Vuoden lemmikki Hessu-koira on Tirilän rokkari

Pienen Hessun mielestä ikävintä on jäädä yksin. Siksi Vuoden lemmikiksi äänestetty koira antaa pusuja kaikille ja kiipeää saunanlauteille seuraksi.

Joka aamu Hessu antaa Ellalle nenänpuhdistuksen.

Kynsien rapina ja kuonon tuhina kuuluvat jo ulko-oven läpi. Kun lappeenrantalaiseen omakotitaloon astuu sisään, saa tuntea oikean karjalaisen vieraanvaraisuuden. Pikkuruinen koira ei malta odottaa, että kyläilijät kyykistyvät ja se saa antaa heille oikein kunnon pusut ja nenänpuhdistukset. Vuoden lemmikki 2022 -kilpailun voittaja Hessu on valmiina haastatteluun ja kuvaukseen.

Hessun ilmoitti Koululaisen järjestämään kilpailuun sen 11-vuotias emäntä Ella Rantanen, joka kertoi kisahakemuksessa Hessusta näin:

– Minulla on koira nimeltä Hessu. Kun joku perheenjäsenistä huutaa: ”Sauna on valmis!” Hessu ryntää varaamaan parhaan paikan lauteilta. Saunan jälkeen Hessu rentoutuu mielellään telkkaria katsoen.

Ella asuu äitinsä kanssa Raisiossa, mutta joka kolmas viikko hän hyppää junaan ja matkustaa Suomen länsilaidalta itälaidalle iskänsä ja Hessun luo Lappeenrantaan.

– Kaikki kaverini ilmoittivat lemmikkejään kilpailuun, niin ilmoitin Hessunkin. Ajattelin, että olisi kiva voittaa, mutta olisi myös kivaa, jos kaverini voittaisivat, Ella kertoo.

Vuoden lemmikki -kilpailussa Hessu selvitti ensiksi tiensä kymmenen finalistin joukkoon ja keräsi sitten yleisöäänestyksessä suurimman äänipotin. Joka viides äänestänyt oli sitä mieltä, että Hessu on Vuoden lemmikki 2022.

– Kun kuulin Hessun voitosta, olin että mitä ihmettä, miten voi olla mahdollista! Ella muistelee.

Palkinnoksi Hessu ja Ella saavat lahjakortin Mustiin ja Mirriin.

Lue lisää: Kani lemmikkinä: ”Timo on ihan huippupupu”

Hessulla on tapana piilottaa pureskelemansa luut. Kerran Matti-iskä löysi jääkiekkokassistaankin yhden.

Luuta pakoon

Kohta 1,5-vuotias Hessu on villakoiran ja amerikkalaisen rottaterrierin sekoitus. Sen kasvattaja halusi kokeilla, minkälainen koira tällaisista vanhemmista syntyy.

Hessusta tulikin ihan omannäköisensä. Kun sen sisarukset ovat sileäkarvaisia, on Hessulla turkki, joka sojottaa aina vähän sinne ja tänne. Vaikka Hessu on edellisenä päivänä pesty ja harjattu, on sen turkki taas ihan sekaisin.

– Sitä kutsutaan Tirilän rokkariksi asuinalueemme ja ulkomuotonsa mukaan, Ellan iskä Matti Rantanen kertoo.

Loppujen lopuksi Hessusta tuli niin valloittava, ettei sen kasvattaja meinannut raaskia luopua pennusta.

– Kasvattaja käski meidän ajaa äkkiä pois Hessu kyydissä, ennen kuin hän muuttaa mielensä.

Ellalle koira oli unelmien täyttymys. Hän oli monta vuotta kärttänyt omaa nelijalkaista kaveria, mutta kummitädin allergia esti koiran hankkimisen Raisioon äidin kotiin. Kun iskä sitten kertoi, että he ovat menossa hakemaan Hessun, ilahtui Ella ikihyväksi.

– Hessu on kiltti ja usein tosi hassu. Eilen se sai luun. Kun se oli melkein syönyt sen loppuun, se toikin luun minulle ja lähti itse sitä pakoon sohvatyynyjen väliin, Ella kuvailee koiran metkuja.

Lue lisää: Mörkö-kissa äänestettiin vuoden lemmikiksi.

Hessusta on hauska istua ruokapöydässä ja osallistua keskusteluun.

Vuoden lemmikki on oikea saunamestari

Ellan ollessa iskänsä luona Lappeenrannassa Hessu nukkuu hänen vieressään tai sängyn jalkopäässä. Aamulla Hessu nuolee Ellan kasvot hyvän huomenen toivotuksena.

Hessulla on näkökulmasta riippuen hyvä tai huono tapa istua perheen kanssa yhdessä ruokapöydässä. Se ei ota mitään pöydästä vaan osallistuu pikemminkin keskusteluun katselemalla nappisilmillään vuorotellen kaikkia perheenjäseniä. Nytkin se kuuntelee tarkkaavaisesti, kun Ella ja Matti kertovat sen lempipaikoista.

Jos Ella – tai kuka hyvänsä – istuu Hessun lempinojatuoliin, Hessu tulee tuolin viereen ja itkee hetken aikaa kysyen, saisiko se tulla syliin.

Toinen lempipaikka löytyy takan vierestä. Hessulla on tapana mennä takkaluukun viereen makaamaan, jolloin koko koira muuttuu ihan kuumaksi. Saunasta ja lämmöstä Hessu on tykännyt jo pennusta lähtien.

– Kun Hessu oli pieni, jätimme sen saunaeteiseen, mutta ei siitä tullut mitään, Matti-iskä muistelee.

Koira raapi saunanovea ja pyysi päästä mukaan löylyihin. Kun ovi avattiin, Hessu kipusi ylälauteille. Ja sinne se jäi.

Hessulle on muodostunut tiukka saunarutiini. Aluksi se kiipeää aivan ylös, sen jälkeen se käy keskilauteilla maistamassa vähän löylyvettä saunajuomana. Sen jälkeen se menee ylälauteille makaamaan.

– Hessu on löylyissä pidempään kuin minä, Ella paljastaa.

Perheenjäsenten pukeutuminen kylpytakkeihin on Hessulle merkki kipittää takapihan poikki pihasaunaan. Kun kuvaaja yrittää houkutella Hessua saunaan poseeraamaan, on Hessu ihmeissään: miksi kukaan kököttäisi kylmässä saunassa? Pienten herkkujen avulla hauva kuitenkin suoriutuu tästäkin tehtävästä mallikelpoisesti.

Vuoden lemmikki istuu saunassa ja katsoo kameraan.

Saunajuomaksi Hessu kelpuuttaa vain lämmenneen löylyveden.

Hauskat kotivideot

Saunan jälkeen Hessu katsoo telkkaria. Erityisesti se rakastaa sellaisia Hauskat kotivideot -pätkiä, joissa on haukkuvia koiria.

– Hessu menee telkkarin eteen ja murisee muille koirille mrrr. Välillä se ihmettelee, mihin ne koirat hävisivät, Matti kertoo.

Haukkumaan Hessu ryhtyy vain, kun kotiin tulee vieraita. Tai silloin, kun se luulee, että joku on ovella.

– Tänäänkin Hessu luuli, että joku tulee, kun pääni osui vahingossa seinään, Ella kertoo.

Kun jokin koputus kuuluu, Hessu käy katsomassa talon jokaisen oven. Ei niin, että se olisi peloissaan tai vihainen – pikemminkin päinvastoin. Se iloitsee jokaisesta vieraasta ja pettyy, jos sellaisia ei tulekaan.

Juttukeikan päätyttyä Hessu kiipeää emäntänsä syliin ja katsoo lähtijöitä murheellinen ilme kasvoillaan. Hessun mielestä hyvästit ovat inhottavia ja kaikki uudet ihmiset saisivat asua heillä aina.

– Erityisen surullinen Hessu on, kun Ella lähtee takaisin Raisioon.

Juttu on julkaistu Koululainen 2/2023 -lehdessä.

Toimituksen suosikki

Vuoden lemmikki 2022 -kilpailussa toimituksen suosikki -tittelin voitti Ninni-marsu, jonka ilmoitti kisaan Aava Kaarnalehto Espoosta. Näin Aava kuvaili marsuaan:

”Ninni-marsu on 1,5-vuotias, Aavan (10 v.) ja Emman (13 v.) rakas lemmikki ja Alvin-marsun kaveri Espoosta. Ninni on kokenut kovia joutumalla aiemmin tappelun uhriksi. Se kävi läpi leikkauksia ja kivuliaita hoitotoimenpiteitä, joista se selvisi urheasti. Ninni ei ole koskaan purrut, se on utelias, reipas ja äänekäs. Ninnin elämän tärkein asia on herkut: se osaa nauttia elämästä.”

Sekä yleisöäänestyksen voittaja että toimituksen suosikki palkittiin 50 euron arvoisilla lahjakorteilla Mustiin ja Mirriin. Paljon onnea voittajille!

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti