Haluaisitko aloittaa uuden harrastuksen? Listasimme 25 hauskaa vaihtoehtoa

Etsitkö uutta harrastusta? Kokosimme 25 vinkkiä, joista löytää hauskaa tekemistä.

Haluaisitko aloittaa jonkin uuden harrastuksen, mutta mieleisen puuhan löytäminen tuntuu vaikealta? Kokosimme listan, jossa on harrastusvaihtoehtoja niin urheilusta kuin askartelustakin pitäville. Ehkä jokin näistä voisi uusi harrastus juuri sinulle!

Uusi harrastus pallopelien ystävälle

Padel

Yksi viime vuosien trendilajeista on padel, joka muistuttaa sekä tennistä että squashia. Padelia pelataan lasiseinäisessä kopissa, ja tarkoituksena on lyödä palloa verkon yli toiselle puolelle kenttää. Yksi padelista innostuneista on Henri Vilhunen. Täältä voit lukea, mikä Henrin mielestä lajissa on parasta.

Pesäpallo

Yli 100-vuotias kansallislajimme pesäpallo on monille tuttu koulun liikuntatunneilta. Pesäpallo on monipuolinen laji, jota pelatessa oppii heittämään, lyömään ja ottamaan kiinni palloa. Fanni ja Minessa kertovat lajista lisää tässä jutussa.

Koripallo

Myös koripallo on hauska joukkuelaji. Sinä tarkoituksena on saada heitettyä pallo koriin. Miro Little on yksi Suomen koripallomaajoukkueen tähdistä. Jutussamme hän kertoo, miten hän aloitti lajin. Koripalloa voi pelata myös pyörätuolissa istuen. Nuorten parakoripallon maajoukkueessa pelaava Henri Kössö kertoo, miten oman lajin voi löytää.

Tennis

Joskus oma laji voi löytyä sattuman kautta. Emil Ruusuvuori oli 5-vuotiaana pelaamassa äitinsä kanssa sulkapalloa, kun tennisvalmentaja näki hänen lyöntitaitonsa ja ehdotti hänelle tenniksen kokeilua. Laji vei mennessään, ja nykyään Emil on yksi Suomen parhaista tennistähdistä. Tässä jutussa tutustutaan Emiliin ja hänen lajiinsa tarkemmin,

Uusi harrastus lumilajeja rakastavalle

Pikaluistelu

Vauhdin ystävien kannattaa kokeilla pikaluistelua, sillä lajissa kiidetään luistimilla jäätä pitkin jopa mopoakin nopeammin. Hemmo Hannula kertoo jutussamme, millaisia ominaisuuksia pikaluistelussa tarvitaan.

Ampumahiihto

Jos kaipaat harrastusta, jossa tarvitaan sekä kestävyyttä että tarkkuutta, ampumahiihto voisi olla sinun juttusi. Harrastuksessa riittää jännitystä suorituksen loppuun asti, sillä vielä viimeisellä ampumapaikalla kisassa voi tapahtua isoja muutoksia. Ampumahiihtoa harrastaa myös Elli Sorri.

Taitoluistelu

Hurjan vauhdin sijaan luistimet jalassa voi tehdä myös hyppyjä ja piruetteja. Taitoluistelija Janna Jyrkinen taitaa kauniit koreografiat ja haastavat hypyt, joita hän harjoittelee ahkerasti.

Mäkihyppy

Myös sukset jalassa voi hypätä. Aatami Heinonen harrastaa mäkihyppyä, jossa ensin kiidetään mäkeä alas ja sitten ponnistetaan mahdollisimman pitkälle. Hurjalta näyttävässä lajissa oikeanlainen tekniikka on tärkeää sekä hypyn pituuden että turvallisuuden kannalta. Tässä jutussa Aatami kertoo, miten hän päätyi lajin pariin.

Taitoa ja voimaa

Tankotanssi

Tankotanssissa koreografiat esitetään pystysuoralla tangolla. Lajissa tarvitaan rohkeutta, sillä joissakin liikkeissä ollaan pää alaspäin. Lisäksi koreografiaan kuuluu yleensä pyörähdyksiä ja tangolla kiipeämistä. Laji kehittää notkeutta, voimaa ja kehonhallintaa. Aino Mäkiselkä on esitellyt tankotanssitaitojaan myös Talent-kilpailussa. Mandi Koskela on voittanut lajissa maailmanmestaruuden.

Seinäkiipeily

Voimaa ja notkeutta tarvitaan myös seinäkiipeilyssä, jossa kiivetään samanvärisistä otteista koostuvia reittejä. Ennen uuden reitin kiipeämistä kannattaa hetki miettiä, millä tavoin reitti olisi järkevin kiivetä. Harrastuksesta lisää kertoo Rafaela Paez.

Rytminen voimistelu

Rytminen voimistelu yhdistää musiikin, taidokkaat liikkeet ja erilaiset välineet. Laji sopii kaikille siitä kiinnostuneille. Soveltavan rytmisen voimistelun harrastajat Jenna Jokela ja Lyyti Läykki esittelevät lajinsa tässä jutussa.

Baletti

Balettitanssi puolestaan kasvattaa kuntoa ja parantaa notkeutta. Liikkeiden tekeminen juuri oikealla tavalla vaatii myös tarkkuutta. Balettitanssija Vilho Eräveden vahvuuksia ovat nilkan asennot.

Luovaa tekemistä

Kirjoittaminen

Jos sinulla on hyvä mielikuvitus, voisit kokeilla tarinoiden kirjoittamista. Kirjoittamista rakastaa myös Sofia Lilja, joka on julkaisemassa ikioman kirjan.

Lukeminen

Omien tarinoiden kirjoittamisen lisäksi on ihanaa lukea myös toisten kirjoittamia teoksia. Lukuhirmu Hertta -nimellä tunnettu Hertta Mäkinen jakaa mielellään kirjavinkkejä muille. Jos kiinnostavan kirjan löytäminen on hankalaa, kannattaa kurkata Hertan vinkit.

Käsityöt

Käsitöitä voi tehdä eri tekniikoilla, kuten huovuttamalla, neulomalla, virkkaamalla, ompelemalla tai työkaluilla. Pihla Mäkelä käy Näpsä-käsityökerhossa, jossa hän on päässyt kokeilemaan eri tapoja tehdä käsitöitä. Kerhossa hän on tehnyt itse esimerkiksi vaatteita ja jumppapussin.

Maalaaminen

Käsitöiden tavoin myös maalaamisessa pääsee käyttämään luovuutta. Harrastuksessa alkuun pääsee hankkimalla maaleja, pensselin ja paperia tai taustakankaa. Carlo Reza maalaa melkein joka päivä. Töihinsä inspiraatiota hän saa muun muassa luonnosta.

Puuhaa ilman puhelinta

Tylsinä hetkinä on helppo tarttua kännykkään, mutta maailma on täynnä leikkejä ja pelejä, joihin puhelinta ei tarvita. Täältä voit tutustua kolmeen sellaiseen puuhaan.

Leipominen

Miltä kuulostaisi harrastus, jonka myötä pääsee herkuttelemaan tuoreilla makeilla tai suolaisilla herkuilla? Luna Halonen vinkkaa, että leipomisharrastuksen voi aloittaa etsimällä helppoja reseptejä. Myös Koululaisen verkkosivuilla on paljon helppoja ja herkullisia reseptejä. Kokeile esimerkiksi suklaakeksejä tai tuunaa puuroosi vaihtelua.

Keräily

Sara Lindeman innostui Littlest pet shop -hahmoista neljävuotiaana. Aluksi hän hankki uusia eläinhahmoja leikkejään varten, mutta jossain vaiheessa leikit vaihtuivat keräilyharrastukseksi, ja hänen kokoelmansa kasvoi niin paljon, että 18-vuotiaana hänellä oli yli 600 petsiä. Petsien lisäksi keräillä voi melkein mitä vaan, kuten erilaisia kolikoita, postimerkkejä, magneetteja tai avaimenperiä.

Eläinten kanssa yhdessä

Agility

Harrastaminen yhdessä lemmikin kanssa on myös hauskaa. Tässä jutussa Lotta Koski kertoo, millainen harrastus agility on. Koska menossa mukana on koira, tärkeintä harrastuksessa on edetä eläimen ehdoilla.

Tekniikkaa hyödyntäen

Podcastin pitäminen

Justus Elo ja Oula Kainulainen rakastavat katsoa sarjoja ja elokuvia, ja yhdessä he puivat niiden juonenkäänteitä. Kaksikko keksi perustaa oman podcastin, jonka myötä heidän keskusteluaan pääsevät kuulemaan myös muut leffoista, sarjoista ja musiikista kiinnostuneet. Jutussa Justus ja Oula kertovat, miten oman podcastin voi aloittaa. Jos oman podcastin tekeminen ei innosta, Spotify ja monet muut sovellukset ovat täynnä eri aiheista kertovia podcasteja, joiden kuuntelusta saa myös hauskan harrastuksen.

Koodaaminen

Tietokonepelien pelaaminen on kivaa ajanvietettä, mutta tiesitkö, että tietokonepelejä voi tehdä myös itse? Sampo Kuusi ja Ada Koski käyvät koodauskerhossa, jossa he opettelevat koodaamaan itse pelejä. Jutustamme selviää, mitä koodaaminen käytännössä tarkoittaa.

Puuhaa puhelimella

Kännykällä on helppoa näpytellä kavereille viestejä tai seurata tubettajien uusimpia kuulumisia. Puhelimella voi tehdä paljon muutakin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi oman taidenäyttelyn järjestäminen sen avulla? Tai entä jos kokeilisit pitää päiväkirjaa vihkoon sijaan digitaalisesti? Poimi täältä viisi vinkkiä, mitä puhelimella voi tehdä.

Uusi harrastus musiikista innostuneille

Tyttö soittaa viulua. Viulunsoitto on hauska uusi harrastus.

Viulunsoitto

Maailma on täynnä erilaisia soittimia, joten musiikista kiinnostuneille on mistä valita. Lilja Haatainen soittaa viulua, ja  sorminäppäryyttä vaativa harrastus on vienyt hänet isojen yleisöjen eteen.

Oma bändi

Jos luokallasi tai kaveripiirissäsi on eri soittimien soittajia ja laulajia, perustakaa oma bändi. Mallia voi ottaa esimerkiksi Cloudy Sky -tyttöbändistä.

 

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti