Kohtasitko loukkaantuneen eläimen? Lue, milloin eläin tarvitsee apua

Oletko joskus ulkona liikkuessasi törmännyt yksinäiseltä vaikuttavaan, siilin-, linnun- tai vaikka oravanpoikaseen? Pienokaista ei kannata rynnätä auttamaan suin päin, sillä emo on usein lähistöllä.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa, että mikäli kohtaat luonnossa yksinäisiltä vaikuttavia luonnonvaraisten eläinten poikasia, kannattaa niitä auttaa vain harkiten.

Kevät on monien luonnoneläinten lisääntymisaikaa ja maastossa on paljon avuttomalta vaikuttavia poikasia, joilla ei ole todellisuudessa mitään hätää. Ennen kuin ryhdyt auttamaan eläintä, on varmistettava asiantuntijalta se, että eläin on varmasti ihmisen avun tarpeessa.

Lue myös: Kenzo löysi kodin eläinsuojeluyhdistyksestä

Milloin hoitoon?

Orava on luonnoneläin joka pärjää tavallisesti ilman ihmisen apua.

– Yksin luonnossa oleva poikanen voi vaikuttaa orvolta, mutta yleensä eläimen emo on lähettyvillä. Siksi poikaseen ei tule koskea, vaan tilannetta kannattaa ensin seurata riittävän etäältä, jotta mahdollinen emo uskaltaa tulla paikalle, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Harkinta on tarpeen, sillä ihmisen hoidossa eläimelle voi aiheutua haittaa esimerkiksi vääränlaisesta ruokinnasta ja hoidosta. Luonnoneläimen hoito vaatii paljon ammattitaitoa ja oikeanlaiset olosuhteet, jotta eläin toipuu ja voidaan palauttaa luontoon.

Avuntarpeessa oleva luonnoneläin on toimitettava asiantuntevaan luonnonvaraishoitolaan. Asiantuntijoiden puoleen kannattaa kääntyä myös tilanteissa, joissa luonnonvaraisen eläimen kohtaaminen edellyttää toimenpiteitä, kuten siirtoa, kiinniottoa, tarkkailua tai ensiapua.

Lue myös: Korkeasaaren villieläinsairaalassa hoivataan kuutteja
Lue myös: Korkeasaaren eläinlääkäri saa hoitaa villieläimiä

Ilman emoa löydetty poikanen on toimitettava hoitoon seuraavissa tapauksissa:

  • Jos poikasen silmät eivät ole vielä auenneet
  • Jos poikasen karva- tai höyhenpeite on niukka
  • Jos poikanen on varmuudella orpoutunut
  • Jos poikanen käyttäytyy lajilleen epätyypillisesti
  • Jos poikanen on loukkaantunut, verta vuotava, pahoin tahriintunut, kouristeleva, tajuton tai joutunut muiden eläinten hyökkäyksen kohteeksi

Apua ammattilaisilta

Luonnonvaraisiin eläimiin liittyvissä asioissa neuvoa voi kysyä esimerkiksi paikallisilta eläinsuojeluyhdistyksiltä ja pääkaupunkiseudulla Korkeasaaren eläintarhalta. Lisäksi Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikkö auttaa sairaita, loukkaantuneita tai ahdinkoon joutuneita eläimiä Helsingin alueella.

Lue myös Korkeasaaren villieläinsairaalan vinkit luonnoneläinten auttamiseen.

Villieläinsairaalan puhelinneuvonta (klo 12–13): 09 310 37887
Eläinpelastusyksikön tilannekeskus: 09 310 30151

Lähde: Hesy

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti