Reilu luokka -kisan toisessa osakilpailussa toivotettiin uusi oppilas tervetulleeksi

Reilu luokka 2021 -kisan toisessa osakilpailussa etsittiin keinoja toivottaa uusi oppilas tervetulleeksi luokkaan. Uudessa luokassa aloittaminen ei ole helppoa. Jännitystä voi lieventää esimerkiksi antamalla uudelle oppilaalle kirjan, jossa kerrotaan koulusta ja luokkatovereista.

Koululaisen Reilu luokka 2021 -kilpailun toisen osakilpailun aiheena oli kuvitella, että luokalla aloittaa uusi oppilas. Tehtävänä oli laatia yhteiset ohjeet, joita seuraamalla uusi oppilas tutustuu uuteen kouluun ja pääsee osaksi yhteistä porukkaa.

Voittajaksi Koululaisen toimitus valitsi oululaisen Kiviniemen koulun 3–4B-luokan tervetulotoivotuksen uudelle oppilaalle. Monipuolinen työ koostuu värikkäästä Tervetuloa meidän luokkaan -kirjasta ja videosta, jolla oppilaat esittelevät teoksen.


Kirjassa luokan oppilaat kertovat itsestään, luokasta ja koulusta. Kirjan voi antaa uudelle oppilaalle ihan omaksi tai sen voi palauttaa koululle, kun siihen on saanut rauhassa tutustua kotona. Sen jälkeen kirja päivitetään uuden oppilaan tiedoilla – ja annetaan taas seuraavalle uudelle oppilaalle.

Tuomaristo arvosti kisatyössä erityisesti sitä, kuinka kirja kertoo iloisten asioiden kautta koko luokasta ja kuinka kisatyöstä on jatkossakin iloa uusien oppilaiden perehdyttämisessä.

– Koko luokka on osallistunut kirjan tekemiseen. Teimme sitä varten paritöitä, ryhmätöitä ja haastatteluja. Samalla tutustuimme paremmin myös toisiimme, kun luokka on tässä muodossa aloittanut vasta tänä syksynä yhdessä, opettaja Kati Salmela kertoo kisatyön tekemisestä.

–Meidän luokka on minusta tosi reilu. Oli mukavaa haastatella, mitä harrastuksia kenelläkin on! luokan oppilas Blake sanoo.

– Reiluus ja ystävällisyys sekä huomaavaisuus toisia kohtaan ovat tärkeitä harjoittelun kohteita. Yritämme kiinnittää näihin asioihin kaiken aikaa huomiota, mutta esimerkiksi tällaiseen kilpailuun osallistuminen nostaa asian aina joksikin aikaa framille ja saa aikaan asiaan panostamista vielä vähän eri tavalla! Kati-ope sanoo.

– Kun kuulin voitosta, olin iloinen ja samaan aikaan tunsin, että kohta olen kuuro, kun kaikki huusivat ja kiljuivat! Sampo kertoo tunnelmista voiton jälkeen.

Palkinnoksi luokka pääsee katsomaan Supermarsu 2 -elokuvaa.

Palkinnoksi Reilu luokka -osakilpailun voittaja pääsee katsomaan Supermarsu 2 -elokuvaa.

Palkinnoksi Reilu luokka -osakilpailun voittaja pääsee katsomaan Supermarsu 2 -elokuvaa.

Lue ensimmäisen osakilpailun voittajasta.

Juttu on julkaistu Koululainen 11/2021 -lehdessä.

Ensimmäinen kunniamaininta

Ensimmäisen kunniamaininnan saa espoolaisen Toppelundin koulun 3M-luokka. Kisatyössä uuden oppilaan tervetulotoivotus on tehty upean laulun muodossa. Kappale on opettajan kädenjälkeä, mutta muuten 3M on videon takana kuvauksesta ja tuotannosta lähtien.

 

Toinen kunniamaininta

Toinen kunniamaininta menee Huhtisen koulun 4A-luokalle Porvooseen. Kisatyö on pienoiselokuva, jossa näytellään uuden oppilaan ensimmäinen koulupäivä alun pelonsekaisista tunnelmista lopun riemuun, kun uusia ystävyyssuhteita alkaa muodostua. Hauska ja kannustava video on kokonaan oppilaiden tekemä.

Kolmas kunniamaininta

Kolmannen kunniamaininnan saa haapaveteläisen Mäkirinteen koulun 2G-luokka. Kilpailutyövideolla oppilaat vastaavat kysymykseen, miten he toimivat, kun luokkaan tulee uusi oppilas. Tuomaristo ilahtui erityisesti siitä, että luokka askartelee uudelle oppilaalle tervetuliaiskortin tai -kirjeen ja lupaa kysellä kuulumisia sekä auttaa.

Neljäs kunniamaininta

Neljäs kunniamaininta menee Tyrnävälle, Murron koulun 4B-luokalle. Luokka on askarrellut sarjakuvan kerrontakeinoja hyväksi käyttäen neljä julistetta, jossa esimerkiksi kerrotaan mitkä ovat hyviä leikkejä tutustumiseen. Erityisesti raati kiittää sitä, että luokan tekemät julisteet on kiinnitetty luokan ikkunoihin niin, että kaikki koulun oppilaat voivat tutustua niihin esimerkiksi välituntien aikana.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti