Osaavatko aikuiset pelata?

Digitaaliset pelit ovat puhelimilla, tableteilla, konsoleilla tai tietokoneilla pelattavia pelejä. Sinullakin lienee oma suosikkisi? Suomalaisista lapsista ja nuorista suurin osa pelaa digitaalisia pelejä.

Aikuisista vain osa pelaa digitaalisia pelejä ja vielä harvempi pelaa lasten kanssa. Kun aikuisilta kysytään miksi he eivät pelaa, ovat vastaukset usein tämänkaltaisia: “Ei ole aikaa pelata” tai “Minä en osaa pelata” tai “Ei kiinnosta” tai jopa “Koska lapset ovat parempia!”.

Aikuiset ovat kyllä pelanneet paljonkin omassa lapsuudessaan esimerkiksi lautapelejä ja korttipelejä. Digitaalisia pelejä on ollut helposti saatavilla vasta parikymmentä vuotta, joten useimmilla aikuisilla ei ole ollut mahdollisuutta pelata pelejä lapsena. Aikuisen on vaikeampaa oppia uusia asioita ja he tarvitsevat muiden pelaajien apua opetellessaan pelaamaan.

Lue myös: Sinustako tubettaja?

Lue myös: Koodikouluun, mars!

Kansallinen pelipäivä

Marraskuussa vietetään Kansallista pelipäivää – tai oikeastaan kokonaista viikkoa! Pelipäivän viikolla 14.–20.11. järjestetään eri puolilla maata yli sata tapahtumaa, joissa pelataan ja tehdään lautapelejä, seurapelejä tai digitaalisia pelejä. Pelipäivän tarkoituksena on saada kaikki kokeilemaan erilaisia pelejä, sillä pelaaminen on hauskaa ja hyödyllistä!

Ikävä kyllä aikuiset, jotka eivät itse pelaa, eivät useinkaan ymmärrä mistä pelaamisessa on kyse. Siksi olemme luoneet Pelipäivän: saadaksemme aikuiset ymmärtämään, että pelit kertovat samanlaisia tarinoita kuin kirjat, sarjakuvat ja elokuvat. Pelaaminen on kehittävä harrastus, joka sopii yhtä hyvin lapsille, aikuisille ja eläkeläisille, kunhan pelien ikärajoista pidetään kiinni.

Tehtävä: #pelihaaste

Jos pelaat itse jotain, haluamme että haastat omat vanhempasi, mummon tai vaikka opettajasi pelaamaan kanssasi tai tutustumaan johonkin peliin! Voit esimerkiksi kirjoittaa haluamallesi aikuiselle kirjeen, jossa haastat hänet kokeilemaan sinulle tärkeintä peliä, kertoa miksi peli on hyvä ja miltä sinusta tuntuu pelatessasi sitä. Voit myös pyytää aikuisen laittamaan kuvan kirjeestä sosiaaliseen mediaan.

Aikuiselle voi myös vinkata ilmaisen Pelikasvattajan käsikirjan, joka löytyy osoitteesta www.pelikasvatus.fi. Kirjassa kerrotaan kaikki pelaamisesta ja sen lukemisen jälkeen aikuinen ymmärtää varmasti paremmin miksi pelaaminen on niin tärkeää lapsille ja nuorille ja miksi siitä voisi olla hyötyä myös aikuisille!

Lopuksi: Jos et saa aikuisia innostumaan pelaamisesta, niin muista, että aina voit pelata kavereiden kanssa tai tulla Koululaisen keskustelupalstalle kertomaan, mitä aikuiset sanoivat tehtävästä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti