Leivo ja koristele jouluinen piparkakkumaatila

Lumisessa piparimaisemassa määkivät lampaat, kiekuvat kukot ja röhkii possu. Traktorin päälle on kertynyt jo sen verran lunta, että se taitaa odottaa kevättä.

Piparkakkumaatila koostuu eri osista, jotka voi valmistella vaikka eri päivinä, joulua odottaessa. Kuvan kanalan takaseinä on avoin, joten sinne voi laittaa valon.

Piparkakkurakennelmat on hyvä tehdä tavallisia pipareita hieman kovemmasta taikinasta, jonka ohjeen löydät täältä. Piparkakkutalotaikina ei paisu uunissa yhtä paljon kuin tavallinen piparitaikina, joten siitä on helpompi koota rakennelmia. Tee taikina päivää ennen leipomispäivää, jotta se ehtii jähmettyä jääkaapissa.

Paistetut taikinanosat liimataan yhteen kattilassa sulatetulla sokerilla. Se on todella kuumaa! Kasta palat kattilaan kiinnityskohdista ja ole nopea!

Koristelu on tehty munanvalkuaisen ja tomusokerin seoksella, sillä valkuaista sisältävä kuorrute jähmettyy kovaksi. Pinnalle voit ripotella siivilän läpi tomusokeria.

Jos haluat tehdä traktorin tai jonkin muun hieman monimutkaisemman rakennelman, suunnittele se ensin huolellisesti ja kokeile osien yhteensopivuutta pahvimallin avulla. Voit leikata taikinapalat suoraan pahvimallien mukaan – paista samalla pellillä aina mahdollisimman samankokoisia paloja, jotta pienimmät osat eivät pala.

Ohje on julkaistu aiemmin Koululaisessa 12/2013.

Lue myös: Paketoi pukinkonttiin makeat jouluherkut

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti