Pokettajan paratiisi!

Kohta tarkenee taas pelata! Suomenlinna houkuttelee Pokémon Go -pelaajia jopa satojen kilometrien päästä, sillä saarella on paljon harvinaisia pokémoneja.

Pokemon Go -pelin pelaajia Suomenlinnassa

Suomenlinnaan matkanneet Pokemon Go -pelaajat keskittyvät salin valloittamiseen.

Lauttarannassa Helsingin Kauppatorilla käy lokakuisena iltapäivänä melkoinen kuhina. Moni odottelee lauttaan pääsyä varavirtalähteellä varustettu puhelin kädessään. Pokémon Go -pelaajien määränpäänä on Helsingin edustalla sijaitseva Suomenlinna. Siellä on paljon harvinaisia pokémoneja, joten alue on yksi Suomen parhaista pelipaikoista.

Jo reilun vartin mittainen lauttamatka tarjoaa esimakua antoisista pelihetkistä. Ensimmäisenä ilmestyy Oddish, ensin yhden ja pian useammankin puhelimen näytölle. Lähistöltä kuuluu ihastuneita huudahduksia. Sen jälkeen esiin putkahtaa melko harvinainen Sandshrew.

– Minulla ei ole tätä vielä, huudahtaa nuori poika parin penkkirivin päästä. Pian poika hihkaisee vielä kuuluvammin. Kenellekään ei jää epäselväksi, että hän nappasi Sandshrew’n.

Pokemon Go -pelaajan kännykkä

Lue myös: Näin aloitat Pokémon Go -pelin pelaamisen

Lureja näkyvissä

Suomenlinnaan rantauduttaessa innostus kasvaa entisestään – näkyvillä on peräti kuusi lurea. Niistä kaksi on heti päälaiturin viereisillä stopeilla, joten esiin hypähtelee runsaasti vesipokémoneja kuten Magikarpeja ja Tentacooleja. Vieressä joku toivoo saavansa Shellderin.

Pokestoppeja Suomenlinnassa on noin 50, joten pallot eivät pääse helposti loppumaan. Sen tietää myös toista kertaa Suomenlinnaan pelaamaan saapunut Jimi Virsu, 9. Hän istuu penkillä Suomenlinnan kirkkoa ympäröivässä puistossa ja napsii pokémoneja tasaiseen tahtiin.

– Suosikkini on Magmar. Se minulla jo on, joten toivoisin nappaavani Dragoniten. Pelaan tällä hetkellä tasolla 23, Jimi kertoo.

Dragoniten sijaan näkyville ilmestyy kuitenkin Electabuzz, jonka Jimi pyydystää komealla kierreheitolla.

– Uusien pokémonien saaminen on pelaamisessa parasta, käyn myös jonkin verran saleilla, Jimi sanoo.

Kabuto Pokemon Go -pelissä

Lue myös: Viisi vinkkiä pokémonien metsästykseen

Paras pokepaikka

Penkillä istuen pokémoneja pyydystävät myös ystävykset Ville Heikkurinen, 13, ja Janne Kröger, 12. Pelaamisen suhteen pojilla on selkeät toiveet. Jannen haaveissa on Dragonite tai joku legendaarisista pokémoneista, viidelle sellaiselle kun on jo paikka Pokédexissä.

– Toivoisin saavani Machampin. Tänään sain jo 9 uutta pokémonia Suomenlinnasta. Tämä on ehdottomasti paras paikka missä olen pelannut, Ville kertoo.

Ville asuu Siilinjärvellä ja Janne Iisalmessa, joten Suomenlinnan visiitti on osa poikien syyslomareissua. Pelivinkkejä kaksikko on saanut muun muassa tubettajilta.

– Videoilta saa hyviä neuvoja etenkin siihen, missä on hyviä pokémoneja, Janne sanoo.

Ville puolestaan vinkkaa päivittämään repun. Oman reppunsa hän aikoo päivittää jo toistamiseen, koska se on jatkuvasti täynnä.

Villen äiti saapuu paikalle ja kyselee poikien suunnitelmia.

– Jäädä tähän ja napata Kabuto, kuuluu pikainen vastaus. Uusi harvinainen pokémon on lähettyvillä, ja pian muutkin huomaavat sen. Läheistä Susisaaren siltaa pitkin juoksee joukko pelaajia Kabuto-huutojen siivittämänä.

Pokemon Go -pelaajia

Jannen kovin pokémon on Arcanine, jonka CP on 1314. Villen listan kärjessä on Snorlax, CP 2005. CP tulee sanoista Combat Power, eli se kertoo pokémonin taisteluvoiman.

Taistelu käynnissä

Syvemmällä Susisaaressa räiskyy ja salamoi. Jimi Salonen, 10, Siiri Jungell, 7, Niilo Jungell, 10, Eetu Törmänen, 10 ja Nea Salonen, 12, valtaavat Augustin Ehrensvärdin haudalla sijaitsevaa salia itselleen. Tai Siiri on oikeastaan vain seurana, sillä hän pelaa sinisissä eli Team Mysticissä muiden edustaessa keltaisia eli Team Instinctiä.

– Dragonite on suosikkini, koska sillä on hyvät iskut, Niilo huikkaa taistelun lomasta.

Viisikon taktiikkana on kävellä paljon ja saada siten kovatasoisia pokémoneja. Tavaroista hyödyllisimmiksi ovat osoittautuneet Incense ja Lucky Egg.

– Saleilla kannattaa väistellä ja käyttää tulivoimaa. Ja tulipokémoneja vastaan kannattaa taistella vesipokémoneilla, Nea neuvoo.

Valtaaminen onnistuu ja sali on keltaisten. Valloitushetkellä sali on kolmostasolla, joten sinne voi laittaa kolme puolustavaa pokémonia. Arcanine, Snorlax ja Fearow jäävät vartioimaan salia viisikon kiirehtiessä sightings-näkymään ilmestyneen Ekansin jäljille.

Pokémon Go -lomailua

Myös sisarukset Iida Puska, 10, ja Aleksi Puska, 11 ovat syyslomalaisia. He ovat matkanneet Helsinkiin Lapualta.

– Saimme valita syyslomakohteen ja halusimme pokémonien perässä tänne Suomenlinnaan, Iida ja Aleksi kertovat.

He ovat innoissaan, sillä vaikka sisarukset saapuivat vasta rantaan, uusia pokémoneja on jo napattuina.

– Olen jo saanut kaksi uutta pokémonia. Pelissä kivointa on se, kun saa kuntoilla ja räpätä puhelinta, Iida kertoo.

Myös Iida ja Aleksi saavat pelivinkkejä tubettajilta. Sisarukset katsovat etenkin Herbalistin pokémon-aiheisia videoita.

– Kotimme lähellä spawnaa Eevee, joten Flareon on meidän molempien vahvin pokémon, Aleksi kertoo, muttei ehdi jatkaa juttua enempää. Snorlax lymyää jossain ihan lähellä. Sisarukset juoksevat sen perään.

Pokemon Go -pelaajia

Iida haaveilee Doduosta, isoveli Aleksein toiveissa on Gengar.

Juttu on julkaistu Koululaisessa 6/2016.

Testi: Minkä tyyppinen pokémon olet?

Pieni sanakirja

Pokestoppi: paikka, josta saa ilmaiseksi pelipalloja ja pelivarusteita.

Lure: pokestoppiin asetettava pokémonien houkutin. Toimii puolen tunnin ajan hyödyttäen kaikkia pelaajia.

Sali: paikka, jossa pokémonit harjoittelevat ja taistelevat.

Pokédex: tietokanta, josta pelaaja näkee keräämänsä pokémonit.

Reppu: paikka pelipalloille ja muille pelivarusteille.

Incense: houkuttelee pokémoneja yksittäisen pelaajan luo puolen tunnin ajan.

Lucky Egg: tuplaa kaikki pelaajan saamat XP:t eli kokemuspisteet puolen tunnin ajan. Pelissä edetään kokemuspisteitä keräämällä.

Sightings-näkymä: listaus lähettyvillä olevista pokémoneista.

Spawnata: ilmestyä kartalle. Tietyt pokémonit ilmestyvät toistuvasti tiettyihin paikkoihin.

Tiesitkö, että…

Sana pokémon tulee englannin kielen sanoista pocket monster (taskuhirviö).

Ensimmäinen taskuhirviöitä sisältävä peli kehitettiin Nintendon Game Boy -pelikonsolille vuonna 1996, joten pokémonit viettävät tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa.

Jo aiemmat Pokémon-pelit ovat olleet suosittuja, mutta lisättyä todellisuutta hyödyntävä Pokémon Go räjäytti potin. Heinäkuussa julkaistu mobiilipeli nousi nopeasti maailmanlaajuiseksi ilmiöksi, pelaajia on kymmeniä miljoonia.

Toistaiseksi pelissä on mukana vain ensimmäisen sukupolven pokémoneja. Toisen pokémon-sukupolven huhutaan ilmestyvän lähiaikoina, mahdollisesti vuodenvaihteessa.

Tietyt ensimmäisen sukupolven pokémonit voivat kehittyä toisen sukupolven pokémoneiksi. Osa pelaajista säästää jo näiden pokémonien karkkeja kehittämistä varten.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti