Yksin
1. Pyydä kirjastonhoitajaa suosittelemaan sinulle lukemista. Kerro, mitä luet yleensä ja pyydä nyt jotain ihan muuta. Ehkä löydät uuden suosikkikirjailijan!
2. Kokoa 500-osainen palapeli. Valitse pelin aihe mielenkiintosi mukaan, esimerkiksi auto- tai hevoskuvio, niin kokoaminen sujuu vieläkin joutuisammin.
3. Kokeile tubettamista! Voit hyvin harjoitella videoiden tekemistä myös lataamatta niitä nettiin.
4. Tee puuhalehti. Kerää lehdistä ristikoita, sudokuja ja muita tehtäviä. Liimaa ne sitten vihkoon tai kaksinkerroin taitelluille ja sisäkkäin asetetuille papereille. Sitten ratkomaan!
5. Bongaa eläinten jälkiä lumesta. Jos et tunnista, mistä eläimestä on kyse, ota jäljistä valokuva ja selvitä jälkien jättäjä kotona tai kirjastossa.
6. Nosta katse taivaalle ja tähtikuvioihin. Kuinka monta kuviota tunnistat? Jos et tunnista yhtään, ryhdy opettelemaan! Lue täältä, miten aloitat tähtienkatselun.
7. Tee itsellesi kannustuskori. Leikkaa lehdistä tai kirjaile paperille kuvia ja lauseita, jotka ilahduttavat sinua. Taittele ne koriin tai kulhoon. Aina kun jokin asia harmittaa tai painaa mieltä, voit nostaa korista kannustavan kuvan tai lauseen.
8. Koristele lapaset. Leikkaa askarteluhuovasta mieleisiäsi kuvioita (esim. neliapila, aurinko, omena…) ja ompele ne kiinni lapasten selkämyksiin.
9. Opettele uusi taito. Mieti hetki, mitä et osaa. Mieti sitten, miten voisit alkaa opetella sitä! Oppimiseen ei välttämättä tarvita kalliita kursseja. Netti ja kirjastot ovat täynnä tietoa, jolla pääset alkuun.
Jos haluat oppia surffaamaan, voit aloittaa tasapainon kehittämisestä. Jos haluat oppia soittamaan pianoa, ala harjoittaa nuottikorvaasi musiikkia kuuntelemalla.
10. Aloita ystävyyspäiväkirja. Aina kun tapaat ystäväsi, kirjoita ylös, mitä teitte ja mitä ajattelit. Voit antaa sen ystävällesi lahjaksi ensi vuoden ystävänpäivänä.
Kaksin
11. Mene kaverisi kanssa vierailemaan kotieläinpihalla, jos sellainen on lähistöllä. Katso täältä, millaisia otuksia voit tavata maatilalla.
12. Leipokaa muffineita ja koristelkaa ne eläinhahmoiksi. Kuinka monta erilaista keksitte? Myös mukikakut maistuvat tylsänä päivänä.
13. Paistakaa lettuja, vohveleita tai vaikka pannukakku. Syökää erityisen hyvien täytteiden tai kastikkeiden kera.
14. Rakentakaa lumiveistoksia. Keksikää jotain muuta kuin tavallinen lumiukko!
15. Keksikää arvoituksia: ”Mikä on yllättävä, ystävällinen ja ihan ylihyvä? No, ystävä tietenkin!”
16. Taitelkaa origameja. Kokeilkaa vaikkapa lintua, jonka taitteluohje löytyy esimerkiksi täältä. Lisää ohjeita löytyy googlaamalla.
17. Tehkää toisillenne ongelmaoppaat: Ottakaa kumpikin yhtä monta paperipalaa. Kirjoittakaa papereille vastauksia (yksi vastaus / paperi) kuvitteellisiin kysymyksiin, esimerkiksi ”harkitse vielä”, ”lue kokeisiin” ja ”viikon kuluttua”.
Nitokaa tai liimatkaa paperit yhteen vihoksi ja vaihtakaa vihkoja. Pulman tullessa voit avata vihosta satunnaisen sivun, ja saat vastauksen.
18. Keksikää oma salakieli.
19. Vaihtakaa palveluksia ja tehkää toistenne puolesta se tylsin kotityö. Auttamisesta tulee hyvä mieli!
20. Rakentakaa makuu- tai olohuoneeseen mukava pesä patjoista, tyynyistä ja peitoista. Kaivautukaa pesään ja olkaa vain ja jutelkaa.
Porukalla
21. Järjestäkää puikkonuudeliviesti. Keittäkää pieni määrä parin sentin pätkiksi katkottuja nuudeleita. Jakautukaa joukkueisiin ja kattakaa jokaiselle joukkueelle nuudelilautanen ja jokaiselle joukkueen jäsenelle syömäpuikot.
Jokaisen joukkueen ensimmäinen jäsen pyydystää puikoilla suuhunsa yhden nuudelipätkän ja lähettää seuraavan jäsenen matkaan. Mikä joukkue suorittaa tehtävän ensimmäisenä?
22. Kysykää vanhemmiltanne, millaisia leikkejä heillä oli lapsuudessaan ja alkakaa testata niitä. Kokeilkaa myös Vettä kengässä, Kirkonrottaa ja Tervapataa. Pyytäkää vanhemmat mukaan!
23. Kootkaa porukka ja menkää yhdessä keilaamaan. Tarkistakaa ensin, että paikkakuntanne keilahallissa on riittävän pieniä kenkiä ja kevyitä palloja.
24. Järjestäkää nyyttärinaamiaiset. Päättäkää etukäteen kuka tuo suolaista syötävää, kuka makeita herkkuja ja kuka juomaa.
25. Kirjoittakaa jatkokertomus vuorotellen, rivi ja lause kerrallaan. Taittakaa aiemmat lauseet piiloon ja jättäkää näkyviin vain seuraavan rivin ensimmäinen sana.
26. Järjestäkää omalle luokalle tai kaveriporukalle rusettiluistelu: jakakaa kaikille osallistujille numerolappu. Jokainen numero on kahdella eri lapulla. Osallistujat etsivät joukosta henkilön, jolla on sama numero, ja luistelevat yhdessä. Muistakaa eväät!
27. Tehkää näytelmä tai vaikkapa musikaaliesitys. Esittäkää sitä oikealle tai mielikuvitusyleisölle.
28. Järjestäkää pulkkakisa laskiaismäkeen. Hankkikaa erilaisia laskuvälineitä kelkoista muovipressuihin. Testatkaa, mikä luistaa parhaiten.
29. Pitäkää peli-ilta. Jokainen osallistuja tuo mukanaan yhden lautapelin, ja sitten vain pelaamaan!
30. Järjestäkää oma Amazing Race. Valitkaa jokin paikka kodin tai koulun lähellä ja jakautukaa kahteen ryhmään. Ryhmät antavat toisilleen tehtävän (etsi kymmenen käpyä, kuvaa kymmenen roska-astiaa), joka pitää suorittaa matkalla valittuun paikkaan. Kumpi ryhmä ehtii ensin perille?
Askartele!
31. Naamari: Käytä työssä paperia ja kyniä tai tee tietokoneella tulostettava naamari.
32. Koruja: Leluista ja muista pikkuesineistä syntyy vaikka mitä! Katso ohje korvakorujen tekemiseen täältä.
33. Värillisiä jäälyhtyjä: Tarvitset vain vettä, elintarvikeväriä, astian, pakkaskelin ja kärsivällisyyttä.
34. Nappikukkia: Kiinnitä kaksi erikokoista ja -väristä nappia langalla tai rautalangalla yhteen – isompi alle ja pienempi päälle. Jos haluat, voit tehdä alimman kerroksen värikkäästä askarteluhuovasta.
35. Minikokoinen Jurassic Park: Rakenna pahvilaatikkoon tai vatiin puutarha hiekasta, kivistä ja oksista jurakauden tyyliin ja asettele leludinot sinne asumaan.
36. Taikataikinasta ruokia nukkekotiin tai muihin leikkeihin. Katso ohje taikataikinaan täältä.
37. Merimaisema tai akvaario pahvilaatikosta: Leikkaa laatikon kylkeen reikä, josta voit katsella akvaarion sisälle. Leikkaa hiekka, vesi ja kalat erivärisistä papereista ja liimaa ne paikoilleen laatikon sisään.
Voit käyttää sisustamisessa myös kankaita. Kalat voit ripustaa langoilla roikkumaan laatikon kannesta, niin ne ”uivat”.
38. Kruunu: Muotoile kruunu rautalangasta ja koristele helmillä.
39. Intiaanipäähine: Leikkaa ensin paperista tai kartongista suikale ja kiinnitä se lenkiksi nitomalla tai liimaamalla. Koristele höyhenillä.
40. Ystävänpäiväkortti: Listaa viisi luonteenpiirrettä, jotka kuvaavat ystävääsi. Keksi jokaiseen piirteeseen liittyvä väri ja esine tai ajatus. Koristele kortti valitsemillasi esineillä ja ajatuksilla, ja käytä valitsemiasi värejä.
Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Koululainen-lehdessä.
Moi
Moikka!