Kaivurikoira Moska tekee ilahduttamishommia

Moska on kaivanut tiensä emäntänsä ja Tiktok-yleisön sydämiin. Fiksu koira tuntee ainakin sata sanaa, mutta välillä sitä ei huvita totella.

Kaivurikoira Moska

– Joko pääsisi tekemään niitä kaivurihommia? Kaivurikoira Moska kysyy.

– Pitäiskö sun mennä kokeilemaan niitä K-A-I-… Kaivurihommia!

Ruskea-harmaan bordercollien silmissä syttyy valo, ja se syöksyy pienen nojatuolin luokse. Pienten haukahteluiden saattamana koira hyppää nojatuolin päälle ja alkaa kaapia etutassuillaan tuolin pintaa kaivurin tavoin.

Porin ja Suomen kuuluisin kaivurikoira Moska on saapunut Koululaisen studioon näyttämään taitojaan omistajansa Kati Häklin kanssa. Salamavaloista välittämättä Moska kupsuttaa nojatuolin pintaa innosta pinkeänä.

Tiktokissa Moskan elämästä kertova @katiskas_life -tili on kerännyt jo huikeat 3,8 miljoonaa tykkäystä. Kun satatuhatta seuraajaa tuli täyteen, vietiin Moska lempisohvineen jopa Porin torille, jossa se teki kaivurihommiaan ihmisten iloksi.

Moska on saanut nimensä turkkinsa väristä, joka muistuttaa viemärissä olevan moskan väriä.

Pelottava alku

Ilahduttamisesta Moskan kaivuriura käynnistyi alun alkaenkin.

– Hän on minun iltatähteni, koiria työkseen kouluttava Kati kertoo Moskan saapumisesta luokseen.

Liki 30 vuotta koiria pitänyt Kati ei hetkeen ollut ottanut pentukoiria kasvattaakseen, kunnes Moska tuli vastaan. Sattumalta Kati oli mukana jo Moskan elämän ensiminuuteilla, sillä hän oli avustamassa synnytyksessä.

– Moska ei hengittänyt syntyessään. Sen keuhkot olivat täynnä limaa ja se vain kröhisi. Elvytin sitä 15 minuuttia. Kiinnyin siihen heti, kun se veti ensi henkäyksensä. Siinä hetkessä olin valinnut, että tämän koiran minä otan, Kati muistelee.

Kun Moska 7-viikkoisena muutti Katille, oli Katilla menossa elämässään vaikeampi vaihe. Pörröinen ja ihana Moska-pentu toi Katin arkeen kaivattua naurua.

– Olisikohan Moska ollut 9-viikkoinen, kun se ensimmäistä kertaa alkoi kuoputtelemaan sohvaamme. Hitaasti tasavedoin se veti tassujaan sohvalla edestakaisin niin, että sen korvatkin liikkuivat mukana. Katsoin sitä touhua ja minua alkoi naurattaa niin paljon, etten sitä voinut kieltääkään.

Kati luuli, että kaivurijuttu olisi jäänyt yhden kerran kokeiluksi, mutta Moska huomasi saaneensa kaivamisellaan omistajansa hyvälle tuulelle.

– Sitten Moska teki samaa seuraavana päivänä ja sitä seuraavana. Kun se kasvoi, niin touhukin muuttui aika paljon vauhdikkaammaksi. Se sohva on saanut kyllä kyytiä!

Nykyään Katin kotona on jo uusi sohva, mutta Moskan kaivurisohvan divaani on edelleen tallessa varastossa, jossa Moska saa käydä kuopsuttamassa sen pintaa.

– Olen liittänyt kaivuritouhuun käskysanan, mutta kyllä Moska käy minulle usein kertomassa, että hän voisi taas vähän tehdä niitä hommia. Kaivurihommat ovat Moskan lempipuuhaa uimisen lisäksi.

Moska näyttää, mitä pitää tehdä, kun sanotaan kurre.

Kaivurikoira Moska ei aina halua totella

Katin muistellessa Moskan pentuaikoja koira ottaa ohjat käsiinsä. Se tassuttelee tutkimaan studiota, nuuhkii toimituksen huonekaluja ja palaa aina välillä takaisin, kun Kati oikein komentaa.

– Koulutan työkseni koirien tottelevaisuutta, mitä ei välttämättä tästä kaverista huomaa, koska se on saanut toteuttaa pennusta asti omaa touhuaan, Kati sanoo virnistäen.

Vaikka Moska osaa ilahduttaa muita, tietää se varsin hyvin, mistä se itse tykkää. Kun toimittaja erehtyy rapsuttamaan Moskaa väärästä paikasta, koira nappaa etutassullaan toimittajan käden ja ohjaa sen juuri oikeaan kohtaan.

Katin on tarkoitus viedä Moska seuraavaksi kisaamaan tottelevaisuudessa eli tokossa ylimpään luokkaan, mutta Moskan mielestä tottelevaisuuskisojen tehtävät ovat vähän hönttejä.

– Välillä Moska esittää koulutuksessa, ettei se tiedä, mitä tarkoittaa istu tai seiso. Sen sijaan kotona se osaa melkein keittää kahvia, koska olemme harjoitelleet Dolce Gusto -koneen täyttämistä.

Moska onkin todella pätevä avustajakoira. Se osaa viedä roskia, hakea laatikoista pyydettyjä esineitä ja etsiä Katin kadonneen nenäsumutteen. Talvella Katilla oli hankaluuksia mennä kyykkyyn uuden talvitakkinsa kanssa, joten Moska hoiti tarvittavat valmistelut.

– Oli niin kätevää sanoa koiralle: ”An valjaat, an flexi.” Jos tiputin jotain, niin sanoin ”tippu”, ja Moska nosti sen.

Katin mukaan Moska tunnistaa vähintään sata sanaa. Tai tarkemmin sanottuna Porin murteen ilmaisuja.

– Moska puhuu todellakin Porin murretta, Kati tunnustaa nauraen.

Kuvausten päätyttyä Moska ohjaa Katin kohti hissejä. Kun Kati pyytää Moskaa tilaamaan hissin, koira nousee takajaloille ja painaa nappia.

Kyseessä taitaakin olla Porin fiksuin koira.

– Täältäkö sinne studioon pääsee? Moska osaa itse tilata hissin.

Juttu on julkaistu Koululainen 8/2022 -lehdessä.

tokoa koiran kanssa

• Tokossa eli tottelevaisuuskokeessa tuomari arvioi koiralle opetettujen liikkeiden hallintaa sekä koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä.

• Tokon tavoitteena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa.

• Tottelevaisuutta voi harrastaa ilman kilpailullisia tavoitteita, sillä perustottelevainen koira on mukava kotikoira ja lemmikki.

Lähde: Kennelliitto

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti