Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa kaikkia luonnossa liikkuvia korjaamaan talteen omat roskansa ja varmistamaan, että roska-astiaan päätyneet jätteet eivät voi vahingoittaa epäonnista eläintä. Roskaaminen aiheuttaa eläimille suuremman vaaran kuin uskoisi.
– Lasipullot sekä lasiset ja metalliset säilyketölkit täytyy laittaa roska-astiaan. Sirpaleet voivat haavoittaa eläimiä ja kanssaretkeilijöitä, samoin kuin metallitölkkien terävät, sahalaitaiset reunat. Ruoalta tuoksuva lasi- tai metallipurkki voi jäädä myös kiinni ravintoa etsivän eläimen päähän. Tyhjät purkit kannattaa siis huuhtaista ja sulkea tiukasti kannella ennen roska-astiaan laittamista, neuvoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.
Muoviroskat voivat vaikuttaa teräviin lasin- tai metallinpalasiin verrattuna vaarattomilta, mutta myös ne voivat aiheuttaa vakavia vahinkoja villieläimille sekä ulkoileville lemmikkieläimille, kuten kissoille ja koirille.
Utelias eläin saattaa niellä löytämiään roskia, mikä aiheuttaa tukehtumis- tai suolitukosvaaran. Myös kuminauhat tai limsatölkkien muoviset pidikerenkaat voivat aiheuttaa eläimille harmia tai jopa hengenvaaran. Kaikki pakkausjätteet on siis erityisen tärkeää nakata roskakoriin, ja mieluiten vielä tarpeen mukaan pariin palaan leikattuna.
Harmittomia roskia ei oikeastaan ole, vaan roskaaminen on aina vaara eläimille. Juoma- tai ruokatölkin avausrengas voi luonnossa päätyä linnun nokkaan ja estää sitä syömästä, purukumi voi kulkeutua helposti maastosta eläimen jalkaan ja sitä kautta turkkiin tai höyheniin vaikeuttamaan liikkumista, karkkipaperit ja ilmapallojen rippeet naruineen voivat puolestaan päätyä eläimen ruoansulatuskanavaan.
Kohtasitko loukkaantuneen eläimen? Lue, milloin luonnoneläin tarvitsee apua
Oravanpoikanen juoksi grilliin – kaikki karvat kärähtivät
Siima voi estää lintua syömästä
Erityisen vahingollisia linnuille ovat hylätyt kalastustarvikkeet, kuten siimat ja ongenkoukut. Siimoja takertuu joskus lintujen kauloihin, nokkaan ja jalkoihin suosituilla kalastusalueilla, ja ne voivat aiheuttaa vakavia vammoja. Pahimmillaan siima voi olla linnulle jopa hengenvaarallinen.
– Lintu ei pysty poistamaan nokallaan jalkaan tai kaulaan tarttunutta siimaa, eikä osaa varoa siimoja kävellessään ja ruokaillessaan. Vesikasvillisuuteen takertuneet ja rannoille hylätyt uistimet ja ongenkoukut tarttuvat myös helposti nokkaan, mikä voi estää lintua syömästä, Luukkainen kertoo.
Jos siis vietät kesääsi kalastellen, muista korjata siimaroskat ja muut pyyntitarvikkeet pois maastosta heti kalastuksen päätteeksi. Tarpeeton siima kannattaa leikata pieniksi paloiksi ja laittaa vasta sitten jäteastiaan.
Muista tämä motto: Kaikki minkä jaksat kantaa luontoon, jaksat varmasti kantaa myös sieltä pois!
Lähde: Hesy
Lue myös:
Korkeasaaren villieläinsairaalassa hoivataan kuutteja – katso liikuttavat kuvat
Kommentit
Oma kommentti