Koululaisen toimitus oli mukana Konalan Mustissa & Mirrissä, kun valokuvaaja Jenni Kaurila Eläinten Koulukuvauksesta toimi kuvauskeikalla. Jenni antoi myös vinkkejä Koululaisen lukijoille, kuinka kuvata omaa lemmikkiä helposti kotioloissa.
— Kun kuvaa lemmikkiään, kuvauksiin kannattaa valmistautua reilusti etukäteen. Lemmikin kynnet tulisi leikata, turkki harjata ja tarvittaessa pestä. Myös ruoan ja namien kanssa kannattaa hieman ennakoida: koiran aamupalan voi tarjota palkkiona kuvauksissa. Kuvausherkkuina voi myös tarjota jotain erityistä, joka motivoi kuvattavaa. Myös lemmikin leluja voi käyttää apuna.
Jennin mukaan on myös eläimiä, joita on äärettömän vaikea motivoida millään. Tällöin apuna toimii nopea liipaisinsormi kameralla.
— Esimerkiksi kissa ei välttämättä nälkäisenä suostu yhteistyöhön, jos muutenkaan, joten siltä en jättäisi ruokailua väliin.
Katso myös video: Näin kuvaat lemmikkisi
Lue myös: Sankarikissa Seppo huomasi tulipalon
Paras valo tulee luonnosta
Onko kuvauspaikalla ja -ajalla väliä? Jennin oman kokemuksen mukaan ulkona pilvisellä säällä saa parhaimmat kuvat. Jos kuitenkin haluaa pysytellä sisällä, tulee valita mahdollisimman valoisa paikka, esimerkiksi isojen ikkunoiden edestä.
Jenni suosittelee valmisteluiden aloittamista jo heti aamusta. Jos aurinko paistaa kirkkaasti, ikkunan voi peittää tarvittaessa valkealla harsolla, joka pehmentää valoa. Joskus myös suora aamuaurinko voi antaa kuvalle kivan tunnelmavalaistuksen.
— Jos käyttää lisävaloja, on syytä olla tarkkana, että eri valonlähteet ovat värilämpötilaltaan samanlaiset. Luonnonvaloa ja esimerkiksi hehkulamppua tai loisteputkilamppua ei kannata sekoittaa samaan kuvaan, neuvoo Jenni.
Jos haluaa kuvata ulkona, tulee huolehtia, että eläin ei pääse vahingossakaan karkaamaan! Kuvatessa esimerkiksi koiraa hyvä kuvauspaikka voisi olla aidattu piha-alue tai koirapuisto. Näin koira voi olla vapaana, eikä kuviin tule hihnoja mukaan ja pannankin voi ottaa pois. Täytyy muistaa, että ulkona kuvaaminen tuo paljon haasteita eläimen liikkuvuuden ja keskittymiskyvyn kanssa!
Lue myös: Kissa-agility – kotikissasta temppukatiksi
Rekvisiittaa kehiin
Jennin mielipide on, että yksinkertainen on kaunista. Pieneläinkuvauksissa hänellä on käytössään esimerkiksi värikkäitä kulhoja, kuppeja ja koreja, mutta isojen eläimien kohdalla hän käyttää useimmiten vain taustaa. Yksivärinen tausta toimii yleensä parhaiten, silloin kohde tulee mahdollisimman hyvin esille.
— Kotoa voi löytyä nättejä seinäpintoja tai tapetteja, joita voi hyödyntää.
Taustavärin saa valita ihan oman mieltymyksen mukaan. Kotona kuvatessa on silti hyvä välttää tummaa taustaa, kun kuvaa tummaa lemmikkiä, ja vaaleaa taustaa, kun kuvaa vaaleaa lemmikkiä.
— Kirjavia taustoja välttäisin myös, etenkin kuvioiduilla lemmikeillä. Kankainen tausta kannattaa aina silittää etukäteen ja siistiä yleisesti karvoista ja roskista, Jenni vinkkaa.
Lue myös: Kesyrotta on leikkisä lemmikki
Kuvaus, kamera, käy!
Kuvatessa toimitaan pitkälti eläimen ehdoilla: juuri kun ulkona on otollinen valo valokuvaamiseen, hetki ei ole välttämättä eläimelle aktiivisinta aikaa. Jennin mukaan ongelmana kuvatessa saattaa olla saada lemmikki pysymään paikallaan. Jos kyseessä on oma lemmikki, tämä on harvemmin ongelma.
— Vilkkaan koiran kanssa täytyy olla kärsivällinen ja johdonmukainen. Epäselvät ohjeet saavat koiran turhautumaan ja kyllästymään kuvattavana olemiseen.
Kannattaa kuvata mahdollisimman paljon ja monipuolisesti: kokokuvia ja myös lähikuvaa. Lähikuvissa on tärkeää, että tarkennus kohdistuu erityisesti eläimen silmiin ja nenään. Myöhemmin voit tietokoneella katsoa kuvat läpi ja poistaa epäonnistuneet kuvat.
Kuvasit sitten järjestelmäkameralla tai kännykällä, Jenni neuvoo ottamaan huomioon valon määrän sekä kohteen vikkelyyden.
— Paras neuvo kameran asetusten opiskelemiseen on kameran oma käyttöopas, ja sen jälkeen sopivat asetukset oppii vain kokeilemalla!
Artikkeli on julkaistu aiemmin Koululaisessa 15/16.
Kommentit
Oma kommentti