Älä anna pakkasen purra lemmikkiäsi – suojaa eläin kylmältä

Pakkanen on kiristynyt koko Suomessa ja pakottanut kaivamaan villa- ja toppavaatteet esille. Vaikka itse osaamme varautua kylmään, pidetäänhän tänäkin talvena yhdessä huolta myös eläinystävien hyvinvoinnista.

Pakkasenpuremia ja palelevia tassuja

Kylmä ilma koettelee ihmisten lisäksi myös eläimiä, muistuttaa Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY. Vielä tänäkin päivänä monet pitävät lemmikkieläimiä ulkona pitkiä aikoja paukkupakkasillakin. Vaikka lemmikkisi olisi tottunut vapaaseen ulkoiluun, on se paras pitää pakkasilla mahdollisimman paljon sisätiloissa.

Erityisesti maaseudulla vapaasti liikkuvat maalaiskissat työllistävät usein eläinsuojeluyhdistystä jouduttuaan viettämään liian pitkiä aikoja kylmässä ulkoilmassa.

Jo lyhytkin oleskelu kovassa pakkasessa voi olla lemmikille liikaa. Eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hanne Luukkainen korostaa, että jopa ostosreissu voi olla liian pitkä aika esimerkiksi lyhytkarvaiselle ja pohjavillattomalle koiralle odottaa kaupan ulkopuolella.

Pahimmillaan pakkanen voi aiheuttaa eläimelle pakkasenpuremia, paleltumia ja jopa hypotermiaa eli vaarallista ruumiinlämmönlaskua. HESYllä on kohdattu jopa kissaraukka, joka oli jäätynyt vatsakarvoistaan maahan.

Pahimmassa tapauksessa paleltuminen voi olla eläimelle hengenvaarallista.

Kova pakkanen on vaaraksi lemmikeille.

Suojaa ja lämmikettä lemmikille

Tärkeimmän palveluksen teet karvaiselle ystävällesi tarjoamalla sille lämpöä ja oikeat ulkoiluvarusteet.

HESY kehottaakin kaikkia lemmikinomistajia siirtämään lemmikit kovilla pakkasilla sisätiloihin ja pukemaan lyhytkarvaiset ja pohjavillattomat koirat takkeihin lyhyidenkin ulkoilujen ajaksi. Myös tossut voivat olla tarpeelliset talviulkoiluilla.

Mikäli tapaat pakkasella ilman omistajaa värjöttelevän eläimen, pyydä vanhemmiltasi tai muulta aikuiselta apua, ja päästäkää eläin yhdessä sisätiloihin sulattelemaan ennen paikalliselle löytöeläintalolle viemistä.

Lähde: HESY

Lue myös: Kenzo löysi kodin eläinsuojeluyhdistyksestä
Lue myös: Kissa-agility – Kotikissasta temppukatiksi

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti