Vanhojen puiden katveesta, keskeltä Tamperetta löytyy liki satavuotias urheilukeidas. Pyynikin tunnelmallisella kentällä yleisurheilun maailmanennätyksiä ovat rikkoneet sellaiset takavuosien suuruudet kuin Paavo Nurmi ja Hannes Kolehmainen. Aurinkoisena elokuun päivänä jalkapalloilijat ovat valloittaneet nurmen, mutta juoksuradan laidalta löytyy myös kaksi tulevaisuuden yleisurheilijaa.
Seitsenottelun nuorten maailmanmestari Saga Vanninen, 20, on tullut Koululaisen haastatteluun. Hän on ottanut mukaan treenikaverinsa ja naapurinsa Nea Lenton. Tampereen Pyrintöä edustava kaksikko on ollut jo yhdessä tekemässä aamutreenin.
Nean lajit ovat pituushyppy ja kolmiloikka, mutta Sagalla lajeja on seitsemän: 100 metrin aidat, korkeushyppy, kuulantyöntö, 200 metrin juoksu, pituushyppy, keihäänheitto ja vielä 800 metrin juoksu. Lajit suoritetaan kahdessa päivässä ja niistä saadut pisteet lasketaan yhteen. Urakka on niin suuri, ettei otteluita pysty kisaamaan montaa kertaa kesässä.
– Minulla on kolme ottelua tänä kesänä ja ne ovat ainoat mahdollisuudet, joissa voin onnistua.
Toukokuussa Saga otteli Itävallassa oman ennätyksensä, joka hätyytteli myös Suomen ennätystä. Heinäkuussa hän voitti nuorten EM-kisoissa Espoossa kultaa ja elokuussa oli vielä luvassa aikuisten MM-kisat Budapestissä. Niissä Saga sijoittui yhdeksänneksi.
– Nuorten EM-kisat olivat kauden päätavoitteeni, mutta niiden jälkeen sanoin valmentajalleni, että aikuisten MM-kisat on uusi pääkisani, Saga sanoo virnistäen.
Kolmen ottelun lisäksi Sagan kesä kuluu reenatessa niin kuin Tampereella sanotaan ja yksilölajien kisoihin osallistuessa. Kalevan kisoissa hän voitti Suomen mestaruuden pituudessa.
– Yksilölajien kisat eivät juurikaan enää jännitä. Jännityksestä huomaan, että ottelut ovat niitä kauden pääjuttuja.
Lue lisää: Olli-Pekka Karjalainen: Liikunta on ennen kaikkea hauskaa
Saga Vanninen siirtyi futarista ottelijaksi
Seitsenottelu ei ollut urheilullisen Sagan päätavoite vielä lapsena. Hän harrasti tosissaan jalkapalloa Ilveksessä ja yleisurheili.
– Rehellisesti sanottuna en pienempänä erityisesti tykännyt otteluista. Halusin kisata monissa lajeissa, koska halusin voittaa mahdollisimman paljon. Menestyksen kautta ottelu valikoitui sitten päälajiksi, Saga muistelee kouluaikojaan.
Saga ei ikinä pitänyt treeneissä käymistä rankkana. Hän halusi urheilla ja nautti siitä.
– Jos haluaa menestyä, kannattaa harrastaa mahdollisimman pitkään montaa eri lajia ja pitää hauskaa urheilun parissa, Saga kannustaa.
– Jalkapallossa minulle onneksi osui myös valmentajia, jotka kannustivat useampaan lajiin, mutta tiedän useita, joiden on pitänyt lopettaa muut lajit liian aikaisin, koska joukkuelajien valmentajat eivät välttämättä ymmärrä sitä, että nuorilla on monia lajeja.
– Jos haluaa menestyä, kannattaa harrastaa mahdollisimman pitkään montaa eri lajia ja pitää hauskaa urheilun parissa.
Kun yleisurheilussa yksilölajien ottelijat keskittyvät omaan lajiinsa – juoksuun, hyppäämiseen tai heittämiseen – pitää ottelijoilla olla hallussa kaikki nämä taidot.
– Lempilajini vaihtelee sen perusteella, mikä sujuu, Saga kertoo.
Seitsenottelussa Sagaa viehättää monipuolisuus. Jos joku lajeista laahaa, niin ottelu voi kokonaisuudessa silti kehittyä.
– Jos on juoksija ja juoksu ei kulje, niin ajattelen, että se saattaisi turhauttaa aika helposti.
Lue lisää: Topi Keskinen elää ammattifutarin arkea HJK:ssa: ”Saatan syödä aamiaiseksi jäätelöä”
Harrastus ja työ
Nykyään yleisurheilu ei enää ole Sagalle harrastus vaan päätyö, kun hän valmistui viime syksynä lukiosta.
– Vaikka kyllä edelleen sanon, että harrastan yleisurheilua, jos joku sitä kysyy, Saga sanoo.
Yleisurheilun lisäksi Sagalla on tapana käydä heittelemässä koripalloa treenikavereidensa kanssa. Osittain loukkaantumisriskin takia varsinaiset korisottelut jäävät välistä, mutta sen sijaan urheilijat mittelevät taitojaan pisteheittopelissä eli manhattanissa.
– Aikaisemmin saatoimme tulla hallille heittelemään jo tuntia ennen treenejä, mutta jossain vaiheessa meille tuli kielto, että saamme heitellä vain 20 minuuttia ennen treenejä, ettei liian pitkä heittely ole sitten pois varsinaisesta reenistä.
Koska heittelijät ovat kilpaurheilijoita, peli saattaa mennä joskus aika totiseksi.
– Jos Neaan vertaa, niin olen tottunut voittamaan, mutta on siellä pahempiakin haastajia, Saga suostuu kertomaan taidoistaan.
Vapaa-ajalla Saga viettää aikaa kavereidensa kanssa ja katsoo kotosalla sarjoja. Kerran viikossa hän menee vanhempiensa luokse, jossa paijauksia odottaa myös pari kissaa.
– Joku päivä toivottavasti minullakin on oma lemmikki, mutta tällä hetkellä aikataulutan elämäni urheilun mukaan, joten lemmikin aika ei ole vielä.
Kerran viikossa hän menee vanhempiensa luokse, jossa paijauksia odottaa myös pari kissaa.
Kun kisakausi syksyllä loppuu, alkaa Sagalla ja Nealla kahden viikon loma. Silloin reenit jäävät välistä ja kalenteri on täynnä muuta.
– Lähdemme reissuun, Saga paljastaa.
Loman jälkeen alkaa taas treenikausi, joka huipentuu ensi kesän Pariisin olympialaisiin.
Juttu on julkaistu Koululainen 9/23 -lehdessä.
Lue lisää: Ratsastaja Mette Kauppila, 17: ”Kaikki lomamuistoni liittyvät heppoihin”
Kommentit
Oma kommentti