eikä koiraa voi pitää yksin kymmentä tuntia päivässä sisällä.

Fretissä yhdistyy monia koiralle ominaisia luonteenpiirteitä. Ne ovat kuitenkin itsenäisempiä, eikä niitä ole pakko käyttää ulkona. Monista freteistä on hauskaa käydä lenkillä, ja esimerkiksi Nova kulkee hienosti valjaissa. Koiranpentujen tavoin frettejä on tärkeää sosiaalistaa erilaisiin ympäristöihin ja ihmisin.

– Suosittelisin frettiä aktiivisista eläimistä tykkääville. Fretit ovat seurallisia, ne hakevat kontaktia ja tykkäävät rapsuttelusta kissojen ja koirien tavoin.

Fretit nukkuvat vuorokaudessa 18–20 tuntia. Siksi ne voi huoletta jättää kotiin keskenään päivän ajaksi. Nova (ylh.) on freteistä ihmisystävällisin. Se viihtyy sylissä ja kulkee hienosti valjaissa kävelylenkeillä.

Fretti syö saaliinsa luineen päivineen

Fretit syövät täyttä raakaruokaa eli kypsentämätöntä lihaa. Tian mies metsästää, joten syksyisin pojat syövät riistalintuja, mutta pääosa niiden ravinnosta ostetaan eläintarvikeliikkeestä.

Pojat saavat ruokaa aamuin illoin, ja ne syövät lihakimpaleet luineen päivineen.

Ruoan jälkeen niille tulee usein vessahätä. Tia on opettanut pojat käymään koiranpentualustalla tarpeillaan, mutta joskus leikin tuoksinassa freteille käy vahinkoja.

Silloin Tian ei auta kuin siivota poikien jäljet, jotta epämiellyttäviä hajuhattoja ei tulisi.

Tian ja poikien elämää pääsee seuraamaan Tiktokissa.

Pieniä kepposia

Fretit eivät yleensä tuhoa huonekaluja eivätkä jyrsi listoja tai johtoja, kuten jyrsijät. Sen sijaan fretit tykkäävät kissojen tavoin tiputella tavaroita. Jos ne pääsevät johonkin kaappiin, niistä on erittäin hauska tyhjentää koko kaapin sisältö.

Fretinomistajat oppivat melko nopeasti, että alle 80 cm korkeudessa ei kannata säilyttää mitään sellaista, mitä fretti voisi saada käsiinsä.

– Meillä oli kerran käynyt niin, että olin jättänyt lattialle taittopatjan. Fretti oli onnistunut siirtämään sen keittiön ruokapöydän viereen. Patjalta fretti oli noussut tuolille ja siitä keittiön pöydälle, ja lopulta se oli tiputellut kukkaruukut lattialle, Tia muistelee nauraen.

Fretti lemmikkinä

  • Fretti on ihmisen hilleristä jalostama eläinlaji, joka kuuluu näätäeläimiin.
  • Urosfretit painavat 1200–3100 grammaa ja naaraat taas 400–1400 grammaa.
  • Frettien kynnet pitää leikata 1–3 viikon välein.
  • Korvakäytävät tulisi puhdistaa tarpeen mukaan.
  • Frettejä ei yleensä tarvitse pestä, ne pitävät itse huolen puhtaudestaan.
  • Fretti pitää rokotuttaa vuosittain.

Lisätietoa: frettiliitto.fi

Lue lisää: Kani lemmikkinä: Timo on ihan huippupupu.

Juttu on julkaistu Koululainen 4/2022 -lehdessä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti