Lemin koulukeskuksen vitoset ja Berta loivat yhdessä Reilun luokan räppienergiaa

Viime syksynä Reilu luokka -osakilpailun Reilun ystävän räpillään voittaneet Lemin koulukeskuksen 5a-luokkalaiset osoittivat laulaja Bertalle, kuinka oikeaan osoitteeseen voitto tulikaan.

Lemin koulukeskuksen 5a tuulettaa kisan voittoa yhdessä Bertan kanssa.

Luokassa on niin hiljaista, että vaatteiden kahinankin kuulee. Sitten, kuin yhdestä suusta reilun 20 oppilaan suusta kajahtaa kovaan ääneen:

– Tervetuloa, Berta!

Seuraavassa hetkessä laulaja, Tiktok-tähti Bertan eli Petra Rothoviuksen käteen ojennetaan itsetehty kortti ja sydämenmuotoinen suklaarasia silmäniskuna Bertan ensimmäiselle biisijulkaisulle, ”Suklaasydän”-kappaleelle.

– Kovasti tervetuloa. Tätä on odotettu ja hartaasti, Lemin koulukeskuksen 5a-luokan opettaja Mari Junnonen sanoo.

– Kiitos, minäkin olen odottanut tätä vierailua. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen Lemillä, Berta paljastaa.

Luokka ei ole vielä esittänyt räppiään julkisesti.

Etelä-Karjalassa sijaitseva reilun 3 000 asukkaan kunta tunnetaan Lemin särästä eli lammasruuasta sekä siitä, että siellä on asukaslukuun suhteutettuna eniten metallibändejä koko maailmassa. Berta ei kuitenkaan ole saapunut Lemin koulukeskukseen lampaiden tai hevimusiikin perässä, vaan siksi, että Lemin koulun vitoset voittivat viime syksynä Koululaisen Reilu luokka -kilpailun räppitehtävän, jossa tehtävänä oli sanoittaa Reilun ystävän räp. Voittajan valitsi Berta, ja nyt hän on viimein päässyt paikanpäälle kuulemaan, miltä vitosten räppi kuulostaa ihan livevetona.

– Tää on mun ensimmäinen, tää on mun uusin, Berta laulaa keskittyneille vitosille.

– Teillä oli kyllä kiva räppi, Berta kehuu.

Luokka ei ole vielä esittänyt räppiään julkisesti. Bertan vierailun kunniaksi luokka on kuitenkin valmistautunut vetämään yksityiskeikan.

– Myö säästellään sitä kevätjuhlaan. Siellä voimme sitten täräyttää sen kaikille oppilaille ja vanhemmille, opettaja kertoo.

Kun Mari-ope etsii koneeltaan taustanauhaa, vitosten toinen opettaja kuiskaa takapulpetissa istuvalle tytölle:

– Jännittääks Saimia?

Saimi nyökkää vastaukseksi. Vielä syksyllä Saimi oli yksi vitosluokkalaisista, mutta perheen muutettua toiselle puolelle Suomea hän on tullut täksi päiväksi luokkaan vierailulle. Kun räppinauha alkaa pyöriä ja vitoset tykittää riimejä, jännitys haihtuu.

– Olin välkällä ja näin / et joku meni väärinpäin/ en silmiäni irti saada vois / kun epulta hattu heitettiin pois, koko luokka paukuttaa.

Berta nyökyttää biitin tahtiin. Viimeisen kertosäkeen vaiettua hän alkaa taputtaa.

– Ihan mahtavaa, sieltä tuli kunnon räppienergiaa! Oi että, Berta ihastelee.

– Tämä oli livenä vielä paljon parempi kuin tekstinä. Te olette ihan superhyviä räppäämään ja olette selvästi harjoitelleet.

Kun Berta pyytää oppilaita kysymään jotain, jännityksestä toipunut Saimi viittaa ensimmäisenä.

– Me mietittiin tässä, että minkä ikäinen sinä olet?

– No, veikatkaa!

Oppilaat heittelevät ilmaan veikkauksia, mutta kolmas ehdotus 24 on oikein.

Berta kirjoittaa nimikirjoitusta Lemin koulukeskus -koulun oppilaille.

Kaikki Lemin koulukeskuksen alakoululaiset saivat halutessaan nimikirjoituksen.

Saimi kysyy myös seuraavan kysymyksen:

– Kun sinä joskus teit videon Pulla-hamsterista, niin mitä sille kuuluu?

– Se on mulla edelleen. Viimeksi eilen annoin sille salaattia. Se heräsi joskus yhdeltätoista illalla, kun se on yöeläin. Sitten minä vain pidin sitä sylissä ja syötin sille salaattia. Sen jälkeen se meni takaisin nukkumaan. Se rakastaa maapähkinöitä ja on söpö, Berta naurahtaa.

Paljastuu, että 5a-luokalla on monta hamsterinomistajaa.

– Minunkin hamsteri rakastaa maapähkinöitä, mutta se ei tykkää siitä kuoresta, se pitää ottaa pois, Saimi kertoo.

Hamsteritarinan jälkeen Berta joutuu melkoisen kysymystulvan alle.

– Mikä on sun lempiruoka? (Varmaan sushi tai pitsa.)

– Mikä on sun lempiväri? (Oranssi.)

– Saanko mie kohta sun kanssa yhteiskuvan? (Saat, kohta.)

Lue lisää: Reilun ystävän räp kaikui Reilun luokan kisassa.

– Mikä on sun lempimaa? Lempijuoma? Lempijäätelö? Berta joutuu kysymysvyöryn alle.

”Sä oot mun idoli”

Kysymysten välissä Berta ja luokka siirtyvät koulun auditorioon, jossa laulajaa on vastassa Lemin koulukeskuksen loput alakoululaiset. Koulurakennuksessa opintietään käyvät myös Lemin kaikki eskarit ja yläkoululaiset, mutta heistä osa on ulkona hiihtämässä, sillä ladut alkavat ihan koulun pihasta.

Ensimmäiseksi yhteiskuviin Bertan kanssa pääsevät koulun kakkoset, sillä he ovat menossa luistelemaan koulun pihalle jäädytetylle luistinradalle. Koulun sisältä löytyy myös iso liikuntasali ja volttimonttu.

Tunnelma auditoriossa on riehakkaan iloinen, kun satakunta lasta tervehtii idoliaan.

– Berta, mä seuraan sua! yksi huutaa.

– Berta, sä oot mun idoli! toinen komppaa.

Luokanopettajan ja musiikinopettajan koulutuksen saanut Berta ottaa tilanteen lempeästi haltuunsa. Hänen ei tarvitse pyytää kuin kerran, niin kysymysten sekamelska vaihtuu viittaamiseksi ja seuravaksi kysymysjonoksi.

– Mikä on sun lempieläin? (Koira.)

– Mikä on sun lempibiisisi? (Liian vaikea kysymys.)

– Monet korvikset sulla on? (Ehkä kolmetkymmenet?)

Voitokkaat vitoset saivat Bertan luokkaansa vierailulle.

Lemin koulukeskus sai oman meet&greetin

Laulajan uran ohella Berta on tehnyt opettajan sijaisuuksia. Tosin viimeisin kerta muuttui opetuksen sijaan vahingossa meet&greetiksi, kun koulun oppilaat innostuivat Bertan läsnäolosta niin, että halusivat häneltä nimmareita ja yhteiskuvia.

Kun kaikki Lemin koulun oppilaat ovat saaneet yhteiskuvansa ja nimmarinsa, vitoset saavat Bertan taas itselleen. Laulaja asettuu pianon ääreen ja kysyy, mitä he haluaisivat laulaa yhdessä.

Oppilaiden ehdotuksissa vilisevät UMK-finaalikappaleet Portion Boysista Keiraan. Ensimmäiseksi laulettavaksi valikoituu lopulta äänivyöryllä Kuumaan ”Ylivoimainen”. Jo ennen kuin alkusoiton sävelet kaikuvat Bertan soittamasta pianosta, vitoset tapailevat jo kertosäkeen ”Sä oot ylivoimainen” -sanoja. Jokainen vitosista laulaa sydämensä kyllyydestä. Aina fraasien lopulla Bertan hunajainen ääni jää kaikumaan tilaan.

Berta säestää yhteislaulua pianolla.

Ylivoimaisen jälkeen Berta ja oppilaat vetävät vielä Käärijän ”Cha Cha Chan”, Portion Boysin ”Samaa taivasta katsotaan” ja Keiran ”No Business on the Dancefloorin”. Riehakkaiden yhteislaulujen loputtua Berta ottaa ukulelen ja laulaa Keräilybiisinsä luokkalaisille.

Kuvassa on viisi Lemin koulukeskuksen oppilasta.

Toivo, Tuomas, Hugo, Jesse ja Atte kuuntelevat vapaa-ajallaan mielellään räppiä, poppia ja rokkia. Viime aikoina pojilla on ollut tehokuuntelussa Käärijän ”Cha Cha Cha”.

Yhtäkkiä yleisö on ihan yhtä hiljaa kuin vierailun alkaessa, mutta tunnelma on levollinen.

Ennen kotimatkaansa Berta ehtii vielä vastaamaan muutamiin kysymyksiin, joten vitosten kädet ovat taas ilmassa.

– Lempivuodenaika? (Kesä. Vaikka talvikin on aika kiva.)

– Haaveiletko meneväsi Euroviisuihin? (Kyllä.)

– Mikä on sun lempijuoma? (Pepsimax.)

– Kuuluuko ananas pitsaan? (Ei.)

Juttu on julkaistu Koululainen 4/2023 -lehdessä.

Reilu luokka -kilpailu

Koululainen järjesti Reilu luokka -kilpailun 17. kertaa syksyllä 2022. Kilpailun teemana oli Reilu ystävä. Koko kilpailun voitti Suoraman koulun 4f, mutta toisen osakilpailun voitto meni Lemin koulukeskuksen 5a-luokalle. Syksyn töitä voi ihailla osoitteessa www.koululainen.fi/reiluluokka. Uusi kilpailu käynnistyy taas elokuussa!

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti