Tubettaja Tito ”Tixtuu” Huovila tunnustaa: ”Nukuin välillä tunneilla”

Tubettaja Tixtuulle koulunkäynnin ja videoiden tekemisen yhdistäminen ei aina ole ollut helppoa. Hän on myös huomannut, miten asenne vaikuttaa oppimiseen.

Tixtuu eli Tito Huovila koriskentällä.

Vapaa-ajallaan Tito Huovila eli Tixtuu tykkää viettää aikaa kavereidensa kanssa esimerkiksi korista pelaten.

Joka kerta syksyn eka koulupäivä on vuoden jännittävin koulupäivä. Mutta jo toisena päivänä kouluun meneminen on helpompaa, Tixtuu-nimellä tunnettu jyväskyläläinen tubettaja Tito Huovila, 17, sanoo.

Tänä syksynä Tito aloittaa toisen vuoden opinnot ammattiopistossa. Ysiluokan jälkeen Tito haki kahteen lukioon, joista toiseen hän olisi päässyt opiskelemaan varasijalta. Ennen lukiopaikan varmistumista hän oli jo hyväksynyt paikan kolmanteen hakukohteeseensa eli media-alan koulutukseen, jonne hän lopulta päätti jäädä.

– Pohdin, pärjäisinkö lukiossa. Ajattelin, että huonoista lukiopapereista ei välttämättä olisi hyötyä.

Kolme vuotta kestävään koulutukseen kuuluu muun muassa videokuvaamista, audiopuolta eli äänituotantoa sekä kirjojen, lehtien ja tekstiilien painamista.

Tito perusti oman tubekanavansa jo 11-vuotiaana, joten hänellä oli entuudestaan vankka kokemus videotuotannoista. Vuosien saatossa hän on tehnyt kanavalleen niin pelivideoita, haasteita, reissuvlogeja kuin testausvideoitakin.

– Ennen koulun alkua mietin, opinkohan mitään uutta. Lähdin opiskelemaan painotuotantoa, josta en tiennyt etukäteen mitään. Olen oppinut myös videoiden tekemisestä paljon uusia juttuja.

Lue lisää: Miten toimia netissä turvallisesti?

Tixtuu makaa koriskentällä.

Titon ensimmäinen Tixtuu-kanavallaan julkaisemansa video oli matkavlogi Kroatiasta.

Retkiä ja diskoja

Alakoulussa Tito viihtyi koulussa. Ympärille oli muodostunut kaveriporukka, jonka kanssa koulunkäynti oli hauskaa. Hänen mieliaineensa koko peruskoulun ajan oli liikunta. Yläkoulussa myös historia ja yhteiskuntaoppi kiinnostivat.

– Minulle paras tapa oppia oli tehdä muistiinpanoja vihkoon.

Yksi alakoulun kohokodista oli kuudennella luokalla tehty luokkaretki pääkaupunkiseudulle. Ohjelmassa oli hauskanpitoa Linnanmäen huvipuistossa ja kylpylähotellissa.

– Keräsimme itse rahat retkeen myymällä lakuja ja muita karkkeja.

Hauskoina muistoina peruskoulusta mieleen ovat jääneet myös kerran vuodessa koulun liikuntasalissa järjestetyt diskot, joissa Tito tykkäsi käydä.

– Kaverini oli siellä yleensä DJ:nä, joten pyysin häntä soittamaan suosikkibiisejäni.

Tixtuu heittää koripalloa.

Pihapelien lisäksi Tito tykkää pelata tietokoneella. Välillä hän kuvaa Youtubeen myös pelivideoita.

Tubea vai koulua?

Kun Tito oli seiskaluokalla, hänen Youtube-kanavansa kasvoi merkittävästi. Alun tavoite saada 500 seuraajaa oli ylittynyt moninkertaisesti, ja Titon videoita katsoivat jo kymmenettuhannet. Kanavan kasvu aiheutti kuoppia koulutielle, sillä tubettaminen kiinnosti enemmän kuin koulunkäynti.

– Minulle alkoi tulla Wilma-merkintöjä esimerkiksi tunnilla nukkumisesta. Olin väsynyt, sillä saatoin herätä aamuviideltä editoimaan videota.

Tito myöntää, että olisi tuolloin halunnut lopettaa koulun.

– Tunneilla istuminen tuntui turhalta, sillä olisin silloinkin voinut olla tekemässä videoita, kun kanavallani oli alkanut mennä hyvin.

Myrskyisän seiskaluokan jälkeen Tito tsemppasi ja sai parannettua arvosanojaan kasi- ja ysiluokilla.

– Vanhemmiltani tuli sanomista arvosanoista ja merkinnöistä.

Kerran Tito joutui myös opettajan pitämään kasvatuskeskusteluun rikottuaan koulun sääntöjä.

– Menimme kavereiden kanssa välitunnilla kauppaan, vaikka se oli kiellettyä. Myöhästyimme tunnilta, ja opettaja oli meitä käytävällä meitä vastassa, Tito muistelee.

Vaikka kaikki aineet eivät olleet Titon lemppareita, hän yritti, että jokaiselta tunnilta jäisi edes jotakin mieleen. Ongelmaksi osoittautui kuitenkin ruotsi.

– Kun ruotsin opiskelu alakoulussa alkoi, minulla oli huono asenne sitä kohtaan. Koska en alusta asti opiskellut ruotsia kunnolla, olen siinä nyt surkea.

Tito kertoo jännittävänsä, miten hän suoriutuu nykyisissä opinnoissa edessään olevasta toisen kotimaisen kielen kurssista.

– Opiskelkaa ruotsia heti, kun se alkaa! Tito kannustaa Koululaisen lukijoita.

Lue lisää: Sinustako tubettaja?

Usein Tito ja hänen kaverinsa ajelevat myös mopoilla.

Tixtuu yllättyi palkinnosta

Toukokuussa Tito valittiin Tubecon Awards -gaalassa Vuoden juniorivaikuttajaksi. Tunnustus tuli Titolle yllätyksenä.

– On tosi kiva nähdä, että porukka tykkää vielä videoistani, vaikka en ole tehnyt niitä nyt niin paljon.

Videoiden julkaisutahti hidastui pari vuotta sitten, jolloin Tito tunsi itsensä väsyneeksi ja päätti ottaa videoiden kanssa rennommin. Nykyään hän julkaisee noin kaksi videota kuukaudessa. Vaikka määrä on vähentynyt, Tito ei ole lopettamassa videoiden tekemistä kokonaan.

Hän toivoo tulevaisuudessa rikkovansa Youtubessa 300 000 tilaajan rajan.

– Uskon, että seuraajamääräni kasvamiseen on vaikuttanut se, että olen ollut videoilla oma itseni ja omanikäiseni ovat voineet samastua minuun. Yritän koko ajan kehittää uusia videoideoita ja katsoa ulkomailta, mitä siellä on tehty, koska ne ovat yleensä kovimpia juttuja täälläkin.

Tänä kesänä Titon kameraan on tallentunut esimerkiksi mopolla huristelua ja roadtrip-reissu kavereiden kanssa. Vaikka yhden videon tekemiseen kuluu 5–15 tuntia, kuvaaminen käy häneltä luonnostaan.

– Jos en pitkään aikaan tee videota, minulle tulee tylsä ja turhautunut olo. Kun otan kameran käteen ja lähden kuvaamaan videota, yhtäkkiä onkin taas tosi hauskaa!

Lue lisää: IlariPro taitaa tuhansia temppuja – autiolle saarelle mukaan lähtisi futispallo

Juttu on julkaistu Koululainen 8/2022-lehdessä.

Tixtuun ystäväkirja: ”Pelkään huvipuistojen pyöriviä laitteita”

 • Horoskooppimerkkini: Kaksonen.
 • Lempivärini: Sininen.
 • Lempiruokani: Pizza.
 • Lempieläimeni: Koira.
 • Lempimusiikkini: Hip hop. Kuuntelen esimerkiksi Playboi Cartia.
 • Pahin mokani: Kun unohdin kotiavaimeni sisälle. Noin ei käy yleensä usein, mutta kävi ihan vasta, ja jouduin odottamaan ulkona faijaa.
 • Hassuin sanani: Hemo. Se tarkoittaa isoa tai suurta. Esimerkiksi hemosiisti tarkoittaa tosi siistiä.
 • Minne haluaisin matkustaa: Japaniin.
 • Kehen haluaisin tutustua: Tubettaja MrBeastiin.
 • Mitä pelkään: Huvipuistojen pyöriviä laitteita. Käyn joka kesä huvipuistossa, mutta pyörivät laitteet jätän väliin. Niissä menisi koko huvipuistoreissu pilalle.
 • Mistä unelmoin: Siitä, että saan elää vapaasti ja tehdä Youtube- videoita.
 • Mitä ottaisin mukaan autiolle saarelle: Montako asiaa tähän saa sanoa? Ainakin vettä, yhden kaverin, ruokaa ja ison työkalupaketin.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti